(…) Azzal, hogy a párt két legkiemelkedőbb szlovák személyisége távozott (Šebej és Žitňanská – a szerk. megj.) , nem maradt a Most-Hídból már csak Híd? A kormányban három magyar minisztere van, a parlamentben többségben vannak a magyar képviselői. Hol van a Most?

 

(…) Nem. Šebej azt írta, hogy továbbra is fontos projektnek tartja a Most-Hidat, de már nem győzi azt a nyomást, amit, mondjuk úgy, a barátai fejtenek ki rá. És Žitňanská is kölcsönös egyezség alapján távozott a miniszteri posztról, és képviselő maradt.

 

Akkor nem ért egyet azzal, hogy kezd szétesni kissé a magyar-szlovák összefonódás projektje?

 

 hirdetes_300x300  

Már hol? Hiszen az azóta eltelt időben újabb szlovákok csatlakoztak a párthoz. Hol a probléma?

 

Hát ott, hogy a két legjelentősebb szlovák személyiség távozott.

 

Na jó, de ön szerint hogyha a magyarok közül távozik egy jelentősebb személyiség, akkor már csak Most marad és nem Híd? Egyesek távoznak, és mások jönnek helyettük.

 

És magyar képviselők helyettesítik őket…

 

Nem, ez nem igaz. Vannak ott szlovák és nagyon ismert szlovák nevek is….

 

Peter Kresákra gondol, aki hamarosan az Alkotmánybíróságra távozik?

 

Meglátjuk, de még mindig ott van Lucia Žitňanská…

 

Aki azt mondta, hogy nem tudja képviselni a régi és az új kormányt sem…

 

…de ott van Peter Antal, Garamszentkereszt polgármestere, és még folytathatnám. Szlovák államtitkáraink vannak. Hol látja a problémát? Művileg létrehozott problémával nem foglalkozom.

 

De a probléma ott is tetten érhető, hogy a Most-Híd a legutóbbi felmérések szerint kimondottan süllyed a parlamenti küszöb felé.

 

A korábbi 5,9 helyett 5,6 százalékot kaptunk. Sajnos ez van. A választásokon 6,5 százalékot szereztünk, és igen, talán egy kicsit csökkentünk, de az emberek vagy az indulatuk alapján szavaznak, vagy az alapján, hogy mit sikerült abból elérni, amit ígértünk.

 

És mivel magyarázza azt az ellentmondást, hogy ön egyrészt azt állítja a magyar médiáknak, hogy a Most-Hídnak volt köszönhető Robert Kaliňák, Robert Fico távozása. Ugyanakkor, másrészt, ha ekkora ereje van a Most-Hídnak, miért nem mutatkozik ez meg legalább egy kicsit a pártpreferenciáknál?

 

Most ilyen időket élünk. Mint már említette, egyes médiumok politikát csinálnak, pedig nem kéne… De másrészt: ki mondta ki először a sajtótájékoztatón, hogy Kaliňáknak távoznia kell? Akkor még az utca nem szólalt fel. (…)

 

Ez úgy hangzik, mintha észre sem vették volna, hogy az utcákon a legnagyobb tüntetések zajlottak a rendszerváltás óta. Ön azt mondja, minden a Most-Hídnak köszönhető. (…) Már tudja hogy ki lehet a következő belügyminiszter? Mit mondanak önnek azok a nevek, hogy Saková, Imrecze és Stromček? A Most-Híd számára elfogadható jelöltek?

 

(…) Úgy gondolom, hogy következő belügyminiszternek nem szabadna megosztó személyiségnek lennie, nem szabadna megosztania a társadalmat.

 

Ezek a nevek megosztják.

 

Még ha egy angyalt is ültetnénk oda, az sem felelne meg. Elfogadja őt majd Matovič, aki azt mondja, hogy csak az a belügyminiszter lesz jó, aki már másnap kiküldi a NAKÁ-t Kaliňákra és Ficora?

 

(…)

 

 

 

 

Rádio Express, Braňo Závodský Naživo

Nyitókép: youtube/reprofotó

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!