Károly, Karola
  • HUF: 356.94
  • USD: 1.11
  • 1 °C
  • 6 °C

Hirdetés (X)

Szemle

Leonid Bershidsky: Dél vs Kelet konfliktusra készülhet Kelet-Európa

(…) Az Unió kelet-európai blokkja valószínűleg kemény harcot kénytelen majd vívni amiatt, hogy az EU megpróbálja összekapcsolni az uniós források osztását az európai értékek brüsszeli elképzelésének feltételével.

 

Sok front húzódik Európában, de amikor a pénzcsatornákról van szó, akkor keleten és délen láthatjuk a legnagyobbakat. A Financial Times számolt be arról nemrég, hogy a következő hétéves uniós költségvetésben, amelyet május 2-án mutatnak majd be, a Bizottság több tízmilliárd eurót akar átcsoportosítani a Lengyelországhoz, Magyarországhoz és Csehországhoz hasonló országokból az olyan, válság sújtotta déli tagállamokhoz, mint Görögország és Spanyolország.

 

(…) Mivel az EU nyíltan aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a magyar és lengyel nacionalista kormányok hogyan kezelik ezeket az értékeket, illetve a kelet-európai egységes blokk miatt is, amely elutasítja az EU által elfogadott bevándorló elosztási rendszert,

 

„ezért a pénzáram célállomásává a jobb viselkedésű déli országok válnak”

 

(…) A kohéziós támogatások csökkenése katasztrófát okozhat a nacionalista, kelet-európai kormányok gazdaságpolitikájában, amelyek célja a legkevésbé fejlett területeken élő legszegényebb állampolgárok életszínvonalának emelése – nem véletlenül ők alkotják a nacionalista pártok szavazóbázisát is.

 

Magyarország és Lengyelország adópolitikája konzervatív: a legfőbb céljuk a külföldi adósság csökkentése, mivel nagyobb gazdasági szuverenitásra törekszenek. Így az kisebb uniós beáramlások súlyosan alááshatják a jóváhagyott szociális programokat, köztük a családoknak nyújtott nagyvonalú segítséget – összhangban a nacionalisták demográfiai céljaival.

 

Például az egyik legfontosabb ok, amiért a lengyel kormányzópárt továbbra is népszerű tudott maradni, az a az 500 zlotys (cca. 120 euró) havi állami juttatás a kétgyermekes családok részére, illetve az egygyermekeseknek is, ha alacsony a jövedelmük. A programra a lengyel kormány évi 5 milliárd eurót költ, miközben a 2016-os évben Lengyelország 7,12 milliárd eurónyi uniós támogatásban részesült. Ha csak felét elveszik, a lengyel családtámogatási program összeomlik.

 

A kelet-európai kormányok küzdeni fognak Brüsszel terve ellen. Kovács Zoltán, Orbán Viktor kormányszóvivője Budapesten elmondta:

 

„Az EU-tól kapott pénz nem ajándék. Pénzt kapunk, mert hátrányos helyzetbe hoztuk piacainkat: cégeink kevésbé versenyképesek és forrásszegényebbek voltak, mint a nyugat-európaiak, és ez még mindig így van. Ez elkerülhetetlen, mert ez az integráció természete, de van kompenzáció. Látjuk azokat az erőfeszítéseket, amelyek a kohéziós alapokat más feltételekkel is összekapcsolnák, de az uniós szerződések értelmében ezeknek nincs közük egymáshoz. Ha ez a pénz nem jön, az azt jelenti, hogy a szabályok megváltoztak.”

 

(…) Egyrészt, az EU szempontjából nincs értelme segíteni a keményen nacionalista pártoknak, hogy pénzt vezessenek szavazóbázisukhoz, hogy megerősítsék hatalmukat a bíróságokon, a médián keresztül, és végül csökkentsék a választási versenyt.

 

Másfelől a finanszírozás csökkentésével nyilvánvaló ellenséges cselekedet lenne olyan kormányokkal szemben, amelyek erős választói támogatást élveznek. (…)

 

Bloomberg.com, Europe Faces an East-South Conflict Over Cash

 Nyitókép: Bloomberg.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Hirdetés (X)

Kövessen minket