Nyilván a legfontosabb politikai változás a 2014-es uniós költségvetési vita óta az illiberális, jobboldali-populista kormányok létrejötte Magyarországon és Lengyelországban – ez fontosabb változás, mint a migránsok beáramlása vagy a Brexit.

 

A 350 milliárd eurós kohéziós költségvetésből 2014-2020 között Lengyelország és Magyarország 77 milliárd eurót illetve 22 milliárd eurót kapott. Ezzel Varsóból lett a legnagyobb, Budapestből a negyedik legnagyobb kedvezményezettje az uniós pénzeknek. (…)

 

És ahelyett, hogy elfogadnák azt az értékrendet, ami ezt a nagylelkűséget inspirálta, a lengyel és magyar autoriter kormányok már tevékenyen aláássák a jogállamot és leépítik a bíróságokat. Ha közülük valamelyik ma kérne uniós tagságot, elutasítanánk őket.

 

 hirdetes_300x300  

(…) Elfogadhatatlan, hogy az uniós adófizetők pénzéből kétes az illiberális elit kétes projektjeit finanszírozzák, akik nem szégyellik aláásni a demokratikus intézményeket, pedig ezek teszik azzá az EU-t, ami. 2020-tól a kohéziós alapok merítésénél az a feltétel lesz meghatározó, hogy az adott tagállam betartja-e a jogállamiságot.

 

(…). Ezért az EU-nak objektív monitoring-eljárást kell kidolgoznia, hogy adott esetben be is fagyaszthassa az Uniós forrásokat. Ha például az adott tagállam ellen elindul a hetes cikkely szerinti eljárás, a neki elkülönített támogatási az eljárás idejére átkerülne a tartalékalapba, és amíg nem zárul le vagy függőben marad az eljárás, ezt a pénzt az egyetemek, kutatóközpontok és más civil szervezetek támogatására fordíthatnánk az adott tagállamban.

 

Ez a lépés mutatná meg a tagállam lakosainak, hogy az EU nem őket akarja büntetni kormányuk viselkedése miatt. És egyúttal jóval erősebb impulzus lenne a kormányok számára, hogy

 

rendeljék alá magukat az Unió szabályainak és tartsák be a közös játékszabályokat,

 

hogy a közös piac megfelelően működhessen.

 

Az a szomorú, hogy az illiberális kormányok – Magyarországon és Lengyelországban – nagy hajlandóságot mutatnak az uniós pénzek felvétele iránt, miközben elutasítják a közös értékeket. Ideje megmutatni, hogy az uniós standardok megsértésének meg kell fizetni az árát.

 

Sme.sk, Únia musí prestať financovať vlády, ktoré porušujú pravidlá

Nyitókép: Sme.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!