A baloldali populizmus már nem csak Robert Fico fegyvere.

 

A Smer privatizálta a baloldali választókat. Anélkül, hogy ő maga baloldali párt lenne. Elég volt, hogy a Demokratikus Baloldal Pártjából távozók megtanulták a szegényekkel, munkanélküliekkel, szerencsétlen és frusztrált választókkal való manipuláció egyes szabályait.

 

Ez sajnos a tipikus smeres választó mintája. Nézzük meg, kik szavaztak a Smerre 2016-ban.

 

 hirdetes_810x300  

„A Smer-SD általában az idősebb, alacsonyabb végzettséggel rendelkező választók között volt sikeresebb. A választói támogatás nőtt az életkorral, és csökkent a végzettség magasabb szintjével és a települések méretével. Az iskolázottság és a kor a foglalkozásra is hatással volt – a Smert 38 százalékban nyugdíjasok választották, magas a munkások aránya, ahol azonban az ĽSNS (szerk. megj. Kotleba pártja) vezet.“ (…)

 

Ezek tények.

 

Smeren kívüli szociális biztonság

 

Következő tény, hogy a Smer választói számára a második választás az SNS és az ĽSNS. Ezért is igyekszik Andrej Danko a baloldali-populista témáival ellopni Robert Fico szavazóit. A szociális témák rendkívül érzékenyek Boris Kollár Smer rodina, és bizonyos mértékben az OĽaNO választói számára is.

 

Kollár választói épp a szociális témák miatt szavaztak erre a pártra. Matovičék szavazói számára is ez a második indok, miért választották a pártot 2016-ban.

 

És most térjünk rá napjainkra.

 

Ki beszél az alkotmány által garantált maximalizált nyugdíjkorhatárról? Két párt. Azok, akik választói érzékenyek a szociális programra.

 

Míg Robert Fico és a Smer számára a lét a tét, az SNS, a Sme rodina és az OĽaNO lényegében vadásznak a legerősebb párt szavazóira. Nem akarják, hogy egymaga használja ki az olyan populista témát, mint a nyugdíjkorhatár.

 

Fico pártjának egzisztenciális problémái

 

Nem érdekli őket, hogy az egész szalma, mi több, homoklábakon áll, mint ahogy az sem, hogy míg elérik a nyugdíjkorhatárt a 70-es években születettek, valószínűleg már az lesz a kérdés, kapnak-e egyáltalán valamilyen nyugdíjat.

 

Nem erről van szó.

 

A Smer egzisztenciális problémái miatt van minden. Igen, valamivel több mint 20 százalékon állni egy olyan pártnak, mely nem is olyan régen még egymaga kormányzott, szomorú bizonyítvány.

 

Robert Ficonak nem is olyan régen még monopóliuma volt a szomorú, szerencsétlen, szegény és rosszul kereső idős emberekre. Ma ez a célközönség már más pártokat is érdekel. Ez egyszer és mindenkorra eltemetheti a Smert. Mert Robert Fico, akin állt vagy bukott az egész,  aki garantálhatta volna, hogy kivezeti a pártot a slamasztikából, ahová Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolása után kerültek, már nem kormányfő.

 

A végére még egy példa. Sok idős ember keleten (de Szlovákia más, szegényebb vidékein is) meggyőzdésből szavazott a Smerre. Csakhogy a gyerekeik már nem ott élnek, ahol szüleik. Elmentek munkát keresni, például Pozsonyba. Miért? Mert a Smer miatt saját szülődöldjükön nem találtak munkát. És a gyerekeik gyerekei külföldre mentek. Miért? Munka után.

 

Így törődött a Smer saját baloldali választóival. Ez a politikájuk eredménye.

 

Aktuality.skPeter Bárdy: Fico mal monopol na smutných, chudobných a starých

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!