Tisztelt polgármester út, tisztelt képviselő urak, tisztelt jelenlévők!

 

Szeretnék szólni néhány szót. Az édesanyám szlovák, apám magyar, én szlovák iskolába jártam, soha nem volt semmi problémám sem a szlovákokkal, sem a magyarokkal.

 

Most azonban köszönet Žárovának, Brontvajovának, Kriškovának és társaiknak, akiknek sikerült a szlovákok és a magyarok békés együttélését megbolygatni, és minden megváltozott. Nekik köszönhetően a médiából megtudtam, hogyan nyomjuk el itt, Dél-Szlovákiában mi, képviselők a polgármester úrral együtt a szlovákokat, milyen soviniszták, nacionalisták és még nem tudom, mik vagyunk.

 

 hirdetes_810x300  

Köszönöm önöknek, hogy megmutatták, hogyan képzelik el önök a békés együttélést az úgynevezett öreg telepesekkel, ahogyan a televízióban megneveztek bennünket. Én ebből nem kérek, Megvan önökről a véleményem, de azt inkább meghagyom magamnak. A röplapjukat eltehetik, vagy rakják, ahova akarják, mert tele van hazugsággal és hamissággal, ráadásul rengeteg a szövegben a helyesírási hiba.

 

A tény az, hogy Nagyszarváról két szlovák első osztályos tanuló van, kiemelem, hogy Nagyszarváról, mert én Nagyszarva község képviselője vagyok, nem pedig Macháza, Tárnok, Sárosfa, Keszölcés, Bacsfa vagy Felbáré. Két gyermek miatt kisiskolát létesíteni luxus lenne.

 

Ellenőriztem az önök helyzetét:

 

Az önök állítása, hogy Bősre az út 45 percig tart, nem felel meg a valóságnak. Az igazság az, hogy autóbusszal az út 25 perc. Másik lehetőség Dunaszerdahely, az út autóbusszal 16 perc.

 

Saját autóval van még lehetőségük beíratni gyermekeiket Légre, ami 8,5 km, Nagy Pakára 12 km, Csallóközcsütörtökre 18 km.

 

Egy újabb lehetőség a felújított üres iskola Bakán 16 km, ahova elfér egy teljesen szervezett szlovák alapiskola az első osztálytól a kilencedik osztályig.

 

Tehát önöknek a vajkai, doborgazi és a bodaki szülőkkel ellentétben van választási lehetőségük, több iskolából válogathatnak. Nekik csak Bős az egyetlen lehetőségük, ami nekik is olyan távolságot jelent, mint önöknek. Rendes járattal utaznak már több, mint húsz éve, mert ők magyar gyerekek, magyar elsősök.

 

Szerintem ez diszkrimináció, nem az, amit önök állítanak, mert önöknek van választási lehetőségük, de nekik nincs.

 

Ezért én, mint Nagyszarva község képviselője a szlovák iskola megnyitása ELLEN fogok szavazni a két nagyszarvai gyermek számára.

 

Köszönöm, hogy meghallgattak.

 

Horváth Balázs nagyszarvai helyi képviselő felszólalása

Nyitókép: Körkép.sk

Háttér:

 

Adj szállást a „tótnak”… – Avagy a nagyszarvai szlovák iskola története

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!