A Smer-SD pártelnöke 2018. június 5-én sajtótájékoztatón jelentette be következő, immár sokadik szociális csomagját. Nem felejtette el megemlíteni az eddigi csomagok kapcsán az ingyen vonatokat, a karácsonyi nyugdíjat, de a gyermekek rekreációjához nyújtott hozzájárulást sem, hiszen egy kis populizmus mindig jól jön.

 

Az újabb szociális csomag három területet érint, mégpedig a gyógyfürdők betegeit, a karácsonyi nyugdíjakat és az iskolaköteles gyermekek étkeztetését. Az intézkedésnek több szépséghibája is van, de a legszembetűnőbb, hogy bevezetésükre csak a jövő évtől kerül sor. Bizonyára nem véletlen, hogy a beígért juttatások egy évvel a parlamenti  választások előtt éreztetik hatásukat, először 2019 januárjában jutnak el a jogosultakhoz. Nagyon kellenek a szavazatok a megtépázott hírnevű, csökkenő preferenciákat produkáló kormánypártoknak, ha továbbra is a húsosfazéknál akarnak maradni.

 

De nézzük meg közelebbről a beharangozott szociális csomag egyes részeit:

 

 hirdetes_810x300  
  • a gyógyfürdői kezelést igénybe vevő páciensek „A“ kategóriájú csoportjának támogatására 10 millió €-t különítenek el. A változtatást azzal indokolták, hogy közelebb kell hozni a gyógyfürdői kezelés elérhetőségét a rászorulókhoz, az intézkedéssel meg szeretnék duplázni a páciensek számát.

 

  • megduplázzák a karácsonyi nyugdíj összegét, amely a nyugdíjak összege szerint ma 27-85 € között mozog. Erre a célra 75 millió €-t különített el a pénzügyminiszter. Fico szavai szerint két éven belül el szeretnék érni, hogy bevezethessék a teljes összegű 13. nyugdíjat.

 

  • az 5-éves gyermekek és az iskolaköteles gyermekek 1,20 € hozzájárulást kapnak az iskolai étkeztetéséhez. Ezzel a rendelkezéssel ösztönözni szeretnék az iskolai étkezdék iránti érdeklődés növelését. Erre a célra 106 millió €-t költenek majd. Az étkeztetési hozzájárulást a pénzügyminisztérium egyenes transzfer formájában küldi majd az önkormányzatoknak, fejpénzként minden jogosult gyermek részére. Az intézkedés híján van minden logikának, nincs benne ráció, hiszen egyforma támogatást nyújt mind a milliomos csemetéknek, mind az anyagi szükséghelyzetben lévő, rászoruló gyermeknek.

 

A leírtak alapján megállapíthatjuk, hogy a kormánypártok részéről ismét csak egy populista intézkedésről van szó, amely nem segít érdemben a fiatal családok anyagi helyzetén. Ráadásul nem is a szokványos törvényalkotási folyamat keretén belül, hanem képviselői javaslatként tervezik jóváhagyni.

 

Az MKP nem vitatja, hogy a rászorulóknak mindennemű segítség jól jön, de ideje lenne a szociális politika és főleg a családtámogatások terén végre rendszerszerű változtatásokat eszközölni. Több értelme lenne az adó- és járulékterhek csökkentésének, a szülői hozzájárulás, a családi pótlék, az adóbónusz és egyéb családtámogatási juttatások emelésének. Igazságosabb és célirányosabb, nem mellékesen pedig ösztönző lehetne a fiatalok gyermekvállalási hajlandóságának növelésében is.

 

 Németh Gabriella MKP-alelnök írása/sajtóhír

Nyitókép: TASR

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!