Minden ember előbb vagy utóbb orvosi segítségre szorul. Ha szerencsés, akkor a fogadó órák alatt tudja felkeresni az orvost, de mivel a betegség nem válogat, nem megrendelt időpontban dönti le az embert a lábáról, ezért sok esetben a beteg az orvosi ügyeletet kénytelen felkeresni. A betegbiztosítást mindenkinek fizetni kell, tehát alapvető elvárás és jog, hogy az orvosi ellátás hozzáférhetőségét is ennek fejében az állam, illetve a biztosítók 24 órában garantálják.

 

Az egészségügyi ellátásról szóló jogszabály egyik módosítása 2018. július 1-jétől viszont az ambuláns készültségi, más szóval ügyeleti szolgálat terén hoz, nem igazán kedvező változtatásokat. Az orvosi készültségi hálózat nagy változtatásokon megy keresztül. A készültségeket két kategóriába sorolják, az egyik 24 órában működik majd (kórházak), a másik csökkentett óraszámban.

 

Az orvosi ellátás elérhetősége jelentősen rosszabbodni fog, mivel sok helyen megszűnik az ügyelet. Az eddigi, több mint 90 ambuláns ügyeletet közel a felére csökkentik, így a betegeknek több tíz kilométert fog kelleni utazni az ellátásért. A rendelési idő csak este 22:00 óráig tart majd, ezután már csak az állandó ügyeletet tartó kórházak készültségein kapnak ellátást a rászorulók.

 

 hirdetes_810x300  

(…)

 

Nem egész 1 hónappal a módosítás életbelépése előtt senki sem tudja, hogyan működik majd július elsejétől az ambuláns készültségi ellátás. Néhány kormánypárti politikus már hallatta hangját és a helyzet orvoslását ígéri, de az idő rövidsége miatt ígéretek helyett, nagyon gyorsan, konkrét intézkedések kellenek. A Magyar Közösség Pártja csak remélni tudja, hogy az egészségügyi miniszter asszony nem arra – az egyébként nagyon felelőtlen – megoldásra támaszkodik, hogy majd kizárólag a kórházak sürgősségi osztályai látják el a rászorulókat, mert erre kapacitás híján képtelenek lesznek.

 

Ezért felszólítjuk az illetékeseket, hogy, mielőbb tudassák a lakossággal, hogyan tervezik megoldani az előállt, nagyon komoly helyzetet. Az egészséggel és az emberéletekkel ugyanis nincs joguk hazardírozni!

 

MKP sajtóhír (rövidítve)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!