Mit szólt, miután végignézte a Henry Acorda megtámadásáról szóló felvételt? 

 

Félelmet és tehetetlenséget éreztem, mindemellett nagyon dühös voltam. Végignéztem az egészet, és semmit sem tudtam tenni. Nagyon negatív érzések áradtak abból a videóból. Látunk különböző akciófilmeket, ahol az ember egy ilyen verekedés után feláll és tovább harcol. Ebben a videóban azonban azt lehetett látni, hogy az ember valójában milyen sebezhető. Elég egy rúgás ahhoz, hogy az ember meghaljon.

 

(…)

 

 hirdetes_300x300  

Mit kellene tennem abban a helyzetben, ha én lennék az az áldozat, aki megvédte a barátnőit, s éppen távozik attól az embertől, akiről még nem tudja, hogy meg fogja támadni?

 

Kommunikálnia kellene. Nem tudhatjuk, hogy a támadó drog vagy alkohol hatása alatt áll-e. Máshogy viselkedik az ember, ha józan, és másképpen, ha nem az. Amennyiben az áldozat érzelmesen fog viselkedni, az még jobban provokálhatja a támadót. A legjobb, ha azt mondjuk neki „Én nem támadok rád, hagyj engem békén.

 

Továbbá az is segít, ha figyelmeztetjük a támadót arra, hogy mi baja származhat abból, ha ránk támad. Főleg abban az esetben, ha az illető indulatból támad, hiszen olyankor az emberek elveszítik a realitásérzéküket. Olyankor a tudat leszűkül, és csak egy dolgot lát maga előtt: itt van egy srác, aki olyasmit csinált, ami nekem nem tetszik, hát likvidálom őt. Nekünk az a feladatunk, hogy áldozatként és tanúként is a kommunikációval visszahozzuk a valóságba.

 

Mit kellene mondanunk a támadónak?

 

Fejezd be, különben…“, vagy „Tudod, hogy mit csinálsz? Fejezd be!“. A mondanivalónkkal nem szabad sem támadást, sem ijedtséget kifejeznünk. Erélyesen, határozottan, érzelmek nélkül kell fellépnünk.

 

Az áldozatnak azt is fel kell mérnie, hogy képes-e egyedül megbirkózni a helyzettel. Ha fizikailag egy jóval erősebb emberről van szó, aki ráadásul be van rúgva, sőt még valamilyen anyag hatása alatt is áll, akkor meg kell fognia a nő kezét, és futásnak kell eredni. Mindig olyan irányba kell menekülni, ahol emberek, autók, taxik, rendőrök vannak. Ez még mindig jobb annál, mintha elbújnánk egy sötét utcácskában. Az ilyesmibe be kell kapcsolni a nyilvánosságot. Még akkor is, ha a környezet nagyon gyakran ignorálja a konfliktusokat.

 

Miért van ez így?

 

Az emberek félnek, nem akarják magukat ilyesmibe beleártani, nem szeretnének tanúk lenni és harcolni sem szeretnének. Ezért jobb, ha nem segítségért kiáltunk, hanem inkább valami olyasmit kiabálunk, ami mozgósítja az embereket – pl., hogy tűz van, vagy valami szörnyűség történt. Ha azt fogjuk kiabálni, hogy „Segítség, meg akar ölni!“, arra az emberek nem fognak reagálni. Van két alapszabály: ha harcra vetemedsz, akkor kezdd el, de ha el akarsz futni, akkor minél előbb tedd meg.

 

Hogyan kellene kommunikálnunk az erőszakoskodóval? Mi provokálja jobban: az önbizalommal teli, vagy a félénk hozzáállás?

 

Együttérzést és együttműködést ne várjunk. Az embernek nem szabad vulgarizmusokat használnia, nehogy még jobban felbőszítse a támadót. Ha úgy döntünk, hogy a támadónkkal beszélgetni fogunk, akkor annak a beszédnek határozottnak, érthetőnek, öntudatosnak kell lennie, emellett azonban lehetőséget kell biztosítanunk a támadónak arra, hogy reagálhasson. Jó dolog, ha a támadó elkezd kommunikálni, hiszen így megúszhatjuk a fizikai támadást, sőt időt is nyerhetünk. (…)

 

Abban az esetben, hogy ha az áldozat nem tud szlovákul, nehezen fog tudni kommunikálni a támadóval. Henry Acorda ráadásul már távozott volna a tett helyszínéről, amikor a támadó hátulról megtámadta. Ez egy jó megoldás volt ebben a helyzetben?

 

Minden bizonnyal azt hitte, hogy a történet végére pont került és távozhat. Semmi esetre sem távozhatunk úgy, hogy a hátunkat mutatjuk a támadónak. Más a helyzet, ha valaki futásnak ered. Amennyiben a támadó indulatos, akkor úgy viselkedik, mint egy állat, látja az illető hátát és hátulról rátámad.

 

(…)

 

Ön szerint jó ötlet volt, hogy nyilvánosságra hozták az ominózus felvételt?

 

Nem tudom. (…) A videón tisztán látni, hogy elég egyetlen rúgás és az ember rögtön meghalhat. Ebből a szempontból hasznos lehet, ha az ember látja, hogy milyen kevés is elég egy élet kiontásához. Ez az egész nem úgy működik, mint a filmekben, hogy odavágnak neked egy vasrúddal, te felállsz és tovább harcolsz.

 

(…)

 

Meg fog változni a társadalom? Jobbak leszünk és azt fogjuk mondani, hogy kivétel nélkül kiállunk az emberek mellett, legyen szó hazairól vagy idegenről, vagy inkább eluralkodik rajtunk a félelem?

 

Nem lesz semmilyen hatása. Szerintem semmi sem fog változni. A nyilvánosság egy része lehet, hogy jobban ki fog állni az emberek mellett, lehet, hogy egy részüknek lekiismeret-furdalása lesz, egyesek félni fognak, de a társadalmat ez nem fogja megváltoztatni. Ez a gyilkosság nem érte el a társadalom érzékenységi küszöbét, és itt mutatkozik meg egy óriási különbség a posztszovjet országok és a nyugati demokráciák között. Nekik ugyanis az egyén iránt is felelősségérzetük van. (…)

 

Denník NPsychiater Hunčík o obrane pred útokom: Nekričte pomoc, ak si trúfnete na boj, tak ho začnite, ak chcete utekať, tak čím skôr

Nyitókép: Shooty

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!