(…)

 

A Most-Híd és az MKP nemcsak a túlélésért küzd, de az egyre szűkebbé és egyre kisebbé váló választói körért is. Főleg azután, hogy a Most-Hídnak a magyar választóin kívül nem sok híve maradt.

 

(…)

 

 hirdetes_810x300  

Mindkét párt abban a hitben él, hogy saját államfőjelölt indításával nincs veszítenivalójuk, csupán nyerhetnek és éppen ez lehet az, ami megmenti őket. Az MKP sosem tagadta, hogy saját jelöltet fog indítani, így a Most-Híd sem tehetett mást. A legutolsó államfőválasztáshoz képest azonban megváltozott a helyzet. A magyar választók többségének akkor megfelelt, hogy a Most-Híd Kiskát támogatta. Most mindkét párt egymás ellen küzd, és ez a köztársaságielnök-jelöltekre is igaz.

 

Mert Béla már nem elég

 

Voltak idők, amikor „lebo Béla“ ugyan nem nyerte volna meg az államfőválasztást, de egy csöppnyi szerencsével tovább küzdötte volna magát a második körbe. Utána ugyan legyőzöttként, de olyan eredménnyel távozhatott volna, ami magyarként nemcsak neki, de Szlovákiának sem lett volna szégyen. Plusz valóban segíthetett volna az itteni kisebbségeknek.

 

(…)

 

A régi szép idők azonban tovaszálltak, s Bugár időközben azoknak a szlovák választóknak a szemében is elveszítette a tisztességes, pragmatikus és karakteres politikus hitelességét, akik nem ismerik a magyar közösségen belül uralkodó helyzetet.

 

Solymos László miniszter ugyan azzal a mondókával jelentette be Bugár indulását, hogy megérett az idő arra, hogy a köztársasági elnök székéért a nemzetiségi közösségek jelöltje is esélyesként küzdjön meg. Ő maga is jól tudja, hogy ez nem igaz, és nem is erre megy ki a játék – sőt, Bugárnak sem az a célja, hogy összefogja a kettészakadt társadalmat. Solymos a magyar választókhoz intézte a szavait, akiknek két magyar jelölt közül fog kelleniük választani.

 

Bugár indulása az államfőválasztáson nem a párt erejének és önbizalmának a jele, hanem a gyengeségének és a kétségbeesésének. A Most-Híd abban bízik, hogy a választóknak az államfőválasztáson meghozott döntése áthelyeződik majd a parlamenti választásokba is, s mindemellett a két magyarokat megszólító párt között is döntés  születik. Bugár indulása a következő parlamenti választásra való felkészülésnek, valamint a párt megmentéséért indított igyekezetnek a része.

 

Belmagyar harc várható

 

(…)

 

A tény az, hogy Bugár jóval erősebb jelölt ahhoz a négy, kevésbé ismert és karizmatikus egyénhez képest, akikben az MKP gondolkodik. Bugárnak jó esélye van arra, hogy a belmagyar harcokat megnyerje és ezzel segítse a pártját. Ezzel még akkor is adna pár évet a pártjának, ha a Most-Híd már csak egy etnikai párt lenne, s a valódi eszméjéhez már semmi köze sem lenne.

 

S mivel egy olyan emberről van szó, akinek mindig önmaga volt a legfontosabb, ezért az indulása mögött személyes ambíciók is állnak. Ha a magyar közösségen belül legyőzi a másik magyar ellenfelet, akkor győztesként és viszonylag sikeres politikusként fejezheti be karrierjét.

 

(…)

 

Denník N, Peter Morvay: Bugár nekandiduje za prezidenta, ale proti kandidátovi SMK

Nyitókép: Foto N/Tomáš Benedikovič

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!