Donald J. Trump, az Amerikai Egyesült Államok elnöke és Kim Dzsongun, az Észak-koreai Népi Demokratikus Köztársaság Államügyi Bizottságának elnöke történelmi csúcstalálkozójának közös nyilatkozata 2018. június 12.

 

Trump elnök és Kim Dzsongun elnök átfogó, mélyreható és őszinte véleménycserét folytatott az Észak-Korea – USA kapcsolatok kiépítését illetően, és a Korea-félsziget tartós békéjének kialakítására vonatkozó kérdésekről. Trump elnök kötelezte magát, hogy hogy biztonsági garanciákat nyújt Észak-Korea számára, Kim Dzsongun pedig megerősítette szilárd és határozott elkötelezettségét a Koreai-félsziget atommentesítése irányába.

 

Meggyőződve arról, hogy az USA és Észak-Korea közti kapcsolatok kiépítése hozzájárul majd a Koreai-félsziget és a világ békéjéhez illetve jólétéhez, és felismerve, hogy a kölcsönös bizalomépítés elősegítheti a Koreai-félsziget atommentesítését, Trump elnök és Kim Dzsongun a kvöetkezőkről állapodott meg:

 

 hirdetes_300x300  

Az Egyesült Államok és a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság elkötelezi magát arra, hogy új kapcsolatot teremt annak érdekében, hogy a két nemzet békében és prosperitásban élhessen a jövőben.

 

Az USA és Észak-Korea összefognak, hogy közösen tegyenek erőfeszítéseket egy tartós és stabil békefolyamat létrehozásáért a Koreai-félszigeten.

 

A 2018. áprilisi 27-i panmindzsoni egyezmény megerősítésével Észak-Korea továbbra is elkötelezi magát a Koreai-félsziget teljeskörű atommentesítése irányába.

 

Az USA és Észak-Korea kölcsönösen kötelezi magát a POW/MIA személyeket hazaszállítására, illetve a már azonosított személyek azonnali hazaszállítására.

 

(A „POW/MIA” a hadifogoly és az ütközetben eltűnt személyekre vonatkozó betűszó. Az 1950-53-as koreai háborúban több tízezren estek fogságba az északi oldalon, többségében dél-koreai katonák. Legtöbbjük meghalt, vagy kicserélték őket, ám a dél-koreai kormány legutóbbi becslése szerint 500 déli katona még életben lehet – a szerk. megj.)

 

Felismerve, hogy a történelem első USA és Észak-Korea közti csúcstalálkozója nagyjelentőségű esemény a két ország közti, több évtizedes feszültségek és ellenségeskedések felszámolása tekintetében, Trump elnök és Kim Dzsongun kijelenti, hogy a közös nyilatkozatban foglaltakat teljes mértékben és gyorsan hajtják végre. Az USA és Észak-Korea kötelezik magukat, hogy a csúcstalálkozó eredményeinek végrehajtása érdekében a lehető legrövidebb idő alatt folytatják a tárgyalásokat, amelyek [a továbbiakban] Mike Pompeo amerikai külügyminiszter és Észak-Korea részéről valamely jelentős hivatalt betöltő személy között zajlanak majd.

 

Donald J. Trump, az Amerikai Egyesült Államok elnöke és Kim Dzsongun, az Észak-koreai Népi Demokratikus Köztársaság Államügyi Bizottságának elnöke elkötelezetten együttműködnek az USA – Észak-Korea kapcsolatok építésében, a béke és jólét valamint a biztonság előmozdításában a Koreai-félszigeten.

 

A teljes szöveget a Politico.eu tette közzé.

Nyitókép: twitter/jonathan cheng

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!