Az oroszországi vb E-csoportjában három csapat játszik a továbbjutásért, míg az F-csoportban matematikailag még mindenki versenyben van.

 

Az E-csoportban már biztos kieső Costa Rica, Brazília és Svájc 4-4 ponttal, Szerbia pedig 3 ponttal vág neki az utolsó csoportkörnek.

 

E-CSOPORT


20.00: 
Szerbia–Brazília (Moszkva, Otkrityije Aréna) (Tv: M4 Sport)
20.00: Svájc–Costa Rica (Nyizsnyij Novgorod) (Tv: Duna)

 hirdetes_810x300  

 

AZ E-CSOPORT ÁLLÁSA 
1. Brazília 2 1 1 3–1 +2 4
2. Svájc 2 1 1 3–2 +1 4
3. Szerbia 2 1 1 2–2   0 3
4. Costa Rica 2 2 0–3 –3 0

 

A nemzetisport.hu összeírta, hogy melyik csapat milyen eredménnyel juthat tovább.

 

  • A brazilok nyolcaddöntősök lesznek, ha nem kapnak ki Szerbiától – vagy kikapnak, de Svájc is elbukik Costa Ricával szemben, és a két négypontos csapat közül a dél-amerikaiak gólkülönbsége marad jobb, vagy több gólt szereznek összesítésben, jobbak lesznek fair play pontszámban Svájcnál, vagy a sorsolás nekik kedvez.

 

  • Svájc ugyancsak továbbjut, ha nem marad alul Costa Ricával szemben, vagy ha kikap, de a brazilok is, és az összevetésben jobbnak bizonyul az ötszörös világbajnoknál. Ugyanakkor a brazil válogatott vereséggel és svájci pontszerzéssel kiesik, hiszen így a két európai gárda megelőzi őt.

 

  • Szerbia továbbjut, ha megveri Brazíliát. Amennyiben a Brazília–Szerbia mérkőzés döntetlennel ér véget, a szerbek akkor maradnak versenyben, ha Svájc kikap Costa Ricától úgy, hogy rosszabb lesz a gólkülönbsége vagy kevesebb a szerzett gólja összesítésben, mint az ikszelő Szerbiának.

 

  • Svájc vereséggel is továbbjuthat, amennyiben Szerbia is kikap Brazíliától.

 

forrás: nemzetisport.hu

 

Az F-csoportban rengeteg variáció lehetséges még, így az nemzetisport.hu csak a legérdekesebbeket vizsgálta meg.

 

F-CSOPORT


16.00: 
Mexikó–Svédország (Jekatyerinburg) (Tv: Duna)
16.00: Dél-Korea–Németország (Kazany) (Tv: M4 Sport)

 

AZ F-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Mexikó 2 2 3–1 +2 6
2. Németország 2 1 1 2–2 0 3
3. Svédország 2 1 1 2–2 0 3
4. Dél-Korea 2 2 1–3 –2 0

 

Mexikó két győzelemmel még nem jutott tovább, és bizony könnyedén előfordulhat, hogy kiesik. A svédek elleni pontszerzéssel teheti biztossá helyét a legjobb 16 között.

 

  • Két esetben is előállhat, hogy három csapat azonos pontszámmal végez. Ha Svédország legyőzi Mexikót, valamint Németország megveri Dél-Koreát, akkor az első három helyen mindegyik csapatnak 6 pontja lesz.

 

  • Ha feltételezzük, hogy az utolsó körben a németek és a svédek is 1–0-ra  nyernek, akkor a hatpontos csapatoknak a gólkülönbsége is azonos lesz (3–2). Ebben az esetben minitabellát kellene számolni az egymás elleni eredmények alapján, és így Mexikó járna pórul, mivel 1–1 lenne a gólkülönbsége, szemben a másik két rivális 2–2-jével. De ha például a németek 1–0-ra győznek (3–2 lesz a gólkülönbségük), és közben a svédek 2–1-re verik meg Mexikót, akkor a svédeknek és a mexikóiaknak is 4–3 lesz a gólkülönbségük, s ebben az esetben a három hatpontos csapat közül Németország búcsúzik…

 

  • Ha Mexikó legyőzi a svédeket és Dél-Korea a németeket, akkor a csoportgyőztes mexikóiak mögött lenne három hárompontos együttes. Ez esetben előfordulhat például, hogy (két 1–0-s meccsel) mindegyik csapat 2–3-mal áll, ekkor a németek és a svédek a minitabellában is ugyanúgy állnának, jöhetne a fair play pontok számítása, vagy a sorsolás.

 

  • Svédország és Németország is biztosan továbbjut, ha legalább két góllal nyer, de a dél-koreaiak is továbbmehetnek, ha kettő vagy több góllal megverik a németeket, a svédek pedig kikapnak Mexikótól.

 

Körkép.sk, nemzetisport.hu

Nyitókép: 24.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!