Biztos a véletlen szüleménye, hogy éppen akkor hoztak létre rólam egy blogot, amikor vasárnap éjjel hazatértem az egyhetes gazdatüntetésről, és hétfőn a fél napomat rögtön a bírásgon kellett töltenem, ahol koholt vádakkal próbáltak meg diszkreditálni. Andrea Kováčová bloger asszony, Ön ezt minden bizonnyal nem tudta. Ezért engedje meg, hogy elnézést kérjek Öntől és a nyilvánosságtól, hogy ilyen későn reagálok.

 

Először is, kedves Andrea asszony, szeretném Önnek megköszönni, hogy segít eloszlatni a kormányfő úr és a miniszter asszony [Matečná] félelmeit afelől, hogy a gazdatüntetéseket nem valódi gazdák szervezik. (…)

 

Azok a sorok, amiket Ön, Andrea asszony leírt, bizonyítékul szolgának arra, hogy valódi gazda vagyok. Mindemellett azonban nagyon szívesen elmagyaráznék Önnek néhány olyan tényt, amely minden bizonnyal elkerülte a figyelmét. Az az 5,7 millió eurós forgalom, amire a cégem öt év alatt tett szert, éves szinten 1,14 millió eurós forgalmat jelent. Fel szeretném hívni a figyelmét arra, hogy ez bevétel, nem pedig nyereség. Ebből a pénzből fizetem az alkalmazottakat, a műszaki javításokat, az anyagvásárlást, a lízinget, a hitelt és más olyan költségeket, amelyek a cég működésével kapcsolatosak.

 

 hirdetes_300x300  

Nem szégyellem, hogy kaptam támogatást az államtól. De talán bűn, hogy a létező vállalkozásom fellendítésére használtam fel? Ezeket az állami támogatásokat nem repterekre és betonfelületekre költöttem el, ellentétben a Smer-SD volt képviselő asszonyával, Roškovával. Szintén felhívnám a figyelmet arra, hogy az Ön által leírtakkal ellentétben nem az összes dotációt vettem fel. Az az összeg, ami a szerződések központi jegyzékében megtalálható, nem azt a valós összeget takarja, amit a számlámra kaptam. Hazugság, hogy 451 ezer eurót kaptam egy kis vágóhídra feldolgozóval, értékesítő hellyel és technológiai felszereléssel. Szintúgy hazugság az az állítás, miszerint a cégem 238 ezer eurót vett fel az államtól egy halastóra Hernádgönyűn. Még mielőtt valakit megvádol, kedves Andrea asszony, ellenőrizze a tényeket.

 

Most szólnék pár szót az általam megművelt földről. (…) Sokszor hangoztattam nyilvánosan is, hogy több mint 2000 hektárnyi földön gazdálkodom. Az, hogy egy ilyen nagy kiterjedésű földhöz jutottam hozzá, a családom több tíz éves kemény munkájának köszönhető. A szocializmusban 1,5 hektáros földdel kezdtünk, amit nagyon öreg gépekkel műveltünk meg. (…)

 

A társadalmi viszonyok változásával a vállalatunk fokozatosan terjeszkedni kezdett. Annak köszönhetően, hogy egy gazdaságilag erős vállalatot sikerült kiépítenünk, sikerült harcolnunk a jogainkért. Annak köszönhetően, hogy gazdaságilag jobb helyzetben vagyunk, az élő példái vagyunk annak, hogy Matečná miniszter asszonynak nincs igaza akkor, amikor azt állítja, hogy a gazdák legnagyobb problémája az, hogy nem rendelkeznek jogászokkal, ezért nem értik a paragrafusokat.

 

Az ESIN pénzügyi csoporttal már egy ideje harcolok, és eddig az összes bírósági pert megnyertem. Ennek ellenére még mindig nem jutottam hozzá a földemhez. Élő példái vagyunk annak, hogy a miniszter asszony azon állításai, miszerint az Agrárkifizető Ügynökség (PPA) gyorsan dönt abban az esetben, ha két cég ugyanarra a földre kér dotációt, nem valósak.

 

2016-ban az ESIN pénzügyi csoport vállalatai ugyanarra a földre kértek állami támogatást, mint én. Azóta a létező összes bírósági pert megnyertem, de máig nem kaptam meg a dotációt. Akkor képzeljék el, hogy milyen helyzetben lehetnek azok a kisgazdák, akik pár hektár földet művelnek meg. Esélyük sincs, így sorra csődbe mennek. Sokszor ezért sem mernek a saját földjeikért harcba szállni. Ezért szeretnék segíteni a kisgazdáknak, és ezért is voltunk kénytelenek Pozsonyba menni és közösen tüntetni.

 

(…)

 

Tisztelt Andrea Kováčová asszony! Örülök, hogy érdeklődik a kisgazdák problémái iránt, és közvetve ugyan, de sikerült felhívnia a figyelmet arra, hogy még azok a gazdák sem tudnak hozzájutni a saját földjeikhez, akik remek jogászokkal rendelkeznek és sorra nyerik a bírósági pereket.

 

(…)

 

Még egyszer, kedves Andrea, az összes gazda nevében köszönöm, hogy érdeklődik a problémáink iránt.

 

Denník N, Farmár Oravec ďakuje blogerke Andrei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!