(…) Merkel CDU-ja a friss kutatásokban már benézett a harminc, a szocdem párt a húsz százalék alá. A CSU másfél év óta nem tud elrugaszkodni Bajorországban a negyven százalékos értéktől. Nem csoda, ha a pártvezetők mindent meg akarnak tenni azért, hogy javítsanak saját és pártjaik helyzetén. (…)

 

Seehofer pártelnök és szövetségi belügyminiszter száz nap alatt rengeteget tett, például elbocsátotta a menedékkérelmeket nyakló nélkül elfogadó bevándorlási hivatalok vezetőit és ellenőrizteti a »túl jó« számokat produkáló hivatalok határozatait.

 

A lassú építkezés Seehofernek azonban nem volt elég, ezért még a nyári szünet előtt egy látványos akcióval vágta volna át a tavalyi CDU/CSU kvóta gordiuszi csomóját. Ultimátumot adott Merkelnek.

 

 hirdetes_300x300  

A német kancellár azonban nem az a típus, aki hagyja magát zsarolni. Előbb Macron francia elnököt »nyerte meg« az eurózóna költségvetés belebegtetésével, majd az uniós csúcsról azt a hírt küldte világgá, hogy Németország 14 tagországgal állapodott meg a máshol már regisztrált migránsok kitoloncolásáról. Három visegrádi ország azonnal cáfolt, így hamar kiderült, hogy Merkel nem bontotta ki az igazság minden szeletét.
A mostani megoldás szerint a német-osztrák határról visszafordítják azokat a migránsokat, akik máshol már menedékkérelmet adtak be. Ausztria azonban nem szeretné, ha területén torlódnának fel az északra tartó migránsok, ezért már saját déli határain kiszűrné a máshol már regisztrált migránsokat. A Brennernél előkerül a »kapu oldalszárnyakkal«. Ez dominóhatást indítana el.

 

Mennyivel hitelesebb lett volna a CSU kopernikuszi fordulata, amivel Sebastain Kurz példáját követve egy rossz paktum felmondásával ki tudták volna venni a szelet a bevándorlás-ellenes AfD vitorlájából, és a berlini koalícióból való kilépéssel jobb eséllyel indulnának az októberi tartományi választáson.

 

A mostani félmegoldással csak sírba lökik Schengent, azaz még több belső határon lesz ellenőrzés és várakozás. A tétovázással ráadásul nem a CSU, hanem a migránskérdésben hitelesebbnek számító AfD támogatottságát növelik Bajorországban és Németországban.

 

mozgasterblog.hu – Kiszelly Zoltán: Sírba lökik Schengent

Nyitókép: unzensuriert.de

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!