Az Agrokomplex történetére még gyermekkoromból emlékszem. Az idő megállt, a buszok pedig elindultak Tótpelsőcről az Agrokomplexre. Egy kiállítótér tele mezőgazdasági gépekkel és állatokkal, de főleg emberekkel. Ez még az az idő volt, amikor a szlovákiai mezőgazdaság maga volt a büszkeség. Ezután már csak a hanyatlása és az összeomlása következett, ami lényegében mind a mai napig tart.

 

Tegnap teljesen másképpen éltem át az Agrokomplexet. Most nem kisfiúként voltam ott, aki a szépen kipolírozott új technológiákat és az állatokat csodálja. Számomra a tegnapi nap egy új tapasztalat volt felelősséget vállalni azért, hogy ennyi év alatt mindez ennyire megváltozott, és mi semmit sem tettünk érte. Nem, már nem az Agrokomplexről beszélek, hanem a mezőgazdaságban uralkodó komoly helyzetről.

 

A helyzet súlyosságát tudatosítva tegnap nem a kiállítóteret csodáltam, hanem reggeltől estig a főbejárat kapujában ténykedtem. A Gazdák Kezdeményezése (Iniciatíva poľnohospodárov) szervezet tagjaival együtt aláírásokat gyűjtöttünk ahhoz a petícióhoz, mely egy olyan szervezet létrejöttét támogatja, ami nemcsak a nagygazdák, de az összes tisztességesen dolgozó farmer, gazda és parasztember érdekeit képviselné…

 

 hirdetes_810x300  

Bízom benne, hogy nem feleslegesen sültünk grillcsirkévé a napon, hanem a mezőgazdaság megreformálásának új alapjait tettük le. Köszönöm az összes támogatónak, köszönöm a nem mezőgazdászoknak is az őszinte szavakat és az összetartást. De a legnagyobb köszönet a Gazdák Kezdeményezésének lelkes tagjait illeti, akik a fizikai támadásoktól való megfélemlítéstől sem félve kitartanak a céljaik mellett. A cél a szlovákiai föld megművelése, ami hozzánk, szlovákiaiakhoz tartotik, valamint az egészséges élelem megtermesztése az összes ember számára, akiknek fontos, hogy egészségesen és tisztességesen éljenek meglopás és szétlopás nélkül.

 

Ahogyan egy „veterán“ mondta, és amiért rendkívül hálás vagyok:

 

A királytól a koldusig mindenki a parasztemberből él.

 

Milan Kyseľ Facebook-bejegyzése

Nyitókép: Facebook

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!