Úgy tűnik, hogy Andrej Danko és Bugár Béla megrekedt egy harmadrangú nyári csetepaté szintjén. Ez a csetepaté azonban rendkívül érdekes.

 

A Most-Híd elnöke arra panaszkodott, hogy az SNS egyes képviselői azért támadják a pártját, mert Ján Slota idejéből még ehhez vannak hozzászokva. Mivel Danko kevés dologra olyan érzékeny mint arra, amikor egy kalap alá veszik Slotával, így „postafordultával“ azt üzente Bugárnak, hogy „mélyen megsértette“ ez a kijelentés.

 

Érthető. Danko olyan dolgot vitt véghez az etnikumközi politikában, ami egykor elképzelhetetlen volt. A pártja legkeményebb nacionalistáit elhallgattatta, majd meggyőzte őket arról, hogy közös kormányra lépjenek a magyarokkal. Ugyan már többször elhangzott, de ezért a békülésért valóban tisztelet illeti az SNS jelenlegi elnökét. Ezerszer meg lehet őt vádolni azzal, hogy midezt az üzleti okok miatt teszi, de a hagyományos és kemény szlovák–magyar feszültség meggyengítése mindezek ellenére jó dolognak számít.

 

 hirdetes_810x300  

(…)

 

Ettől azonban sokkal lényegesebb az, hogy az SNS-ben ott él a csontig hatoló nacionalizmus. Azok az emberek (az SNS tagjai és választói), akik egykor lelkesen tapsoltak Slota azon kijelentésének miszerint „tankokkal megyünk Budapestre”, egyszerűen nem szeretik a magyarokat, és már csak idő kérdése, hogy mikor kezdenek el ez alapján a kijelentés alapján cselekedni.

 

Egyelőre úgy tűnik, hogy amíg Danko lesz a párt elnöke, addig nem kell a legrosszabbra számítani. De mindez könnyen megváltozhat, ha a következő választások után a Most-Híd benne lesz a kormányban az SNS pedig nem, vagy fordítva. Ilyen esetben Anton Hrnko és a hozzá hasonlók azonnal visszatérnének a régi szép időkben, amikor a szlovákok mindig jók, a magyarok meg mindig rosszak voltak. És amennyiben Danko úgy fogja megítélni, hogy ez az egész neki is megéri, akkor ő is szívesen csatlakozni fog hozzájuk.

 

Az SNS és a Most-Híd elnökei között zajló aktuális „köpködés“ nem jelenti azt, hogy ennek eljött az ideje, csak emlékeztet arra, hogy egyszer úgyis be fog következni. Sajnos.

 

Denník N, Roman Pataj: Bugár tuší, že Danko zemenil SNS iba dočasne

Nyitókép: Shooty

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!