A 12 milliós Bajorország után két héttel a 6 milliós Hessen is szavazott, s a berlini koalíció pártjait, az uniót (CDU) és a szocdemeket (SPD) itt is megbüntették, a zöldeket pedig megjutalmazták a választók. Az előrejelzések szerint minden esély megvan arra, hogy az eddigi CDU-Zöld koalíció, változatlan miniszterelnökkel hivatalban marad. Már 19 éve a CDU irányítja a tartományt, amihez most még öt évet hozzátehet. Az országot, Európát és a világot azonban nem ez foglalkoztatja, hanem az, meddig maradhat hivatalban Angela Merkel. A legvalószínűbb, hogy még egy évet. Miért?

 

  1. A vasárnap este katasztrofális volt Merkelnek, de jobban alakult, mint várni lehetett. A CDU gyengülése és a Zöldek erősödése csak a hesseni kormányon belüli erőviszonyokat rendezi újra, bár lehetne, előreláthatóan nem lesz új koalíció a tartományban. A relatív jó eredmény látszata fenntartható.
  2. Merkelnek így nem kell párton belüli rebelliótól tartania – noha sok újság támadja most – minden esélye megvan arra, hogy a CDU elnökeként idén decemberben elindul és ha gyenge eredménnyel is, de újraválasztják. Pártelnökként ugyan két évet nyerne, de ez inkább a szabadon megválasztott távozási időpont miatt fontos, nem a túlélés miatt.
  3. A berlini kormánykoalíció – hagyományőrzők ezt nevezik nagykoalíciónak – bukásának másik okozója az SPD lehetne, de a kormánybuktatás a pártvezetésük távozását is jelentené, így Andrea Nahles szocdem elnök érthető módon a kritikus továbbkormányzást választotta. A 2019 végén esedékes ciklusfelezőig új impulzusokat, a vita félretételét és ehhez egy világos forgatókönyvet követelt csak a választás estéjén. Szerencséje, hogy az SPD Hessenben hatalmas vesztesége és 1946 óta legrosszabb eredménye ellenére a második legnagyobb párt maradt.
  4. A vasárnap estihez hasonló, a CDU számára kritikus választás legközelebb jövő ősszel várható. 2019. szeptember 1-jén Szászország választ, ahol egyáltalán nem lehetetlen, hogy – mint a legutóbbi szövetségi választáson – az AfD megelőzi az uniót, amely meglehetősen kellemetlen lenne a keletnémet Merkelnek is.
  5. A szövetségi kancellár addigra azonban már elérte, amit akar. A 2019-es EP-választást követően nyáron Európa jövője lesz napirenden Brüsszelben, s Merkel ott akar ülni a tárgyalóasztalnál. A jövőbeli európai pártrendszerről (Macron-párt, Európai Néppárt jövője), vezető tisztségekről (az Európai Parlament, Tanács, Bizottság és Központi Bank elnökei), a keretköltségvetésről (2021-2027), s ezáltal a szuverenitás és a migráció jövőjéről is dönteni fognak.

 

Ha Európa jövőjéről döntés született, jöhet a szászországi vereség vagy a szövetségi kormány félidős felülvizsgálata és akár Angela Merkel távozhat is. Addig szeretné ezt elkerülni, s a mai választás után ez alighanem sikerült is neki. Még egy évet nyert.

 

nezopontok.hu – Mráz Ágoston Sámuel: Merkel még egy évig maradhat

  hirdetes_300x300   

Nyitókép: yahoo.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!