Tudja mennyit fizetett ki múlt hónapban a lakáshitelre, az autóra vagy az élelmiszerre? Amennyiben azok közé a szlovákiai polgárok közé tartozik, akik megkapják az átlagbért – ami szeptemberben éppen átlépte az ezer eurót – akkor a lakáshitel 300 euróra, az élelmiszer 170 euróra az alkohol pedig 30 euróra jött ki.

 

A bruttó béréből 73 eurót pedig az a település kap meg, ahol Ön él. Ha szeretne befolyással lenni arra, hogy ki legyen az a személy, aki az Ön 73 eurójával rendelkezni fog, akkor menjen el választani.

 

(…)

 

 hirdetes_810x300  

Igen, minden bizonnyal már hallotta ezt a klisét, hiszen állandóan ezt ismételjük. Minden szavazat sokat nyom a latba. Nem mintha az államfői, a parlamenti és a helyhatósági választásokon leadott egyetlen szavazatnak más értéke lenne. De az önkormányzati választások esetében annak az egy választónak a szavazata a akár a legfontosabb is lehet.

 

(…)

 

Annak a polgármesternek a lecserélésére, aki éveken keresztül semmit sem tett, vagy egyszerűen egy olyan jelölt győzelméhez, akit valóban támogatunk nagyon kevés is elég. Főleg a kisebb falvakban, de a városok sem képeznek kivételt.

 

A négy évvel ezelőtti önkormányzati választásokon 19 szlovákiai településen egyetlen szavazat döntött a polgármesterről. Talán úgy tűnhet, hogy abban a 2927 faluban, városban és városrészben, ahol szombaton dönteni fognak kevés olyan település lesz, ahol ilyesmi előfordulhat. Csakhogy az utolsó választások során a települések felében kevesebb mint 100 szavazat döntött a polgármesterekről.

 

(…)

 

Kevesebb mint száz szavazat. (…) Egy utasokkal teli városi autóbusz, egy lakóház tele új, bérelhető lakásokkal, egy szép idősgondozó otthon. Ilyen kevés – száz szavazat – elég ahhoz, hogy mindez valósággá vagy semmissé váljon az Ön településén.

 

(…)

 

Ezért a „nincs kire szavazni”, – vagy ami még ennél is rosszabb – „úgysem fog semmi sem változni” kifogásokat szombaton otthon kell hagyni. A 73 eurójáról döntsön a saját szavazatával.

 

Sme.sk, Jakub Filo: Nejdete voliť? Práve ste dali cudziemu 73 eur mesačne

Nyitókép: Andrej Barát/Pravda

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!