A cseh oknyomozó újságíró, Pavla Holcová beszéde a tegnapi Tisztességes Szlovákiáért mozgalom által szervezett tüntetésen.

 

„Egykoron egy olyan régióban éltünk, ahol a világ legszabadabb médiájával rendelkeztünk. Most viszont több országban olyan államrablással kell szembenéznünk, amiről még csak álmodni sem mertünk. Az elmúlt egy évben a helyzet nem változott jelentősebben. Ti, akik ma eljöttetek, mindnyájunknak reményt adtok.

 

A 2018-as év az életem egyik legnehezebb éve volt. A boldog és gondtalan napokból nagyon kevés volt. Talán öt vagy tíz. Az életem során még sosem álltam annyira közel az abszolút rosszhoz, mint idén februárban.

 

 hirdetes_300x300  

(…)

 

Azok az ügyek, amelyekre rámutattunk, a fiók aljába kerültek. Mégpedig azoknak a fiókjaiba, akiknek ezeket az ügyeket ki kellett volna vizsgálniuk. A cseh államfő egy fegyvermakettel pózolt, amire az volt írva „az újságírókra“, a szlovák kormányfő pedig prostituáltaknak nevezte az újságírókat. A cseh miniszterelnök inkább megvásárolta az egész médiaházat ahhoz, hogy a közvéleményt és a közbeszédet is befolyásolni tudja.

 

Azt az időszakot, amikor azt állították, hogy a média a hetedik nagyhatalom, végleg magunk mögött hagytuk.

 

Aztán közülünk kettőt meggyilkoltak. Jánt és Martinát. Ti pedig eljöttetek.

 

Nemcsak a tisztességes újságírók, de a tisztességes Szlovákia mellett is kiálltatok. Abban a pillanatban, amikor ezt a foglalkozást közülünk sokan be akarták fejezni, akkor ti a tudtunkra adtátok, hogy mellettünk álltok. Számomra ez rendkívül fontos és döntő pillanat volt. Ezért mindnyájatoknak hálával tartozom. Ti vagytok az oka annak, hogy mi, újságírók miért nem adtuk fel és miért folytatjuk azoknak az ügyeknek a feltárását, amiket Ján elkezdett. Ti adtatok erőt ahhoz, hogy kiálljunk a rossz ellen és azt az üzenetet küldjük a világba, hogy a gyilkossággal és a zsarolással semmit sem lehet megoldani, a történetet nem lehet elhallgattatni.

 

Mi arról gondoskodunk, hogy a társadalom működjön és a hatalmasok ne rabolják el az országot. Nektek viszont rólunk kell gondoskodnotok. Úgy, ahogyan az utóbbi kilenc hónapban is csináltátok.

 

Az életünk egyik legnehezebb évéből, 2018-ból már csak másfél hónap maradt. Használjuk ki értelmesen. Társadalomként és újságíróként sokkal nagyobb erőnk van, mint gondolnánk.”

 

Aktuality.skPavla Holcová: Nikdy som nestála tak blízko absolútnemu zlu, ako tento rok

Nyitókép: Ivan Hrušovský/Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!