Nyitókép: TASR

 

Robert Kaliňák volt belügyminiszter, a Smer alelnöke először nyilatkozott azóta, hogy Ladislav Bašternákot öt év letöltendő szabadságvesztésre ítélték, mert két millió eurónyi adót igényelt vissza az államtól.

 

Nem bujkálok, de nem mindig lehet telefonon utolérni. Én már politikai nyugdíjban vagyok“ – mondta a telefonba Kaliňák, akinek állítólag éppen Zürichben van „valamilyen munkája“.

 

 hirdetes_810x300  

(…)

 

Honnan tud arról Robert Fico, hogy a Tisztességes Szlovákiáért mozgalom szervezői kivel találkoztak, és milyen szerepet játszott Soros György?

 

Ezen nincsen semmi titkolnivaló, ezt mindenki tudja. Még az újságírók is azt mondták, hogy a tüntetéseket Soros finanszírozta.

 

Milyen újságírók?

 

Arra már nem emlékszem. De egymás között arról beszéltek, hogy Soros küldte a pénzt.

 

Nem gondolja, hogy ez inkább ironikus megjegyzés volt?

 

Én ezzel nem foglalkoztam.

 

Honnan tudja egy kormányfő azt, hogy a tüntetések szervezői hol, kivel találkoznak?

 

Én az újságíróktól tudom. Hiszen nyilvános volt, hogy ki ment el utánuk, ki támogatta őket, kivel beszélgettek, sőt az is, hogy ezek az emberek civil szervezetekhez tartoznak. Šeliga is egy civil szervezet tagja (Juraj Šeliga, a tüntetések egyik szervezője együtt dolgozott a Via Iuris civil szervezettel – szerk. megj.). Ezek a dolgok egyáltalán nem titkosak.

 

Fico azt mondja, hogy „minden akkor fog kiderülni, amikor egyértelmű lesz, hogy ki rendelte meg Kuciak meggyilkolását“. Mindez nem úgy tűnik, mintha Fico többet tudna a kelleténél?

 

Csupán Fico kijelentéseinek szemantikai-stílusbeli értelmezéseiről beszélgetünk. Egyáltalán nem rejtély, hogy Soros finanszírozta a tüntetéseket. Még a könyvében is leírta, hogy Szerbián kívül máshol is megváltoztatta a kormányt. Számára ez a hatalom egyik eszköze. Neki ez az érdeke, és ezt próbálja átültetni. Nekünk ez nem tetszik, de jogunk van rá.

 

Ön szerint rendben van, hogy a NAKA kihallgatja a tüntetések szervezőit és látni akarják a számlakivonatokat is?

 

Valami miatt be kellett, hogy hívják őket.

 

Egy névtelen feljelentés érkezett rájuk.

 

Hiszen most éppen azt oldják a parlamentben, hogy a rendőrségnek ne kelljen a névtelen feljelentések alapján behívni az embereket.

 

(…)

 

Nem badarság, hogy a NAKA felülvizsgálja a tüntetések szervezőit?

 

A törvény ezt kívánja meg. Ficonak is vallomást kellett tennie, amikor feljelentették őt a tüntetések szervezői, pedig annak sem volt értelme. Mindenkire ugyanaz a törvény vonatkozik.

 

(…)

 

Juraj Šeliga állítása szerint a NAKA nyomozója azt mondta, hogy normális körülmények között ezt a feljelentést kidobták volna a kukába, ám Peter Hraško, a NAKA főnöke utasítást adott arra, hogy foglalkozzanak a feljelentéssel. Ön szerint ez rendben van?

 

Ez félreértelmezés. Úgy gondolom, hogy Šeliga a figyelem központjában akar lenni. Ficonak is és nekem is el kellett mennem vallomást tenni, mégpedig hülyeségek miatt.

 

(…)

 

Mit szól ahhoz, hogy Ladislav Bašternákot öt év letöltendő szabadságvesztésre ítélték jogtalan adó visszaigénylés miatt?

 

Azt, amit már az elején is mondtam. Az ügyet felülvizsgálták, és így végződött. Nem a politikusok feladata az, hogy a bíróságok döntését kommentálja.

 

Ön szerint nem kellene Robert Ficonak véglegesen kiköltöznie a Bonapartéból?

 

Az elnöki palotában egy adócsaló ül. Ha először felteszi azt a kérdést, hogy mikor költözik ki végre az elnöki palotából az adócsaló, akkor azután azt a kérdést is felteheti, hogy mikor költözik ki a volt kormányfő abból a lakásból, ami egy olyan ember tulajdonában áll, akinek problémái vannak az adóval. Mindenesetre, Fico intenzíven dolgozik azon, hogy kiköltözzön.

 

(…)

 

Sme.skExminister Kaliňák: Ja som si svoje urobil

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!