Szemle

Őry Mariann: A visegrádiak együtt jelentenek igazán súlyt Európában

Nyitókép: vyf.eac.sk

 

Abban a történelmi folyamatban éljük mi most az életünket, amikor a német gazdasági erőhöz leginkább, hatalmilag és gazdaságilag is meghatározó módon Közép-Európa fog csatlakozni, és ez fölértékeli ennek az egész régiónak a szerepét a hagyományos német–francia tengellyel szemben – erről beszélt Orbán Viktor a Magyar Állandó Értekezlet múlt pénteki ülésén.

 

A miniszterelnök nem először idézte az adatokat, amelyekből kiderül, “a következő évek során Közép-Európa, benne az egész Kárpát-medence lesz az európai gazdasági növekedésnek a motorja”. Ehhez szükség van mindenekelőtt a régió egységére, hiszen a visegrádiak együtt jelentenek igazán súlyt Európában.

 

Súlyra pedig szükség van, ugyanis a fent említett német–francia tengely ideológiailag mindenképpen azon van, hogy meghatározza, merre haladjon Európa. Mi sem jelképezi ezt jobban, mint hogy vasárnap Emmanuel Macron francia elnök a Bundestagban beszélt arról, Franciaországnak és Németországnak új fejezetet kell nyitnia Európa történetében, mert az Európai Unió a mai állapotában nem tud megbirkózni az előtte álló kihívásokkal.

 

Macron szerint “modern, hatékony és demokratikus európai szuverenitásra” van szükség, és beszédében elutasította többek között az “emlékezet nélküli nacionalizmust” is. Azt, hogy Európa a második világháború óta példátlan számú és mértékű kihívásokkal néz szembe, már Szijjártó Péter is többször elmondta, világos azonban, hogy a magyar és a francia kormány más-más úton haladna.

 

Macron érti, hogy Európa globális jelentősége csökkent, politikailag és gazdaságilag is messze van a lehetőségeitől, a francia elnök azonban – bár populista mondataiba sok mindent lehet belelátni – a központosított Európában látja a megoldást. (…)

 

magyarhirlap.hu – Őry Mariann: Európa útja

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Hirdetés (X)

Kövessen minket