A gútai képviselő-testület 2018. december 3-ai alakuló ülésén történt eseményekkel kapcsolatban mi a forTe frakció tagjai leszögezzük a következőket:

 

1.Az ülés előtt írásban bejelentettük Horváth Árpád polgármesternek, hogy megalakult 3 tagú frakciónk és kértük hívjon össze tanácskozást minden megválasztott képviselő részvételével az alakuló ülés előkészítésével és az új önkormányzat szerveinek kialakításával kapcsolatban. Néhány nappal az ülés előtt a polgármester úr telefonon közölte velünk, nem hív össze ilyen tárgyalást, holott ez a tárgyalási rend értelmében feladata lenne.

 

2. A kiszivárgott hírekből értesültünk csupán, hogy az MKP-s tagok kezdeményezésére már háttéregyezségek születtek a tanács létszámának 6-ról ötre és a szakbizottságok számának 10-ről hétre való csökkentéséről. Továbbá, hogy a frakciónk a közrendvédelmi bizottság elnöki posztját kapja, a tanácsban nem kapunk helyet. Az ülés előtt három nappal kiküldött határozati javaslat is a tanácstagok számának és a szakbizottságok számának csökkentését jelezte előre.

 

 hirdetes_810x300  

3. A kiküldött határozati javaslat nem volt összhangban az önkormányzat Szervezési rendjével és további városi belső szabályokkal, amelyek rögzítik a tanácstagok, valamint a szakbizottságok számát és a kapcsolatos tisztségek elfoglalásának arányos feltételeit. A csökkentésekre politikai okokból volt szükség, hogy a kialakult háttér koalíció tagjai kiszorítsák a megalakuló szervek vezetésből a számukra kellemetlen embereket. Ezekre a tényekre fölhívtuk a figyelmet az ülés programjának elfogadásakor és kértük levetetni a napirendről a tisztségek elfoglalásáról szóló pontokat és visszautalni azokat egyeztetésre.

 

4. Az érvelésünk ellenére a testület programra tűzte a szavazást és végigvitte a belső előírásokkal és a politikai kultúrával ellenkező módon a tervezett csökkentéseket és az előre kijelölt személyek megválasztását. Kivéve a közrendvédelmi bizottság elnöki posztját, mivel a mi frakciónk, tekintettel annak szabályellenes voltára, nem vett részt a szavazáson.

 

5. A gútai önkormányzat történetében példa nélkül áll, hogy ilyen szabályellenesen, etikai elveket és politikai kultúrát sértő módon, minden egyeztetés nélkül rekesszenek ki képviselőcsoportot, képviselőket az önkormányzat szerveinek összeállításából.

 

6. A történtek ellenére felelősséggel tartozva választóinknak, akik nagyon magas szavazatszámmal jutattak bennünket a testületbe, tovább fogunk alázattal dolgozni érdekeik képviseletéért. A döntéshozatal előkészítésében rendkívüli kiszorított a helyzetünk, ennek ellenére, minden a város érdekeit szolgáló kezdeményezést támogatni fogunk, ugyanakkor rá kívánunk mutatni minden visszás jelenségre és hozzá akarunk járulni az önkormányzati döntések minél jobbá tételéhez. A történésekről folyamatosan informálni fogjuk a város lakosságát és a választóinkat.

 

A forTe frakció tagjainak nyilatkozata.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!