(…)

 

Az emberekben ugyanakkor megvan a hiányérzet, gyakori panasz, hogy a karácsony kiüresedett. Mit tehetnének, hogy betöltsék ezt a hiányt?

Vannak olyan emberek, akik kifejezetten utálják a karácsonyt vagy félnek tőle. Vannak, akik magányosak, nincs családjuk, és ezekben a napokban depresszióba esnek. A megoldás erre a problémára a megtérés: szívvel és lélekkel fölfedezni újra az életünkben azt, akinek a születését ünnepeljük. Ő hozza el a megváltást, a karácsony békéjét, a földi javakat és az örök boldogságot. Ha őt kihagyjuk, nincs olyan eszköz – akár fizetünk érte, akár nem – ami pótolni tudja a hiányt.

 

Korábban a kommunisták akarták fenyőünnepre cserélni a karácsonyt, mostanában pedig az erre kísértetiesen hasonlító „télünnep” merült fel alternatívaként a legprogresszívebb liberális fejekben. Arra hivatkoznak, hogy így nem sértené senki érzékenységét.

 hirdetes_300x300  

Angol nyelvterületen azt halljuk, hogy a Christmas kifejezés önmagában is sértő azok számára, akiknek sem Krisztus (Christ), sem a mise (mass) nem kell a karácsonyból. A muzulmánok érzékenységére szoktak hivatkozni, holott számos muzulmán vezető nyilatkozott már, hogy őket nem zavarja. Az ateistákat zavarja igazán, csak kínos ezt bevallani, ezért rákenik egy másik csoportra. Politikailag korrekt köntösbe csomagolják a belső zavarodottságukat. Én a kommunista Jugoszláviában nőttem fel, ahol tabu volt a karácsony, nem is volt munkaszüneti nap, és nagyon nem volt tanácsos hiányozni ilyenkor az iskolából. Helyette az újévet ünnepelték, újévfa volt, újévkor hozta a télapó az ajándékokat. Ennek ellenére megünnepeltük a karácsonyt, mert a szívünkben és a lelkünkben ott volt. Most egy másik, nem kevésbé veszélyes és emberellenes ideológia akar megfosztani minket a karácsonytól, és előbb-utóbb az lesz a vége, hogy még a formaságok szintjén is elveszítjük az ünnepet.

 

A kommunista és a liberális eszme hasonlóan veszélyes?

A szellemi gyökereik ugyanazok, ezek történelmileg is egymásra épülő, egymásból kinövő szellemi irányzatok. Más a csomagolás, kicsit más a történelmi kontextus, de az indítékaikat és a céljaikat nézve teljesen azonosak.

 

 

(…)

 

Humanizmus, nyitottság, tolerancia, igazságosság, áldozatok megvédése – csupa jól hangzó szlogennel érvelnek.

A történelemből és akár a saját tapasztalatainkból is tudjuk, hogy sokszor ahol a legjobban hangsúlyozzák az emberséget, ott van a legkevesebb belőle. A kereszténység viszont komplex módon szemléli az embert, testi és lelki javát akarja, ráadásul nemcsak ideiglenesen, hanem a földi léten túl, az öröklétben is. Ám ha ezt Istennel szemben akarjuk elérni, mintha az általa meghatározott rend gát lenne, akkor bármi is a látszat, valójában saját magát pusztítja az ember.” (…)

 

pestisrácok.hu: Azért érezzük üresnek a karácsonyt, mert kihagyjuk belőle az ünnepeltet – Interjú Kovács Ervin Gellért premontrei szerzetessel

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!