(…) Ukrajna számára Szlovákia soros EBESZ-elnöksége hasznos lehet, mivel az ukrán hatóságok könnyebben léphetnek kapcsolatba a szlovák vezetőkkel, hogy közöljék álláspontjukat. Másrészt, Oroszország nagyon könnyen arra kényszerítheti az EBESZ-missziókban részt vevőket és a felszólalókat, hogy tartózkodjanak a kemény kijelentésektől, ez azonban nem vonatkozik az EBESZ hivatalos vezetőire, esetünkben Szlovákiára.

 

El kell ismernünk, hogy az EBESZ-elnök (Szlovákia soros elnöksége alatt ő Miroslav Lajčák külügyminiszter – a szerk. megj.) befolyása meglehetősen kicsi. De Szlovákia elnöksége Ukrajna számára előnyös lesz (…), végtére is egy kis országról van szó, amely gazdasági és egyéb érdekeit tekintve közel áll Ukrajnához. Továbbá, Szlovákiának jó kapcsolatai vannak azzal a Lengyelországgal, amely támogatja Ukrajna érdekeit a nemzetközi szervezetekben.

 

Épp ezért Ukrajna könnyebben közvetítheti Szlovákiának álláspontját, és elvárhatja, hogy [a szlovák elnökség] tevőlegesebben lobbizzon, szemben mondjuk a nagy országok képviselőivel, akiknél ez nagyon körülményesen megy. Ne feledjük azonban, hogy Szlovákia soros elnöksége nem lesz közvetlen hatással az EBESZ döntéshozására, mert az EBESZ egy kollektív testület, ahol Oroszországnak vétójoga van.

 

 hirdetes_810x300  

Ami Szlovákia belső helyzetét illeti, egyrészt rendkívül jó kapcsolat alakult ki Porosenko ukrán elnök és Kiska szlovák államfő között, másrészt viszont nagy problémát jelent az oroszbarát politikusok és politikai erők jelenléte. Ennek köszönhetően vált az oroszbarát Andrej Danko a szlovák parlament elnökévé, és nem ő az egyetlen szélsőséges politikus. Szlovákiában az oroszbarát pártok jelentős befolyással bírnak.

 

De el kell ismernünk azt is, hogy mindezek ellenére a szlovák parlament sosem fogadott el olyan döntést, amely hátrányos lett volna Ukrajna számára. És bár, tisztán technikai szempontból, a szlovák EBESZ elnökség alatt Ukrajnának könnyebb lesz a dolga, fel kell készülni arra is, hogy Szlovákia álláspontja nem mindig lesz elfogadható Ukrajna számára. (…)

 

Unian.info, Hope for „sight improvement”: What Slovakia chairmanship in OSCE will change for Ukraine 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!