Minél tovább figyeljük a „hazugságdoktor“ Andrej Dankot, annál tragikusabb. Azonban első hangzásra eléggé jól hangzik az a hétvégi kijelentése, miszerint nem vesz részt az államfői posztért indított harcban.

 

(…)

 

Az OĽaNO és a KDH mellett tehát itt van a harmadik olyan – ezúttal koalíciós – párt, amelyik az elnöki palotáért indított futóversenytől való távolmaradást nem érzi sem szégyennek, sem megalázónak. (…)

 

 hirdetes_400x285  

A legújabb Focus-felmérésnek köszönhetően a megosztott első és második helyre ültetett Šefčovičnak a „Danko mínusz“ egy következő jó hír, hiszen teoretikusan a Smer euroszkeptikusabb választóinak köréből néhány szavazat átfolyhatott volna Dankonak.

 

A Focus szerinti 16%-os első körös jóslat az uniós biztos számára messziről sem jelent „lajčákos“ eredményeket, de éppen elég ahhoz, hogy a rendszerellenes jelölteket – elsősorban ugye Harabinról van szó – jelentős mértékben eltávolítsa a második fordulótól.

 

A Smer tulajdonképpen dicséretet érdemel Šefčovič miatt. Azért is örvendetes, hogy Šefčovičcsal egyidejűleg Danko nincs pályán, mert így jelentősen megemelkedik annak az esélye, hogy nem lesz két katasztrofális jelölt a második fordulóban.

 

A Čaputová és a Mistrík között köttetett egyezség – miszerint a gyengébb visszalép a másik javára – azt jelenti, hogy Mistríkre lassan a finálé biztos résztvevőjeként tekinthetünk. A Focus által mért 16%-a (ugyanannyi mint Šefčovičnak) Čaputová 9%-val szemben olyan előny, amit már csak abban az esetben tudna elveszíteni, ha teljesen darabjaira hullana, vagy valami abszurd kompromittáló dolgot csinálna.

 

(…)

 

Természetesen a kampány dinamikussága még csak most fog kibontakozni, így még bármit összekuszálhat. Annak ellenére, hogy Danko távolléte ütőkártya Harabin kezében, a legvalószínűbb fináléban a nem olyan katasztrofális – Šefčovič – és a demokratikus – Mistrík – jelölt fog szemben állni egymással.

 

(…)

Sme.sk, Peter Schutz: Čaká nás nekatastrofické finále

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!