Frigyes
  • HUF: 326.56
  • USD: 1.12
  • 16 °C
  • 30 °C
Szemle

Csáky: A Brexit után sem kell vízumot igényelniük az Egyesült Királyságba utazó uniós állampolgároknak

Nyitókép: Archív

 

Az Egyesült Királyság uniós tagságának megszűnése mind az Egyesült Királyság, mind az Európai Unió számára kihívást jelent. Az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi (LIBE) Bizottsága ma elfogadta azt a javaslatot, amely garantálja az Unióba érkező brit állampolgárok számára a vízummentes beutazást.

 

Az új szabályoknak köszönhetően az uniós polgároknak sem kell vízumot igényelniük a szigetországba történő beutazás során, amennyiben az nem haladja meg a három hónapot. Ha az Egyesült Királyság megállapodás nélkül távozik az Unióból, az említett szabályok március 30-án lépnek életbe. Abban az esetben viszont, ha a brit EU-tagság március 29-én esedékes megszűnéséig sikerül életbe léptetni a Brexit feltételrendszeréről szóló egyezményt a szabályok az átmeneti időszakot követően lesznek érvényesek.

 

Csáky Pál néppárti árnyék-jelentéstevő a szavazást követően hangsúlyozta: „mindenki számára világos, hogy a Brexit utáni időszak sem az Unió, sem az Egyesült Királyság számára nem lesz egyszerű. Éppen ezért tartottuk fontosnak a jelentés megszavazását, biztosítva ezáltal a briteknek és az EU állampolgárainak ez egyszerűbb utazást, megkönnyítve a mindennapi életet.

 

Brüsszel, 2019. január 29.

 

Csáky Pál sajtóközleménye

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Király Zsolt

Király Zsolt, 40 éves közgazdász, a Körkép.sk alapító főszerkesztője. A 2015-ös Újságírói Díj nyertese oknyomozó kategóriában. Korábban a .týždeň-ben és a Heti Válaszban is publikált.

Kövessen minket

Megosztás