A konspirációs gondolkodást vizsgáló újságírónő: láttam, hogyan változtatja meg a Facebook a nagymamámat - Körkép.sk

A konspirációs gondolkodást vizsgáló újságírónő: láttam, hogyan változtatja meg a Facebook a nagymamámat

2021. Sze. 12. 18:34

Nyitókép: nextech.sk

 

Jana Ďuďáková, a Markíza Televízió újságírója a Comenius Egyetem Politológia Tanszékén összeesküvés-elméletekből védte meg a diplomamunkáját. A kutatómunkája során tíz olyan szlovákiai nővel és férfival készített interjút, akik összeesküvés-elméletekben hisznek. Ďuďáková azt próbálta kideríteni, mely impulzus hatására kezdtek el hinni a konspirációs elméletekben, illetve hogyan változtatták meg a politikai nézetüket ezek az elméletek.

 

Mi lett az eredmény?

 

Ďuďáková szerint meglepő, hogy az első impulzust az esetek többségében nem a közösségi oldalak jelentették. Interjúalanyainak elmondása szerint a kétely magvait általában valaki a környezetükből hintette el: idősebb barát, tanár, családi ismerős, aki „fontos pozícióban“ dolgozott. A gondolkodásukra tehát olyan emberek voltak befolyással, akik azt az érzést keltették, hogy jobban belelátnak a történésekbe, és a pozíciójuk miatt jobban értenek a dolgokhoz.

 

(…)

 

Az összeesküvés-elméletekből írta a diplomamunkáját. Miért ítélte meg úgy, hogy ez egy fontos téma?

 

(…)

 

A nagymamám története volt rám befolyással, ugyanis az ő esetében tisztán láttam azt, hogy a közösségi oldalak milyen módon képesek megváltoztatni az embert. Nyugdíjasként beregisztrált a Facebookra, és hirtelen olyan témák iránt kezdett el érdeklődni, amelyekkel szembetalálkozott az oldalon. Elkezdett attól tartani, hogy a családoktól el fogják venni a gyerekeket úgy, mint ahogyan Barnevernet teszi Norvégiában. Elkezdte kritizálni a liberálisokat és az EU-t, félni kezdett a migránsoktól, és arról beszélt nekünk, hogy miként nyomnak el bennünket az amerikai katonák. Sokkot kaptam, hogy ezek a témák mennyire beszippantották a nagymamámat.

 

(…)

 

Egyszer még olyan tüntetést is belájkolt a Facebookon, amelyet Kotleba ĽSNS-e szervezett. Akkor felhívtuk telefonon, tudja-e, hogy kit, mit lájkolt be. Ő maga elszörnyülködött. Szemtanúja voltam annak, hogy a dezinformációk és a Facebook miként változtatja meg a nagyanyámat.

 

Beszélt vele arról, hogy milyen befolyással van rá ez a típusú média?

 

Igen, és be kell valljam, nagymama mára mára már más ember lett. Nagy segítség volt számára, amikor kitisztítottam a Facebookját. Visszavontam a lájkokat a dezinformációs portálokról, és helyette belájkoltam neki a megbízható médiák oldalait.

 

(…)

 

Amikor az ember elhiszi az első konspirációs elméletet, akkor már a többiben is elkezd hinni?

 

Ez az egyik befejezés, amellyel a külföldi kutatások dolgoznak. Kiderült ugyanis, hogy egyetlen konspirációs elméletbe vetett hitt előidézi azt, hogy az ember a többi összeesküvés-elméletben is elkezd hinni, tekint nélkül arra, hogy milyen témáról van szó. (…)

 

Ez azt jelenti, hogy a közösségi oldalak nem is játszanak olyan fontos szerepet a nézetük kialakításában?

 

A közösségi oldalak és a szociális háló a konspirációs meggyőződésük igazolásában játszik szerepet. Több tanulmányt is olvastam az algoritmusok hatásáról az ún. véleménybuborékok kialakítására. Ismert, hogy a közösségi oldalak algoritmusai kiértékelik az internetes aktivitásunkat, és aztán olyan tartalmakat tesznek elénk, amelyek felkeltik a figyelmünket. Ezt a jelenséget az interjúalanyaimnál is megfigyeltem. Elmondták, hogyan találják meg őket maguktól azok az elméletek, amelyekben hisznek.

 

Azzal, hogy sok információt az algoritmus és a hasonló gondolkodású barátaink tárnak elénk a közösségi oldalakon, kedvező feltétel alakul ki ahhoz, hogy megerősítsenek a hitünkben. A szakirodalomban ezt úgy nevezik, hogy torzított asszimiláció. Az embernek hajlama van olyan információkat elfogadni, amelyek igazolják a meggyőződését. Ezért is érzi magát egyre biztosabbnak, és ezért sem lehet megingatni vagy kétségbe vonni a véleményét. Az interjúalanyaimnál a közösségi oldalak nem az elindítói voltak a konspirációs oldalakba vetett hitnek, hanem egy fontos eszköz a meggyőződésük elmélyítésére.

 

(…)

 

Ön szerint fontos, hogy az iskolákban többet beszéljenek az összeesküvés-elméletekről? Vagy jobb ezt a témát nem megnyitni?

 

Saját tapasztalatból tudom, hogy fontos a fiatalokkal az összeesküvés-elméletekről beszélni. Mégpedig nyíltan, egyenesen, megértéssel. (…) A tanárok ebben az esetben kulcsfontosságú szerepet játszanak, és nagyon óvatosnak kell lenniük, hiszen árthatnak is a diákoknak. A kutatásom eredményeiből kiderült, hogy két adatközlőmben éppen a tanárai indították el a konspirációs gondolkodást. (…)

 

A kutatási eredményei alapján úgy véli, hogy meg lehet változtatni azokat az embereket, akik a konspirációs elméletekben hisznek?

 

Úgy vélem, hogy egy ilyen emberrel rendkívül összetett a dolog. Néhány adatközlő azt mondta nekem, hogy kikötötték a tévét, mert azok úgy vannak beállítva, hogy a média hazugságait sugallják. Ha valamilyen hírt hallanak a mainstream médiából, akkor rögtön tudják, hogy annak az ellenkezője az igaz. (…)

 

Denník N, Novinárka videla, ako Facebook mení jej starú mamu. Začala skúmať, čo v ľuďoch štartuje konšpiračné myslenie

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Nem érkezett még komment. Legyen az öné az első!

Szóljon hozzá!

Kövessen minket