A szlovák gázszövetség vezetője: A csehországi kazánmeghibásodások hátterében nem csak a norvég gáz állhat - Körkép.sk
Hajnalka
  • HUF: 385.38
  • USD: 1.08
  • 2 °C
  • 8 °C

A szlovák gázszövetség vezetője: A csehországi kazánmeghibásodások hátterében nem csak a norvég gáz állhat

2023. Már. 16. 20:45

Richard Kvasňovskýval, a Szlovák Gáz- és Gázolaj Szövetség igazgatójával Tomáš Zemko készített interjút a Pravda baloldali lapban: 

 

(…) Nyilvántartanak bármilyen nem orosz gázzal kapcsolatos kazán-meghibásodásokat? 

 

Az emberek elég gyakran kérdeznek rá erre, mivel látták a cseh tévében a riportot. Mi azonban nem regisztráltunk semmilyen technikai vagy más problémát, ami a nem orosz gázzal lenne kapcsolatos. Egyúttal azonban felhívjuk a figyelmet, hogy a kazánok meghibásodása nem csak a nem orosz gázzal állhat összefüggésben, hanem azzal is, hogy nem végezték el a kazánok rendszeres revízióját időben a háztartásokban.

 

SJE Nyílt nap

(…) Az embereket talán megrémítették az orosztól eltérő gázzal kapcsolatos hírek, és ebből adódóan esetleg fedeztek fel gondokat saját kazánjaikban is? 

 

Sokféle interpretáció van. Nem akarok spekulálni. Világos, hogy meghibásodásokra derült fény. A kérdés az, hogy milyen összefüggés áll fenn a nem orosz gáz és a kazánok között – hogy időben végeztek-e technikai revíziót vagy sem.

 

(…) Milyen gáz áramlik jelenleg a szlovákiai vezetékekben, milyen gázzal fűtenek a szlovákiai háztartások? 

 

Csak 2022-re vonatkozóan vannak pontos adataink, amikor a gáz többsége, több mint 60 százalék, Oroszországból származott. Annak ellenére, hogy februárban kitört a háború, tavaly nyárig nem korlátozták a szállításokat, erre csak az ezt követő hónapokban került sor.

 

(…) Honnan érkezik hozzánk a nem orosz gáz? 

 

30 százalék tankereken érkezett LNG formájában, valamint Norvégiából vezetéken. A többség déli irányból érkezik vezetéken Omisaljból (horvát terminálokkal is rendelkező kikötőváros – a szerk.), ahova főleg amerikai és katari LNG-szállítmányok érkeznek. Ezek azok az országok, amelyek a legtöbb LNG-gázt hozzák Európába. Az SPP norvég északi-tengeri gázra is leszerződött.

 

(…) Milyen különbségek vannak az orosz, a cseppfolyósított és más más gáztípusok között? 

 

A földgáz alapvető összetevője a metán, ami a molekula 90 százalékát adja. Plusz vannak más összetevők, gáztípusonként eltérő mennyiségben. Például az orosz és norvég gáz között a különbség a laikusok nyelvén az, hogy a norvég kalóriadúsabb. Ugyanakkor a norvég gázban több a szulfát is, és ez okozhat problémákat a kazánokban, amiről a cseh híradások is beszámoltak. De minden Szlovákiába érkező gáz teljesíti az előírt paramétereket (…), legyen szó orosz, norvég, amerikai vagy katari gázról.

 

Mit okozhat a szulfát a kazánoknál? 

 

Főleg a régi kazánokban reakcióba léphet a réz alkatrészekkel. A szulfát egy agresszív összetevő, ami reakcióba lép a fém alkatrészekkel, és lerakódásokat hozhat létre, ezek pedig szivárgásokhoz vezethetnek. Többnyire a régi kazánoknál fordulhat ez elő. Az új kazánokat már úgy alakítják ki, hogy másfajta gáz felhasználására is alkalmasak legyenek.

 

(…)

 

Pravda.sk, Čo môže urobiť nórsky plyn v starom kotle? Vysvetľuje riaditeľ slovenských plynárov

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Nem érkezett még komment. Legyen az öné az első!

Szóljon hozzá!

Hirdetés (X)

Kövessen minket