Előd
  • HUF: 364.14
  • USD: 1.16
  • 7 °C
  • 14 °C

Agócs Attila: A Szövetség nem etnikai párt

2021. máj. 12. 06:00

Nyitókép forrása: facebook.com/Agócs Attila

 

(…) Az eredeti gondolatot jelenleg is próbálják képviselni a Szövetségen belül?

 

Mindenképpen. Amikor mi egy szlovákiai magyar gyűjtőpárt megalakulásán dolgozunk, akkor úgy gondoljuk, hogy ezen belül hosszú távon meg kell maradjanak a platformok : a Szövetségen belüli platformosodásnak a hívei vagyunk, hiszen azt látjuk, hogy a szlovákiai magyar lakosság éppen olyan sokszínű, mint bármelyik állam átlagos lakossága.

 

Éppen ezért nem lehet csak egy nemzeti-keresztény vagy nemzeti-konzervatív gondolat mellé integrálni a szlovákiai magyarságot.

 

Ha működőképes, megfelelő szavazatszámmal bíró politikai erőt akarunk létrehozni, akkor a balszéltől a liberálisokon keresztül a nemzeti-konzervatívokig mindenkinek meg kell találni a helyét. (…)

 

Ez azt is jelenti, hogy ha létrejön a Szövetség, akkor megszűnik a Híd és a többi magyar párt?

 

Technikailag meg fognak szűnni, viszont a platformok szintjén tovább élnek majd,

 

mivel az eszmei sokszínűséget tovább szeretnénk vinni. Most ott tartunk, hogy formailag megszűnnek, egyetlen párt lesz, és azon belül három platform, amelyeket a három elődpárt fog működtetni. (…)

 

Hosszú éveken keresztül súlyos rivalizálás folyt a Híd és az MKP között. Sokan árulónak tartják a Hidat és különösen Bugár Bélát, mert szerintük megosztotta a szlovákiai magyarságot, és végső soron ennek lett az eredménye, hogy 2020-ban nem jutott be magyar párt a parlamentbe. Erről mit gondol?

 

Mindegyik oldalnak megvan erről az olvasata: az MKP-s narratíva az, amit önök is felvázoltak ebben a kérdésben, míg a hidas olvasat ezzel szemben az, hogy

 

a jól működő MKP éléről egy belső összeesküvéssel megbuktatták Bugár Bélát,

 

és mivel ő nem tudta tovább folytatni a sikeres tevékenységét, megszületett a Híd. Én úgy vélem, hogy ezek már „történelmi” sérelmek, a mi generációnkat viszont már nem határozzák meg ezek a töréspontok. (…)

 

A Híd szövetséget kötött az MKP-vel és az Összefogással. Nem ellentétes a Híd alapértékeivel az, hogy a Szövetség hangsúlyosan etnikai pártként határozza meg magát?

 

A Szövetség alapértékeit együtt fogjuk meghatározni és mindenki tudatában van annak, hogy az alkotóelemek nélkül nem működhet ez a projekt. Tetszik, nem tetszik, el kell fogadni, hogy ilyen szelete is lesz a tortának. Az európai értékek tisztelete és az egymás iránti tolerancia olyan alapvető értékcsomag, amit már a kezdeteknél kőbe véstünk.

 

 Ha megnézi a másik párt nyilatkozatait, akkor láthatja, hogy ők is megértették, hogy a Szövetségnek nemcsak magyar tagjai lesznek, hiszen a Híd hozza magával a ruszin, a szlovák, a roma struktúráit is Északkelet-Szlovákiából vagy éppen Gömörből.

 

Nekik is lesz helyük a nap alatt, ezért nem lesz teljesen etnikai párt a Szövetség. Az igaz, hogy magyar dominanciájú lesz, hiszen a másik két partner párt etnikai pártként határozza meg magát. Tehát nem lesz teljesen etnikai párt a Szövetség, ez viszont nem jelenti azt, hogy vegyes párt lesz. Sajnos ezekkel a címkékkel meg lehet bélyegezni a politikai formációt.

 

(…)Ha azt szeretnénk, hogy ismét legyen kollektív képviselete a magyarságnak, ahhoz ezt a békát le kell tudni nyelni, és együtt kell tudni gondolkodni.(…)

 

Azonnali.hu, A magyar kormány nem várhat vakságot a határon túli magyaroktól a támogatásokért cserébe

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

bel
2021. máj. 12. 20:36

Kedves Agócs úr, lehet, hogy Füleken le lehet nyelni a békát, ám másutt nagyon nehéz lesz. A Szövetségnek nincs jövője, elsősorban Önök miatt!!!

Márkusz
2021. máj. 12. 22:27

Erről ennyit, én ilyen agócs-féle szövetségből nem kérek. Pont.

Bendegúz Ábrahám
2021. máj. 13. 02:31

Sajnos a jövő elkezdődött. Tovább csúsztok lefelé a lejtőn Hydastól, MKPstól, Összefogásostól vaságyastól....Lajjas el fogtok jutni abba az állapotba, mint a nyeletlen bicska penge nélkül, magyarán megfoghatatlan semmik lesztek vagy már talán vagytok is. Viszont minden bukás után jön majd a kikelet, de nagyon remélem, hogy nem veletek, mert ti a „nagy sztárok” mint a hulló csillag már földet értetek...

Lusmi
2021. máj. 13. 15:01

A Híd mint a haladás, a progresszio és a tolerancia bajnoka! ... beszarás. És nehezen tudom megérteni, hogyan lehettek annyira naivak tanult emberek is (h..k) sokan, akik ezt a Bélának bevették. De hogy ilyeneket még középen (Fülek) meg keletebbre is talált, azon őszintén csodálkozom. Ébresztő, mert a szlovákok hamarabbb felébrednek, mint mi...(lásd postoj.sk interjú)! Ideje lenne talpra állni és kiegyenesíteni a Hid meggörbítette gerincünket, de alig van már valakink, aki ne kente volna össze magát ezzel a Szövetség-piszokkal. No de innen szép nyerni!... Hajrá ÚjMagyarPárt!

FEKETE PÉTER
2021. máj. 16. 09:21

TISZTELT CSÁKY ÚR! NAGYON KÉREM AKADÁLYOZZA MEG,HOGY EZ TREHÁNY BANDA ÁT VEGYE A HATALMAT ÉS BUGÁR "LEBO-LEBO" SZELLEMISÉGE URALKODJON.IGEN.ÚJ GERINCES MAGYAR PÁRTOT KELL LÉTRE HOZNI AZ UTCÁN KÉTSÉGBEESETT 6 SZÁZALÉKKAL.ÁLLÍTSON ÖRÖKET A KAPUHOZ,HOGY AZOK AKIK FARNADON MKP ORSZÁGOS KONGRESZUSÁN PUCCSOT KÖVETTEK EL ÉS FORRÓ KRISZTIÁNT BÁBKÉNT TEDD IDE-TEDD ODA ELNÖKKÉ VÁLASZTOTTÁK,HOGY EZEKET TÁVOL TARTSUK.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket