Ambrus Csaba: Egy vagyont el lehet költeni stadionépítésre

2020. Júl. 24. 20:12

Nyitókép: Körkép.sk/KPA

 

(…) Miben különbözik egy futballstadion építése más nagyprojektektől?

 

Az első specifikum, hogy nagy stadionokat Szlovákiában az ’80-as évektől egyáltalán nem építettek. A SFZ a kormánnyal és az UEFA-val együttműködve is csak 2013 után határozta elé magát a futball-infrastruktúra építése és felújítása mellett. Tartottuk magunkat  a SFZ utoljára kiadott irányelveihez, és német, angol illetve magyar normákat és előírásokat is megvizsgáltunk az általunk épített stadionok tervezésénél.

 

(…) Külföldről is inspirálódtak?

 

Természetesen (…). 2016 óta minden külföldi szolgálati utunk de még a nyaralásaink is új építésű stadionok meglátogatásával telt – Németországban, Ausztriáéban, Olaszországban, Szlovéniában és Magyarországon.

 

Melyik stadion a kedvence?

 

Egyértelműen a londoni stadionok a kedvenceim: Olympic Stadium, Wembley Stadium és a Tottenham új arénája. De a müncheni Allianz Arénát is ide sorolnám.

 

Az önök által épített stadionok árai nagyon hasonlóan – mindhárom (Dundaszerdahely, Kassa, Trencsén – a szerk.) 20-24 millió euróból épül. Mi határozza meg leginkább egy stadion árát.

 

Több tényező is van. Például a már meglévő közműhálózat és közlekedési infrastruktúra, mint a gyalogos, személyautó-, autóbusz- és teherforgalom. Más szavakkal, mennyire van kiépítve a szükséges infrastruktúra, és mennyire kell bővíteni vagy átépíteni a meglévő hálózatot.

 

A nagyság is sokat nyom a latban. Ha több szintes tribünökről van szó, a stadion ára jóval nagyobb. A végső árat növelhetik a projekt előtt adott talajviszonyok vagy a szennyezettség. Sokat tesz az alapanyagok megválasztása is. A vasbeton előgyártott elemekből épült konstrukciók tartósabbak, de drágábbak, mint az acélszerkezetes stadionok.

 

(…) Szintén megnyomhatják a költségeket az akadémiai, étkeztetési, szállásolási és más jellegű épületrészek megépítése. A legmodernebb környezetbarát technológiák, fotovoltaikus panelek, hőszivattyúk, elektromos tartalékberendezések, esővíz-visszaforgató rendszerek pedig csillagászati anyagi terhet jelentenek a beruházó számára.

 

Annál is inkább, hogy Szlovákiában a sport –infrastruktúra fejlesztésének megtérülése egyelőre csak illúzió, és nem csak a fociról beszélek, hanem a jégkorongról, atlétikáról, röplabdáról és hasonlókról.

 

Az árat gyakran bontják le egy ülőhelyre. Az önök stadionjaiban 1300-2000 euró költség jut egy székre…

 

Abból, amit előbb mondtam, egyértelmű, hogy a stadionokra és általában a sportközpontokra egy vagyont lehet elkölteni. De már a projekt előkészítési szakaszában meg kell határozni a tervezett férőhelyek számát plusz-mínusz 500 fő pontossággal, illetve a főépületek méreteit, a kiegészítő épületeket és a használt technológia fajtáját. Ezek alapján aztán már könnyű találni hasonló jellegű stadionokat. (…)

 

(…) Egyébknt, a Téglamező költsége egy székre több mint 4000 euróba került. Miért ilyen magas?

 

Egy ülőhelyre vetíteni a stadion költségeit nagyon leegyszerűsítő módszer. A nagyobb infrastruktúrával, többszintes, sok kiszolgáló épületrésszel rendelkező, magasabb besorolású stadionok mindig szigorúbb előírásoknak kell megfelelniük és ezért drágábbak. (…) A Nemzeti Futballstadion költségét a projektanyagok áttanulmányozása nélkül nem tudom megítélni.

 

De mondok egy példát. Annak idején a londoniak csodálkoztak, hogy a Wembley költsége ülőhelyenként 10 ezer euróra rúgott… A stadion áll, működik és szolgálja a sportközösséget, a londoniak büszkék, hogy pont náluk épült meg.

 

Pravda.sk, Rátať náklady na sedadlo je zjednodušené. Na štadióne sa dá minúť majland

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Nem érkezett még komment. Legyen az öné az első!

Szóljon hozzá!

Kövessen minket