Blanka, Bianka
  • HUF: 364.09
  • USD: 1.16
  • 4 °C
  • 14 °C

Az MKP szerint ismét másodlagos állampolgárai vagyunk Szlovákiának

2021. Júl. 26. 14:30

Nyitókép: Ildikó Baranyi/MTI

 

Az MKP sajnálattal vette tudomásul, hogy Szlovákia ismételten az Európai Bizottságot támogatja saját polgáraival szemben, amikor nem a több mint 1 millió 123 ezer támogató aláírással bíró európai polgári kezdeményezés mellett száll síkra, hanem – Görögországgal közösen – az Európai Bizottságot támogatja a Minority Safe Pack kezdeményezés kapcsán indított uniós perben.

 

A pert egyébként azért indították a kezdeményezők, mert a Bizottság januárban bejelentette, hogy a sikeres alárásgyűjtés ellenére nem szándékozik jogalkotási folyamatot kezdeményezni kisebbségi témákban. Pedig még a konzervatív beállítottságúnak nem nevezhető Európai Parlament is nagy többséggel támogatta a Minority Safe Pack kezdeményezést 2020 decemberében.

 

Miközben a szlovák kormány és kormánypárti politikusok az utóbbi időben versengenek a pozitív nyilatkozatokban a felvidéki magyarság irányába, ugyanezen kormány és tisztviselői hátba támadják saját őshonos közösségeiket – nemcsak a magyart, hanem a ruszint, németet, horvátot, lengyelt is. Pedig ezek az őshonos nemzeti közösségek az ország kultúrájának, örökségének, sokszínűségének részei, tagjai pedig az ország adófizetői. Ebből is látszik, hogy ezek csak üres politikai gesztusok! Ez is mutatja, hogy mennyire fontos egy erős, legitim felvidéki magyar tömörülés, amely kedvező esetben a kormány része, hogy az effajta félrelépéseknek gátat szabjon és még csírájában elfojtsa azokat.

 

A lehető legerőteljesebben elutasítjuk az effajta megnyilvánulásokat és magyarázatot, illetve azonnali jóvátételt követelünk a Szlovák Kormány részéről!

 

Sajnos nem először teszi ezt Szlovákia, hiszen 2017-ben még a Fico-kormány segédkezett a román kormánynak elkaszálni a kezdeményezést. Most azonban egy jobboldali, a magyarok felé békítő jobbot nyújtó kormány is ugyanezt cselekszi.

 

MKP/Sajtóhír

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

hugo
2021. Júl. 26. 17:28

Jó "reggelit" MKP ! Mi ezt már évtizedetik tudjuk és tapasztaljuk !!! Végre már csapjanak az asztalra !!! Sajnos az fájni fog ugye -és nem kapunk "alamizsnát" ! Gyáva,megalkuvó társaság !!! Szúnjenek meg !!!

B, Gy.
2021. Júl. 27. 10:53

A szlovakokra jellemzo a kettosbeszed. Aki hisz nekik az kigyot melenget a mellen. A kissebseg eltuntetese nemzeti erdek,aki ezt nem latja az vak tisztelt magyarok ebreszto.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket