Ibolya
  • HUF: 345.90
  • USD: 1.19
  • 23 °C
  • 34 °C

Bárdos Gyula: Orbán lépései közül van, amivel egyetértek és van, amivel nem

2019. dec. 11. 19:57

Nyitókép: Foto N – Tomáš Benedikovič

 

(…)

Hirdetés(x)

 

Azután, hogy az MKP, a Most-Híd és az MKDSZ közös tárgyalása kudarcot vallott, sor került még az ötpárti egyeztetésre. Ez miként zajlott le?

 

Ezeken a tárgyalásokon sem Bugár Béla, sem Érsek Árpád – aki most a párt listavezetője – nem vett részt. Akkor már világos volt, hogy a Most-Híd nem gondolja komolyan az együttműködést.

 

Azt hiszem Bugár akkor azt mondta, azért nem vesz részt ezeken a tárgyalásokon, nehogy az ő személye miatt fulladjon kudarcba.

 

Ez nem igaz. A kenyértörésre nem a nevek miatt került sor, hanem amiatt, hogy ki kivel, hogyan. Egyértelműen ki akartuk mondani, hogy az a választó, aki a magyar választási pártra adja a szavazatát, biztos legyen abban, hogy az őt képviselő politikusok nem fognak összeállni a Smerrel. Az a „felelősségteljes változás“, amiről a bilbordokon beszélnek, nem létezik. Mindenki látja, hogy a kártyákat Robert Fico osztja.

 

Ön sajnálja, hogy nem a Most-Híddal együtt vágnak neki a választásoknak?

 

Igen. Én mindig is a megegyezést támogattam. Nem hiába mondják rólam, hogy én sosem támadtam a Most-Hidat, és sosem neveztem őket árulónak.

 

Amikor a körvonalazódni kezdett az MKP és a Most-Híd közti egyezség, akkor a magyar kisebbség bizonyos képviselői azt mondták nekem, hogy mindkét párt megpróbált szembeszállni Világi Oszkár vállalkozóval, aki állítólag az Összefogás mögött áll. Ez így volt vagy sem?

 

Én nem beszélhetek azok nevében, akikről most Ön beszél…

 

… csak hogy kiegészítsem. Bugár Béla azt mondta a Denník N-nek adott interjújában: „Igaz lehet, hogy az egyik politikai párt mögött egy gazdaságilag erős szlovákiai ember áll“. Arra a kérdésre, hogy Világi Oszkárra gondol-e, azt felelte: „Erről suttognak“.

 

Bugár Béla azt mond, amit ő akar. Nekem nincs információm arról, hogy bárki is állna az Összefogás mögött.

 

Tehát a Most-Híd és az MKP közti tárgyalások nem azért vallottak kudarcot, mert Világi nem akarta, hogy a két párt megegyezzen?

 

Nem. Ha valaki nem akar megegyezni, akkor azt nem lehet erőltetni. Bugár Béla nemrég azt mondta egy televíziós műsorban, hogy ha évekkel ezelőtt tudta volna, hogy milyen is valójában a Smer, akkor nem lépett volna velük kormányra. Mára már mindent tud a Smerről, a tárgyalásokon mégsem tudta kimondani azt, hogy a jövőben többé nem akar kormányra lépni velük. Viszont a Magyar Közösségi Összefogás ezt meg tudja ígérni a választóknak. Mi semmilyen körülmények között nem lépünk kormányra a Smerrel.

 

Semmilyen körülmények között?

 

Semmilyen körülmények között.

 

Orbán Viktor magyar miniszterelnök szeptember 29-én a Fidesz 28. kongresszusán azt mondta: „Bízom benne, hogy Pellegrini kormányfő sikerre viszi a csapatát a következő parlamenti választásokon“. Orbán szavai semmit sem változtatnak az Önök elhatározásán?

 

Természetesen nem. Nekünk senki nem fogja megmondani, diktálni és sugdosni azt, hogy mit csináljunk. Sem délről, sem északról, semmilyen oldalról. Megvan a magunkhoz való eszünk, és olyan emberek állnak mögöttünk, akik amellett, hogy egy erkölcsileg tiszta összefogást akarnak, azt szeretnék, ha elérnénk a szükséges változásokat.

 

(…)

 

Bugár Béla rendszeresen azt állítja, hogy Orbán Viktor befolyással van az MKP döntéseire.

 

Én meg azt mondom, hogy nem. Nagyon dühít, hogy a társadalom egy része még mindig két részre osztja a magyarokat: jókra, mint például Bugár Béla, és rosszakra, vagyis ránk, akiktől félni kell. Tőlünk nem kell félni.

 

(…) „Mérsékelt politikusként“ mit gondol Orbán Viktor kormányzásáról?

 

(…)

 

Orbán Viktor egy olyan személyiség, akinek bizonyos dolgaival egyetértek, másokkal viszont nem.

 

Engem most konkrétan az érdekel, hogy mivel ért egyet és mivel nem. (…)

 

Egyetértek azzal, hogy egy politikusnak olyan politikát kell csinálnia, amit a polgárok támogatnak. Úgy gondolom, hogy ez sikerül is neki. A negatív dolgokat illetően iksz dolog van, amit én másképpen csinálnék, például a médiát illetően, de más téren is.

 

(…)

 

A Most-Híd azt állítja, hogy nagyon sok minden elért: megerősítette a kétnyelvűséget délen, létrehoztak egy alapot a kisebbségi kultúra támogatására, illetve a déli járásokban előmozdították az infrastruktúrába való befektetést.

 

Ezeket mi is szeretnénk folytatni. De a fent említett dolgok közül egyik sem olyan amit az új, magyar képviselettől mentes kormány ne tudna megváltoztatni. Mi legalább elértük a komáromi Selye János Egyetem megalapítását, ami törvénybe van iktatva. Azt nem lehet egy tollvonással megváltoztatni. (…)

 

(…)

 

Még egy aktuális dolgokra szeretnék rákérdezni. Szlovákia egykori budapesti nagykövete, Rastislav Káčer nemrég egy interjúban azt mondta, hogy három lépésre vagyunk a magyarok területi követeléseitől. Túloz?

 

Káčer urat ugyan személyesen nem ismerem, de szerintem nincs igaza.

 

Az Új Egység Mozgalom feljelentést tett ellene emiatt a kijelentés miatt, ugyanis nemzetellenességre uszított. Mit gondol erről?

 

Én sosem jelentettem volna fel, mert úgy gondolom, hogy valamilyen módon mindenkinek szabad a véleménynyilvánítás, még akkor is, ha Káčer úrral nem értek egyet.

 

Denník N, Gyula Bárdos: Maďari boli vždy na dobrej strane, chceme zase prispieť k zmene

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Csemez László
2019. dec. 12. 10:46

Húha.Nem is tudtuk ezidáig,hogy ilyen tökös legényeink vannak,de most már tudjuk.Csak a Napra ne menjenek,mert szétmállanak.

Borbély József
2019. dec. 13. 22:59

Fecske úr elég részletesen elemezte az elmúlt 25-30 évet (terjedelmi okokból kifolyólag lehetetlen vállalkozás),de Bárdos,aki ennek az időszaknak tevékeny részese volt,vagyis felelősége van benne,semmit nem változott.Ugyanaz a hinta-palinta politika,szintelen-szagtalan semmitmondás,beszari magatartás,nem sorolom.Ha ő a listavezető és ugyanaz a mantra,mint 30 éve,akkor mi értelme van ennek az egész Összefogásnak.Ha nincs teljes paradigmaváltás,ha mindig a megfelelni kényszer a parancsolóelv,ha nem összmagyarságban cselekszünk,ha Bárdos elhatárolódik Orbán Viktortól,nem újra ott vagyunk,ahol 30 évvel ezelőtt?

Szóljon hozzá!

Kövessen minket