Vendel
  • HUF: 362.39
  • USD: 1.16
  • 12 °C
  • 20 °C

Berényi József: Gyimesi nem lehet a felvidéki magyarság politikai vezetője. Azt az MKP-nak kell adnia

2021. jún. 03. 12:28

(…)

 

Hogy látja Gyimesi György szerepét a szlovák politikában?

Tavaly nyár óta vagyok kapcsolatban vele. Igyekszem segíteni őt, hiszen több politikai tapasztalattal rendelkezem. Fontos szerepe van, hiszem parlamenti képviselőként láthatóbb az MKP-nál, mely már 10 éve parlamenten kívül van. De mi sem tettük félre azokat a kérdéseket, melyeket old. Tehetséges politikusnak tartom őt, aki előtt még nagy politikai karrier állhat.

 

Mondtam neki viszont, hogy kormánykoalíciós képviselőként eredményeket kell felmutatnia, hogy hiteles legyen. HA nem lesznek eredményei, azt fogják mondani róla, hogy csak a médiafigyelemért cselekszik és nem azért, hogy elérjen valamint a kisebbségi politikában, vagy a szlovák-magyar együttélés terén. A kormányprogram lehetőségeket ad számára hogy eredményei legyenek, amivel ő maga is pontokat szerezhet. Örülnék, ha az Aliancia-Szövetség jelöltlistáján lenne.

 

Sokan megosztó politikusnak tartják, aki éles szavakat használ. A budapesti tárgyalás után azt mondta, hogy a siker záloga az volt, hogy nem volt jelen a szlovák diplomácia. Rendben van ez a stílus?

Mint korábbi külügyi államtitkárnak erről más véleményem van. Hallottam ugyanakkor, hogy az egyik televíziós műsorban korrigálta magát és elismerte, hogy ma már ezt másként mondaná. Új a politikában, tanulja a határokat. Nehéz úgy asztalra tenni az érzékeny témákat és képviselni a saját közösséget, hogy közben elfogadott partner maradjon az ember a szlovák térfélen. Ez igazi művészet és a sikeres politikusok ismérve.

 

Nem ment túl messzire? Van még onnan visszaút?

Nem, nem ment. A forma és az időzítés természetesen fontos, de témái legitimek.

 

Nemrég az MKP vezetőségének több tagjával is beszéltem, akik szintén túl radikálisnak tartják és nem szívesen látnák őt az Aliancia-Szövetségben.

Én tehetséges politikusnak tartom őt, és szerintem képes a megnyilvánulásait érthetően tálalni úgy, hogy az a szlovákok számára is érthető.

 


 A szlovákiai magyarok politikai vezetőjévé válhat valamikor?

Nem. A szlovákiai magyarok politikai vezetőjét az MKP-nak kell adnia, és végig kell mennie a szamárlétrán. Ő alig két éve került az országos politikába, még eredményeket kell felmutatnia.

 

Jelenleg az MKP elnökének, Forró Krisztiánnak van a legnagyobb esélye arra, hogy az Aliancia-Szövetség elnökévé váljon. Őt sokan az ön emberének tartják. Milyen kapcsolatban vannak?

Az igaz, hogy én javasoltam őt az MKP elnökének, és tárgyaltam róla a regionális struktúrákkal. Ilyen szempontból ez igaz. Krisztián viszont önálló vezető, és kemény vitáink vannak.

 

(…)

Milyen pozíciót szeretne magának az Aliancia-Szövetségben?

Szeretnék az elnökség tagja lenni.

(…)

 

DenníkN: Szalay Zoltán interjúja Berényi Józseffel

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

HU-lala
2021. jún. 04. 14:32

Ilyen és ehhez hasonló megélhetési politikusok miatt tart ott az mkp,ahol tart.

B, Gy.
2021. Júl. 08. 15:18

Az egesz szlovakiai magyar poltikusokkal az a baj hogy felnek a szlovak polotikusoktol.Addig kell dorombolni az ajton mig egyszercsak kinyilik.Az autonomiat is lelehet nyomni a szlovakok torkan csak sokat kell emlegetni es a szazadik nem-nel sem felreallni ahogy idaig tettek.Gyimesit tamogatni kell es felsorakozni moge.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket