Pál
  • HUF: 394.04
  • USD: 1.04
  • 19 °C
  • 33 °C

Berényi József Kalondán: Ne siessünk a felvidéki magyar politikai egységgel (Teljes szöveg)

2020. aug. 22. 02:52

Nyitókép: Körkép.sk

 

A mostani pártegyesítés sokban hasonlít az 1996-1998-as pártegyesítéshez. Akkor azért közelebb állt egymáshoz a három szubjektum. Egy frakció működött már hosszú ideje, és olyan nyomás volt akkor a mečiari időszakban, mely összezárta a társaságot. Előtte volt egy nagyon komoly oktatásügyi tiltakozáshullám, akciócsoportokat alakítottunk járásonként, aláírásokat gyűjtöttünk, 77 ezer levél ment a köztársasági elnöknek, amikor kimondták azt az oltári nagy baromságot, hogy történelmet, földrajzot csak szlovák nemzetiségű pedagógusok oktathatnak. Ez annyira összerántotta a közösségünket, hogy ez maga már szinte erős hullámot adott a három pártnak ahhoz, hogy fuzionáljon.

 

Most ilyen nincs. Hála Istennek, hogy nem olyan az elnyomás. Vannak a kormánynak hibái, vannak témák, amiket nem vállal fel, de nyilván már nem fog visszajönni az, ami 1996-ban, 1997-ben volt Mečiar, Slota és Ľupták idejében. Ilyen szempontból a tartalmi kérdések megtalálása, illetve hogy a hullámot tekintve érezzék az emberek, hogy ez értük van, és ez nem egy öncélú dolog, hanem van értelme, és ez a politikai szubjektum tud majd kérdéseket az asztalra tenni és megfelelő politikai konstelláció esetén megoldani. Ennek most jelen pillanatban nincs akkora társadalmi támogatottsága, mint akkor volt, 1996-1998-ban.

 

Nagyobbak is egymás között a különbségek, biztos. És ezért én azt mondom, hogy ennek idő kell. Különben nem lesz hiteles az emberek szemében. Aprólékosan végig kell tárgyalni. Ebben van köztünk vita, hogy nem kell ezt elkapkodni. Sem tartalmi sem szerkezeti kérdésben. Nagyon aprólékosan át kell gondolni, hogy hol lesz a helye akár az egyes frakcióknak, ha így alakul, bár még ebben sincs igazán egyezség, mik lesznek azok az értékrendi kérdések, amelyek mellett föl tudunk sorakozni, hogy lesz kiválasztva a helyi polgármester-jelölt, önkormányzati és megyei jelöltek. Ezek mind olyan érzékeny kérdések, amelyeket egyik percről a másikra nem fogunk tudni megoldani.

 

De az igény megvan rá. És épp akkor, ha ezt lassan kigeneráljuk, az emberek bevonásával, akkor lesz meg az a hullám, ami a parlamenti bejutást lehetővé teszi egy jó helyhatósági és megyei választás után. Így alakulhat ki a szlovák táborban az a tekintély a szlovák táborban a magyarok iránt, ami most nincs meg. Ezt tudjuk nagyon jól.

 

De természetesen a szándék mindenki részéről megvan. Én most ezzel azt akartam hangsúlyozni, hogy azért 1997-1998-ban jobban megérett rá minden körülmény, mint most. De most a szándék rá természetesen megvan, csak ne kapkodjuk el. Ha túl forró tűvel fogjuk varrni a ruhát, akkor rájöhetünk arra, hogy az nem jó. Számunkra az idő kérdése, A tartalmi, szerkezeti kérdések kulcsfontosságúak ahhoz, hogy az emberek elhiggyék nekünk, hogy ennek van értelme és meg tudja oldani a problémát.

 

Megvan a tapasztalat hozzá, megvan a támogatottság, és az emberek részéről a hitelességét fog kelleni kitalálni annak, hogy ez nagyjából működjön.

 

Berényi József hozzászólalása Kalondán.

 

Háttér:

 

Berényi Kalondán a Most-Hídnak: Ne siessünk azzal a felvidéki magyar egységgel

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Nem érkezett még komment. Legyen az öné az első!

Szóljon hozzá!

Hirdetés (X)

Kövessen minket