Tamás
  • HUF: 367.40
  • USD: 1.19
  • 0 °C
  • 10 °C

Borbély Alexandra: Szlovákiában szlovákul. Ezt a mondatot sosem feledem

2020. aug. 29. 17:28

Nyitókép: newsbeezer.com

 

Azt hitte, hogy Nagycétény (Veľký Cetín) egy sziget, ahol az emberek magyarul beszélnek, és amit a szél valamilyen csodálatos módon fújt Szlovákia területére. Mióta Magyarországon dolgozik, erősödött az anyanyelve, de a heterogén családjának és a hazai filmfelkéréseknek köszönhetően örömmel ápolja a szlovák nyelvet is.

 

Borbély Alexandra Budapesten él és dolgozik, de az otthonának továbbra is a Nyitra melletti szülőfaluját tekinti. Ez a kettősség nemcsak örömöt és sikert, de csalódást és tehetetlenséget is hozott az életébe. Karrierje elején az állampolgársága miatt rögtön válaszút elé állították.

 

Az állampolgárságával kapcsolatos tapasztalatait feldogozta, és Budapesten a TEDx konferencián tartott róla előadást. Borbély Alexandrának ugyan a kellemetlen érzésekkel sikerült megbirkóznia, de a története, sajnos, mind a mai napig aktuális.

 

Miért döntött úgy, hogy részt vesz a TEDx konferencián?

 

Minden ott kezdődött, amikor az egyik ismert magyar műsorvezető, Veiszer Alinda meghívott a televíziós műsorába, és a beszélgetés során többek között arról is meséltem neki, hogy 2017-ben majdnem megkaptam a Junior Prima díjat, amit Magyarországon 30 éves korig adnak a tehetséges fiatal színészeknek. Ezután keresett meg két hölgy a TEDx Talksból, és megkértek, hogy lépjek fel az identitás témájával a budapesti konferenciájukon.

 

Ez azt jelenti, hogy nem kapta meg a díjat?

 

Tudtam, hogy ezt a díjat csak akkor kaphatom meg, ha felveszem a magyar állampolgárságot. A díjjal együtt kétmillió forintot kaptam volna. Nekem szlovák állampolgárságom van és Szlovákiában hivatalosan csak egy állampolgársággal rendelkezhetek.

 

Nem értem, hogy lehetnek az emberek ilyen hülyék az egyik és a másik oldalon is? Budapesten végeztem el az egyetemet, ott is dolgozom, ott fizetem az adót, akkor miért szabnak ilyen értelmetlen feltételt? A díjat végül elutasítottam, de rendkívüli módon fájt.

 

Mi motiválta abban, hogy felhívja a figyelmet erre az ügyre?

 

Azért kezdtem el róla beszélni, hogy hasonló eset többé ne fordulhasson elő. Szerencsére az én esetem óta többé nem számít feltételnek a magyar állampolgárság.

 

(…)

 

Gyerekként hogyan tanult nyelveket?

 

Amikor kicsi voltam, akkor a nagymamám este mindig magához hívott és azt mondta: gyere, egy kicsit szlovákul fogunk tanulni. Nem értettem, hogy minek, de a magyar mellett egyszerű szlovák mondatokat tanultam meg.

 

E téren az anyukám is nagyon aktív volt, folyamatosan ismételte velem a szlovák szavakat. Végül úgy ítélte meg, hogy ha az unokanővéreim a Nagycétény melletti szlovák óvodába fognak járni, akkor én is velük fogok járni, hogy tovább tanuljam a szlovák nyelvet. A szlovák óvoda után azonban magyar alapiskolát választottak számomra.

 

A szlovák nyelvet ez idő alatt is sikerült szépen megtartanom, ugyanis a legjobb barátnőm szlovák volt. Amikor a komáromi magyar gimnáziumba kezdtem járni, akkor nagyon meglepett, hogy kevés olyan osztálytársam volt, aki tisztességes szinten bírta a szlovák nyelvet, pedig a magyar iskolákban is oktatnak szlovákot.

 

A gyakorlatban valószínűleg nem volt szüksége a szlovák nyelvre, hiszen Komáromban mindenhol meg tudta magát értetni magyarul. De hogyan működött mindez Önöknél?

 

A mi járási városunkban, Nyitrán, elsősorban szlovákul beszélnek. Emlékszem, hogy amikor gyerekként Nyitrára jártunk bevásárolni vagy valamit elintézni, akkor az anyukám mindig figyelmeztetett: pszt, most ne beszélj magyarul. Furcsa volt számomra, hogy ha otthon magyarul nézhetjük a televíziót, akkor a városban miért kell másképpen beszélnünk. Manapság, mikor érzem az előnyeit ennek a kétnyelvűségnek, bizarrnak tűnik ez a helyzet.

 

(…)

 

Volt valamilyen negatív tapasztalata is?

 

Körülbelül 11 éves lehettem, amikor az egyik barátnőmmel autóbusszal Nyitrára utaztunk és magyarul beszélgettünk. Egy hölgy azt mondta nekünk: Szlovákiában szlovákul. Akkoriban, kisgyerekként ez rosszul esett, de aztán arra a következtetésre jutotta, hogy ez valószínűleg mindennapos dolog.

 

Jelenleg Magyarországon él. Ott milyen a helyzet?

 

Egyszer egy taxiban utaztam és a sofőrrel a színházról, a színészekről beszélgettünk, amikor a férfi azt mondta nekem: tudja hölgyem, a mi színházainkban már románok és szlovákok is játszanak, lassan már mindenki idejön, de én az ő játékukra nem vagyok kíváncsi. Erre azt mondtam neki: hát uram, éppen egy ilyen színésznő mellett ül. A mai napig magam előtt látom a kidülledt szemű taxist, aki próbált magyarázkodni, bocsánatot kérni és menteni a helyzetét.

 

(…)

 

Otthonosan érzi magát a magyarországi színészi közegben?

 

Nagyon jól érzem magam benne, de ez inkább a színházi közegre vonatkozik. A magyar filmekben nem kínáltak szerepet. Paradox módon azóta, hogy megkapta az európai díjat (2017-ben Berlinben elnyerte az Európai Filmakadémia legjobb európai színésznőnek járó díját a Testről és lélekről című filmben nyújtott alakításáért – szerk. megk.) csak egy kisebb magyar filmszerepet kaptam. Végül egy sorozatban vállaltam szerepet, amitől kezdetben rendkívül tartottam, de szerencsére minőségi sorozat lett belőle.

 

Miben látja a problémát, hogy a magyar filmszakma nem érdeklődik Ön iránt?

 

Ez egy érdekes kérdés. Ez nem csak velem fordult elő, hiszen hasonló tapasztalata van Szamosi Zsófi kolléganőmnek is, aki Cannes-ban az Egy nap filmmel, majd a Mindenki c. Oscar-díjas rövid filmmel ért el sikereket. Már két éve nem kapott állást sem filmben, sem színházban. Ez irigység vagy posztkommunista trauma? Nem tudom. Ha valaki tudja a megoldást, írja meg nekem az Instagramon.

 

SME, Herečka Alexandra Borbély: Na Slovensku po slovensky. Na túto vetu nezabudnem

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Kerékgyártó Sándorné
2020. aug. 31. 10:58

Sajnos,nem egyedi esetről beszélünk, én 13 éves voltam , mikor szüleimmel és anyai nagymamámmal áttelepültünk Kárpátaljáról. Már a 8.osztályt és a középiskolát is itt Kisvárdán, majd Debrecenben végeztem el . A családom egy éven belűl megkapta a magyar állampolgárságot.Ez még 1977-ben volt.Ami a történetem lényege-mind a mai napig, ha nagyritkán nézeteltérésem van vkivel ,aki ismeri, hogy hol születtem, ukránnak titulál,pedig soha nem tudtam egy kukkot sem ukránul. Csak oroszt tanultunk az ottani általánosban.Most,az internet,a politika méginkább felerősítette ezt a nézetet SAJNOS!! Üdv, lcu Debrecenből.

Barta László
2020. Sze. 03. 01:06

Kedvelem Alexandrát, de figyelmeztetnem kell a nem szabad, megroppantott lélek dolgokat elkenő, az igazságosan csapunk jobbra is, ballra is attitűdre. Arra figyeltem fel, hogy amikor a szlovák jogfosztó állami és társadalmi gyakorlatot szóvá teszi, azonnal elővesz valamilyen magyar visszásságot, hogy azzal csökkentse az előbbi súlyát. Pedig nem azonos súlyú dolgokról van szó. Pl. amikor megemlíti, hogy a szlovákok korlátozzák az akaratuk ellenére odakerült, és az anyaországhoz nyilván kötődő magyarok állampolgárságát, akkor ellensúlyként rögtön szimmetriát akar képezni a magyar viszonyokkal. Pedig csak arról van szó, hogy ez a díj magyar művészeket akar támogatni, és figyelmetlenség történt, mert így kizártak sok nem állampolgár magyar művészt. Amit azóta korrigáltak. Ezt összekötni a szlovák állam tudatos korlátozásával, a bűnös mentegetése. Vagy a nyelvi jogok, az identitás feladását követelő szlovák állam és kisember akcióit párhuzamba állítani a szocialista oktatásban hülyén maradt magyarországi kisember, otromba figyelmetlenségével, érzékeltlenségével, szintén a valódi bűn enyhítési kísérlete.

Szabadsag Szerelem
2020. Sze. 03. 08:01

En is Szlovakiai Magyar vagyok es ez igy van. Minden Magyar aki az elfoglat teruleteken elo magyart leszlovakozza arulo es a legaljab ember meg a fasisztaktol is undoritobb leny. Mi lett volna ha Csehek nem vonulnak ki Miskolcrol vagy a Romanok Szlonokrol vagy az eg tudja honnan? Akkro most ok is Szlovakok lennenek? A Szlovaknak legalab az idegennel van problemaja, de hogy egy magyar a sajatjat eltaszitja az a legalja. (aztan unnepel marcius 15-en) Magyarnak lenni Szlovakiaban sok helyen olyan volt mint ha Zsido lettem volna a haboruban. Itt nem fogadnak be ha megszolalsz Magyarul. Felnott korukra ugy meg vannak felemlitve a Magyarok hogy pldaul egy nagyobb varosban felnek egymas kozott magyarul. Ja a magyar osokkel rendelkezo Szlovakok akiket a szulok felelmukben nem tanitottak meg magyarul szinten nagy Szlovaknak valjak magukat ami szinten undorito. A naci magyarorszagon is raszoltak az emberekere hogy ne beszeljenek Szlovakul ezert ezt megjegyeztek es generaciokon keresztul visszadtak . A rossz a naci csak rosszat nacit szul. A mai fiatalok mar szerencsere nyitottabbak de amilyen hazugsagokkal tomik oket tortenelem oran az azert megmarad bennuk. Szerencsere van Magyar iskolank de itt a Magyar zaszlot nem lehet lengetni mint Magyarorszagon a Szlovakot. Beszeglgettem fekete amerikaival is akinek megmuttattam budapestet es amikor azt mondtam neki hogy en Magyar vagyok es hogy pl Kassa magyar volt akkor azt mondta hogy a Szlovakok hamarabb voltak itt. Ezt hallgattam kiskoromtom a szlovakoktol hogy mink szlovakok hamarabb voltunk itt ez nekunk jar. Ez nem Izrael. Kulonben is, mar tobbet kaptak mint ami jart nekik es a tetejebe meg ocsarolnak minket. A Szlovak Magyar ellenes propaganda gepezet mukodik it es kulfoldon is ugyan ugy ahogy az elso vilaghaboruban a Cseh mukodott. Atirjak a Magyar wikipedia oldlakat is, tortenelem hamisistas folyik kifinomult modszerekkel. Ez van. Bocs ha keverem a kicsi nagy betuket tobbnyire mar angolu komunikalok es keverem a szlovak es magyar helyesirasban hasznaltakat es mert nem ezzel foglalakozok. Jaj anyanyelvi szinten beszelek szlovakul de csak a haverjaimtol tanultam az utcan szoval a Magyar utan a masodik nyelvemnek tekintem az Angol elott.

Barta Lszló
2020. Sze. 05. 11:40

Kedves Sz. Sz.! Nagyon tetszik a hozzászólásod, de néhány kiegészítést tennék. 1. Valóban visszataszító látvány egy szlovákozó anyaországi. Ez azonban csak a hülyén maradt egyszerű ember. Ez döntően csak tudatlanság, figyelmetlenség, otrombaság, nincs benne gyűlölködés, rosszindulat, mint a szlovákok esetében. 2. Köszönöm, hogy ilyen őszintén megírtad. Valószínűleg ehhez neked is távolabb kellett menned a Én is teljesen értetlenül állok a megroppantott gerincű magyarok tömegei előtt a Felvidéken. Minden visszásság ellenére ez már 30 éve egy szabad ország!!!! Nem vetnek börtönbe, nem ölnek meg, ha vállalod a véleményed! Fel nem foghatom, hogy micsoda ember az, aki ha látja, hogy származása, szülei, kultúrája miatt nem fogadják be, akkor inkább megtagadja azt, és nem azt mondja, akkor köszönöm, én ebbe a kiváló társaságba nem óhajtok tartozni. Csak azért is az leszek, aki vagyok! Ehelyett, mint a megvert kutya odatörleszkedik. 3. A nácí Magyarországon? Tehát 1944. 3.19.-től mondjuk egy éven át? Ezért szólnak rád a szlovákok? =D Ez komoly? Látod még Te is rögtön magadban keresed a hibát, amikor a szlovákoktól valamilyen sérelem ér. Ők csak visszaadták... Na persze. 4. Fel kell szabadítanunk magunkatT Fel kell szabadítanotok magatokat!!! Minden magyarnak magabiztosan tudnia kell: I. Nem ők voltak itt előbb! II. Nem voltak elnyomva! - 1000 év alatt egyetlen népírtást, betelepítést, kitelepítést nem tudnak felmutatni, ők 100 év alatt mindhármat elkövették. - Elnyomásuk zászlóshajója, az utolsó 30 év nyelv és iskolatörvényei, amit ők 100 éve gyakorolnak. - A hatalmas elnyomásuknak az lett a következménye, hogy arányuk az elmúlt 500 évben megduplázódott. III. A magyarságot, a németeket, és a szlovákok egy jó részét is akaratuk ellenére, brutális erőszakkal kényszerítették az új államba. A szovákok kollektív, tudat alatti érzése az, hogy kiraboltunk egy földön fekvő embert, de nem akarjuk visszaadni azt, ami az övé. Ehhez további bűnöket kell elkövetniük. Hazudnak, rágalmaznak. A módszer a szokásos. Vádold meg az áldozatot, hogy miatta van minden, Te tulajdonképpen csak visszavettél valamit, az 1000 éves bűnökért. Ez akkor is így van, ha az egyes egyszerű szlovák ezt teljes hittel vallja, és nincs bűntudata. A képzettebb, intelligensebb rétegek viszont pontosan érzik, hogy itt valami nem stimmel. Az ősbűnük miatt gyűlölik magukat, és méginkább azokat (a magyarokat), akik erre emlékeztetik őket. IV. A szlovákok valóban elnyomták, tönkretették szüleiket, nagyszüleiket. A szüleink tönkrtetevőivel pedig indokolt a távolságtartás. V. Ne hagyd magad! Állj ki a jogaidért, a kultúrádért, az őseidért, és az igazságért!!! Használd a nyelvedet, járj magyar iskolába, követeld az autonómiát! Mitől félsz? Hogy nem tetszik a szlovákoknak? Az ő problémájuk! A belső lényeged nem eladó!!! Még a szlovákok is jobban fognak tisztelni, de nem ez a lényeg. Hanem az, hogy végre Te is tudod tisztelni, szeretni magad! Mert e nélkül nem fog menni! Magaddal élj békében, ne a szlovákokkal! Forrás: https://korkep.sk/cikkek/szemle/borbely-alexandra-szlovakiaban-szlovakul-ezt-a-mondatot-sosem-feledem/?fb_comment_id=2949402895171833_2962504520528337&comment_id=2962504520528337&fbclid=IwAR2E5dGlg63i6W56TGyg25chHkZ0UrFK5KnHE9nBLvOICKIYD1hjQzP6YWc KÖRKÉP.SK

Szóljon hozzá!

Kövessen minket