Boris Zala: Amire szükségünk van, az egy működő európai államforma

2021. Júl. 02. 19:45

Nyitókép forrása: sme.sk

 

Hogy az EU képtelen gyorsan és hatékonyan megoldani a problémákat közvetlen környezetében, annak épp az az oka, hogy nem globális hatalmi játékos. Egy hármas probléma akadályozza ebben: nem föderális államként létezik; nincs saját hadserege; és elavult módon  a nyugati ideológia béklyóiban maradt.

 

(…) A tagállamok integrációs programba történő beolvasztása nélkül lehetetlen megalkotni az európaiságot, mint Európa intézményi és értékrendi önazonosságát. (…) Épp ezért a “nyugati civilizációs körbe” való tartozás vágya (…) szó szerint akadályozza az értékrendi európaiságon alapuló európai hatalmi projekt létrehozását. Olyan értékrendekről van szó, amelyek leszámolnak nem ellenőrzött államok között versennyel – ami végül mindig háborúhoz vezet.

 

Az amikre szükségünk van, nem a “nyugati világról” szóló ideológiai álmok, nem az “orosz nagy testvér”, vagy a Kelet és Nyugat közti híd: működő és stabil európai értékrendi keretre és államformára van szükségünk. Ahogyan a koppenhágai kritériumok, majd a Lisszaboni szerződés és végül az Európai Emberjogi Charta is létrejött. Ez egy jogi mechanizmus, amely lehetővé tette a mečiari  kalandopzásokkal szembeni fellépést, segített nyomást gyakorolnia nácizó Haider, a mágnás Berlusconi, Sarkozy roma politikája, Orbán “magyar-kárpát-medencei” hegemóniája vagy a Kaczynski-féle, a média, a bíróságok és polgárjogok korlátozására épülő nemzeti-katolikus fundamentalizmus ellen.

 

Hatékony uniós szintű korrekciós mechanizmus nélkül ismért a geopolitika disznósága kerekedi felül, a szövetségek, befolyási övezetek politikája és az a hadigépezet, amelyet épp az európai integráció próbált meg megállítani. Az amire szükségünk van, egy demokratikus mechanizmusokra, jogállamiságra és emberi jogokra épülő európai politikai, amelynek összeurópai szinten érvényt lehet szerezni.

 

Ennek a feladatnak a teljesítéséhez azonban Európának globális játékossá kell válnia. Három világszintű jelenség miatt ez elkerülhetetlen. A legelső az Ukrajna elleni orosz támadás, a Kírm  annektálása és a volt szocialista országok Eurázsiai Unióba törtőnő belekényszerítésének megkísérlése. (…)

 

A második, a Törökroszág és Észak-Afrika felől haladó migrációs útvonalak megnyitása, amelyek világosan jelzik az EU számára, hogy hosszú évtizedekig hanyagolta afrikai szerepvállalását. És végül a harmadik, a Trump-féle jelenségek, amelyek bár egybevágnak az amerikai konzervatívok értékrendjével, de egyértelműen arra utalnak, hogy ténylegesen véget ért az a kor, amikor Európa megengedhette magának, hogy az USA-ra támaszkodjon, így eljött a saját biztonsági-védelmi stratégia kiépítésének ideje (függetlenül Biden politikájától). (…)

 

A szerző a Smer-SD európai parlamenti képviselője. 

 

Pravda.sk, Európa a európanstvo: Európska idea by nemala byť iba o Západe

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

hugo
2021. Júl. 02. 20:54

Zala !! Napszúrást kaptál vagy sokat ittál??? Komcsi !!!

Szóljon hozzá!

Kövessen minket