Evelin, Fülöp
  • HUF: 350.87
  • USD: 1.09
  • 12 °C
  • 23 °C

Csáky Pál: Az EU-csúcson Macron győzött és a liberálisok

2019. Júl. 10. 11:42

Nyitókép forrása: Facebook.com/Csáky Pál

 

Úgy tűnik, egyelőre nem jó irányba mennek a dolgok az EU-ban. S most nem csak a felvidéki magyar közösség vonatkozásában mondom ezt: globálisan nyújt ilyen képet magáról az EU. (…)

 

Most, több nappal a maratoni brüsszeli csúcs után már világos: a csúcson Macron győzött és a liberálisok. (…) A francia közszolgálati televízió első csatornája élőben közvetítette az elnök sajtótájékoztatóját, s ott bizony egy diadalmas, a saját (képzelt) nagyságától megittasult politikust láttam.

 

Hirdetés(x)

A több napos tárgyalássorozatról közölt felvételeken a Tante (Merkel) megfáradt idős hölgynek tűnt, energiák és elképzelések nélküli politikusnak, Tusk és Juncker éppen csomagoló, fád funkcionáriusoknak, akiknek mindegy, hogy milyen megoldás szülessen, csak létrejöjjön már valami.

 

És a Visegrádi Négyek is messze vannak attól, hogy győztesnek lehessen tekinteni őket: néhány javaslatot meg tudtak fúrni, de az a felállás, amely végül is összejött, rosszabb az eredetinél.

 

(…) Az új bizottsági elnök asszony keményebb lesz Kelet-Közép-Európához, mint Weber lett volna. A Tanács új, belga elnöke úgyszintén: a papájával együtt, aki szintén ismert belga politikus, ultraliberálisként tartják számon még a belgiumi viszonyok között is. S eléggé liberális beütésekkel bír az a hivatalosan egyébként baloldali spanyol politikus is, aki a külügyi megbízotti poszt várományosa. Akárhonnan nézem is: az ellenkezője valósult meg annak, amiről az európai parlamenti választás előtt beszéltünk, a kívánatos kereszténydemokrata-konzervatív fordulatnak.

 

S ne legyenek illúzióink, megvan a megegyezés annak viszonylatában is, hogy Frans Timmermans fajsúlyos tagja lesz az új Európai Bizottságnak is. (…)

 

(…) Az Európai Parlament új elnöke (akivel 5 évig korrekt módon tudtam együttműködni, de aki semmilyen komolyabb javaslattal, kijelentéssel nem hívta fel eddig magára a figyelmet, vastagon a szürke átlaghoz tartozott) a saját bevallása szerint 2 órával a jelölése előtt még maga sem tudta, hogy valaki jelölni kívánja őt egy ilyen magas posztra.

 

Az Európai Bizottság új elnök asszonyával kapcsolatban ugyanez a helyzet: 4 órával azelőtt, hogy a neve szóba került (úgy, hogy a franciák hozták be őt a képbe, mintegy Merkel hátában, ugyanis a német kormány eléggé jellegtelen miniszteréről van szó), szóval 4 órával azelőtt még szintén sejtése sem volt róla, hogy esetleg az európai kormány feje lehet.

 

Nos, azért csak illik megkérdezni: milyen személyes és politikai kvalitásokkal rendelkeznek ezek az emberek? Milyen elképzelésekkel lépnek ilyen fontos posztokra? Ki és milyen elvek alapján fogja vezetni az Európai Uniót az elkövetkezendő 5 éves időszakban?

 

A saját farkába harapott a kígyó? Korai még persze meghozni az ítéletet, de a kételyek megjelentek. Joggal.

 

Rossz kezdetÚgy tűnik, egyelőre nem jó irányba mennek a dolgok az EU-ban. S most nem csak a felvidéki magyar közösség…

Gepostet von Csáky Pál am Mittwoch, 10. Juli 2019

 

Facebook.com/Csáky Pál

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket