Csáky Pál: Az MKP végleg kicsúszott a külhoni magyar csapatok első ligájából. Vízió tekintetében egyedül maradtam a porondon

2020. jún. 29. 13:34

Nyitókép: Facebook

 

(…) a legtöbb potenciális aktőrnek nemigen van konkrét elképzelése a teendőkről. Fontos lehet talán a nemzeti oldalon régebben szolgálatot teljesítők tapasztalata is, hiszen (…) az ördög most is a részletekben bújik majd meg.

Még egy fontos összetevőt kellene az induláskor alaposabban szemügyre venni: Őfelsége, a Választópolgár üzenetét. Ez némileg csökkenteni tudja a most is jelenlévő személyes vagy csoportambíciók által jelentett veszélyeket. Látnunk kell ugyanis, hogy végleg kicsúsztunk a külhoni magyar csapatok első ligájából, ott csak az RMDSZ és a VMSZ maradt. A visszakapaszkodás nagy kihívást jelent a gyorsan változó társadalmi körülmények között, az eredmény a teljes közösséget minősíti majd.

Hirdetés(x)

 

Az első és legfontosabb üzenet szerintem: a választópolgár nem öncélú csapongásokat, a mindennel és mindenkivel szembeni köpködést, hanem civilizált eszmecserét, s egységes fellépést akar. Nem megjátszottat, őszintét. Nem egyéni szólókat, hanem közös cselekvést, értelmes együttgondolkodást. Visszaépíteni a közösségi pillérekből minél többet.

 

A második: néppárti struktúrát igényel. Ez azt jelenti, hogy egy olyan pártot, amely jelen van lehetőleg minden településen, amely együtt él az emberekkel, látja a problémáikat és ezekre megoldásokat kínál (…)

A februárban leadott karikák száma és a jelenleg létező szervezettség alapján egy párt van, amely közelít ehhez az elváráshoz: az MKP,

 

(…)

nézzünk szembe önmagunkkal, s lássuk be: az MKP pocskondiázása közösségi potenciálunk csökkentése irányában hat. Vigyázat: nem azt mondom, hogy ne mondjunk építő kritikát, azt pedig végleg nem állítom, hogy az MKP nem szorul komoly reformokra. Mi, akik belülről látjuk állapotát, tudjuk, hol szorít a cipő. Ám a megoldás nem a jelenlegi struktúrák szétverése és majd valami csodás újraépítkezés a romokon, hanem a jelenlegi feltöltése, kinyitása, felemelése. (…)

Hirdetés(x)

 

S fiatal barátaimnak mondom, tisztelettel: a néppárti struktúra gürcölést jelent, rengeteg napi aprómunkát. Ezt nem lehet megspórolni.

 

Őfelsége, a Választópolgár azt is jelezte, hogy magyar pártot akar, nemzeti alapú politizálást igényel.

 

(…)

 

Az elmúlt 22 évben ezt az elvárást az MKP testesítette meg.

(…) Szerintem a kelleténél többször hangzik el a szlovákiai magyar vitákban dehonesztáló kritika az előttünk járt generációk munkájával kapcsolatban. Általánosító, buta kritika, amely leszól mindent és mindenkit. (…)VITÁZNI IS CSAK FELELŐSSÉGGEL SZABAD! (…) Tisztelet illeti őket ezért, nem leszólás, nélkülük, az ő vállalásaik nélkül ma nem itt tartanánk.

(…)

 

Korrekt, magas intellektuális szinten való, előremutató dialógus kell, ahol névvel és arccal vállalja mindenki a véleményét. Ne feledjük: a kibertérben folyó vitákat minden ország arra szakosodott rendőri vagy titkosszolgálati szervei is manipulálhatják!

Ha pedig kritikát akarunk mondani, tegyük meg azok irányában, akik tényleg megérdemlik: a közösségi érdekeinkkel szembemenők, a helyezkedők, a besúgók, a kerékkötők, a hatalmat magánérdekek miatt kiszolgálók irányában. A magukat pénzért vagy más érdekekért eladók, a közösségtől elfordulók irányában. Ez azért fontos, hogy megőrizzük közösségünk erkölcsi tartását.
(…)

Azt is elmondták a választók februárban, hogy az MKP-val sem elégedettek maradék nélkül. Ez is komoly üzenet, ezzel is szembe kell nézni. Viszont azt is látnunk kell, hogy az MKP az elmúlt 10 évben nagyon nehéz körülmények között dogozott. (…)

De azt is látni kell, hogy az MKP megnyerte a 11 éve tartó ideológiai harcot, köszönet a hűségesen helytállóknak:

(…)

Örvendetesen sokan beszélnek napjainkban valamiféle egyesülésről is. Jó, ha van ilyen elszántság, ám azt is érzem, a nyilatkozók nem igazán tudják, miről beszélnek. Víziók kellenek, életképes víziók: lehet, hogy vannak személyes elképzelések, de azokat nem lesz könnyű egységbe fésülni.

Ahogy nézem, egyedül maradtam a porondon, akinek ez ügyben tapasztalatai vannak 1998-ból. Tudom tehát, mennyire bonyolult dolog ez, s hogy a fiatalabb generációk mennyire nem érzik ennek a kihívásnak a belső súlyát,

(…)

ha az emberek hamisságot fognak érezni, nem fogják azt elfogadni. Hogy világos legyek: be lehet trükközni magát bárkinek az első húsz jelölt közé, kérdés, hogy mit szól majd ehhez a köz. A múlt év novemberi „nagyvonalú” csűrés-csavarásokat sem volna tehát okos megismételni. A választók véleményét nem szabad figyelmen kívül hagyni. (…)

 

Csáky Pál: Facebook

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

B, Gy.
2020. jún. 29. 16:02

A politizalas is munka es nem pedik szorakozas meg sebtomes .Ennek az eredmenye az ami most van.Vannak valasztok akiket nehez lesz visszacslogatni ez egy bizonyos korosztaly es vannak huseges szavazok de most a legfontosabb a fiatalok megzerzese o kezukben van a jovo ez a tet ezt nem lehet elbenazni.Most kell egy fiatalokka megujulo part ami ezt a feladatot el fogja tudni vegezni.Ezt kell a regi politikus gardanak segiteni letrehozni aztan meg nyugdijbavonulni.

Resid
2020. jún. 29. 16:43

A választóknak elsősorban a 89-es dinoszauruszokból van elege, akik még mindig azt hiszik, övék a bölcsek köve. Teszik mindezt bugári arroganciával és csákyi felsőbbrendűséggel. Ugyanúgy elegük van azokból, akiket a 89-esek a tűz közelébe engedtek. Ezen személyeket ugyanis gondosan megválogatták. A fő kritérium a korlátolt képességek és a szervilis lojalitás volt: nehogy már a fejükre nőjenek. Úgy is néz ki a második vonal, illetve a fiatalabb generáció. Akinek saját véleménye volt, ment a süllyesztőbe. Csákyék legnagyibb bűne, hogy hatalmukat féltve nem neveltek ki utódokat. Sőt - mint fentebb olvashatjuk - most is ők akarnak diktálni. A változás alatt valami toldozatás-foltozgatást képzelnek el, természetesen a saját karmesterkedésük alatt. Az emberek viszont nemcsak változást, hanem megújhodást akarnak - új, 89-esektől független, oligarcháknak nem lekötelezett generációt. Azt pedig nehéz elképzelni, hogy mindez az MKP struktúráiból fog kinőni - onnét csak a belterjes középszerűség várható. Az Összefogás nagy hibája volt, hogy összefogni akart. Nem összefogni kell a lejáratott MKP-s, Hidas és Fórumos káderekkel, hanem új víziót mutatni a felvidéki magyarságnak, ami mögé be lehet sorakozni.

Havril G.
2020. jún. 29. 17:54

Csáky nézzen tükörbe és nézzen msgába.Utána tünjön el Bárdossal, Menyhárt nyelvmesterrel! Megmérettek és könnyűnek találtattak.Hitvány portékájukra nincs vevő.

Madarász Péter
2020. jún. 30. 08:04

Nyolc évig volt Csáky Pál a Szlovákia miniszterelnök helyettese ( Dzurinda kormány 1998 - 2006) két maradandó dolog marad utána, a párkányi Mária Valéria Híd és a komáromi Sellye János Egyetem, többi az csak" porhintés".

Szóljon hozzá!

Kövessen minket