Csáky Pál: Elgondolkodtam. Ennyire naiv ez a mostani fiatalság? Vagy ennyire alaulképzett? - Körkép.sk

Csáky Pál: Elgondolkodtam. Ennyire naiv ez a mostani fiatalság? Vagy ennyire alaulképzett?

2023. jan. 16. 16:32

Nyitókép: ujs.sk

 

Fiatal, értelmes arcú fiúk állnak velem szemben, a Selye János Egyetem hallgatói. A jövő magyar értelmiségének képviselői.

 

Az első kérdez, első hallásra nem is értem a kérdését. Azt kérdezi, megkeresett-e már engem Šimečka képviselő úr, a Progresívne Slovensko nevű szlovák liberális párt európai parlamenti képviselője.

 

SJE Nyílt nap

– Miért kellett volna megkeresnie? – kérdem meglepetten.

 

– Mert azt mondta, hogy ő fogja a szlovákiai magyarság érdekeit is képviselni az Európai Parlamentben. S azt is ígérte, hogy megkeresi önt és Nagy Józsefet, Most-Híd-beli volt kollégáját, hogy pontosítsák az együttműködési mechanizmusokat.

 

– Nem, nem keresett meg – válaszoltam.

 

– Nagy József tegnap ugyanezt mondta – folytatta ő, látható csalódottsággal.

 

Elgondolkodtam: ennyire naiv ez a mostani fiatalság? Vagy ennyire alaulképzett? Mit tudnak ezek a mi saját, felvidéki magyar múltunkról? Ők, a jövendő értelmisége, kitől és mennyit olvastak el a saját múltunkról? Hogy ne kelljen ilyen naiv kérdéseket feltenniük – de főleg, hogy a gátlástalan új szlovák politikus-generáció ne vezethesse őket ennyire az orruknál fogva. Hogy ne váljanak ennyire kiszolgáltatokkakká. Mert a buta ember bizony nagyon manipulálható. S csak rajtuk, saját magukon múlik, hogy ne maradjanak képzetlenek.

 

Visszagondoltam saját fiatalkoromra: arra, mennyit vitatkoztunk azon, hogy az előttünk járó korosztály mi mindenre tudta kidolgozni a a saját felvidéki magyar válaszait a kor kihívásaira és mi mindenre nem. Kisebb hatásfokkal, de folytatta ezt az én generációm is.

 

S ma?

 

Miért van az, hogy egyébként értelmes emberek elhiszik, hogy majd a szlovákok tényleg odafigyelnek végre a mi ügyeinkre, s jobban, elkötelezettebben fogják majd azt képviselni, mint a saját politikusaink?

 

Persze, tudom, a mai világban majdnem minden a marketingről szól. Arról, hogy ügyes trükkökkel mindent el lehet adni, jó technikával mindenkit meg lehet vezetni. Azt hiszem, a sokainkban is teret kapott bizniszpolitizálásnak ez a legszomorúbb hozadéka: sokak hite megingott a saját politikai reprezentáció elkötelezettségében.

 

Megint csak ugyanoda térünk vissza: a közéleti erkölcs szükséges voltához, illetve ahhoz a gondolathoz, hogy kisebbségi közegben fokozottan nem szabad hazárdjátékot játszani az emberek hitével. Ha a többségi nemzet valamelyik pártja elveszti hitelét a választók előtt, eltűnnek a süllyesztőben, jön helyettük más. Ám ha egy kisebbségi társadalom politikai reprezentációja teszi ugyanezt, az végzetes lehet a közösség számára: az emberek elpártolnak tőlük, s akár soha nem térnek vissza. Pedig látni kellene: vannak közöttünk, akik 30 éve ugyanazt hirdetik és teszik, s ugyanazon az oldalon vannak. S ma is négyszobás tömblakásban laknak, mert nem mindenki vásárolt fel földeket magyar választóitól bagóért, nem mindenkinek vannak kastélyai, erdői sem…

 

(…)

találtak-e magyarországi magyar és felvidéki magyar politikusok időt arra, hogy elbeszélgessenek a fiatal értelmiségiekkel, hogy azok lelke ide felé és ne tőlünk elfelé hajoljon?

 

Mert ez lehet eme történet üzenete a mai fiatalok felé is. A belső iránytűt nekik kell kicsiszolniuk a lelkeikben. Hogy meg tudják különböztetni az igaz szavakat a hamis hangoktól. Nekik kell majd továbbvinniük a közösség ügyeit, az elkötelezett magyar politizálást is, s nem üres ábrándokat követni arról, hogy majd a szlovák politikusok jobban, hatékonyabban fogják képviselni a mi érdekeinket. Mindehhez talán el kellene olvasni néhány könyvet is az elmúlt 100 év történéseiről… A mi saját, szlovákiai magyar történetünkről.

 

Ezért járok én el az egyetemekre, középiskolákba a fiatalok közé. Ezért írtam meg és adtam ki a közelmúltban két könyvet is erről a témáról (Büszkeség és harag, A penge élén). Mert ezt a munkát senki más nem tudja levenni a vállunkról: a mi dolgainkat nekünk kell intéznünk. Felülnézetből, intelligensen.

 

Ahhoz viszont a tudás elengedhetetlen.

 

Csáky Pál: Facebook

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Bendegúz Ábrahám
2023. jan. 16. 20:16

Fiatalság a jövőnk záloga. Nos ezek után nagyon csak el kellene gondolkodnunk, hogy mit rontottunk el a fiatalok nevelésében, önnáló és realista gondolkodásában és hogyan lehetne pótolni a hiánnyosságot. Addig is javaslom elolvasásra a Felvidéki vagyok, vagy szlovákiai ? nevű kiadványt: https://watson.sk/NZONLINE/docs/felvideki-vagyok-vagy-szlovakiai.pdf

Taksony
2023. jan. 17. 14:08

Keveset hallatak hangjukat a magyarok igy a szlovak propaganda elnyomta azt. A mai fiatalok tapasztalatlanok es nem tudjak ,hogy aki a szlovakban bizik az kigyot melenget a keblen.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket