Lajos, Patricia
  • HUF: 331.90
  • USD: 1.12
  • 22 °C
  • 33 °C

Csáky Strasbourgban: figyeljünk oda a politikai züllésre az EU tagállamaiban is!

2019. ápr. 16. 14:23

Nyitókép: archív

 

A politikai kultúra szintjének csökkenéséről és a szélsőségek erősödésének veszélyéről beszélt hétfői felszólalásában Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén Csáky Pál, az MKP EP-képviselője.

 

„Az EP-választás közeledtével egyre többet beszélünk a szélsőséges politikai pártok lehetséges szerepvállalásáról ebben a házban is a választás után. Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy nem elég erről a témáról elvi szinten beszélni, azt is meg kellene néznünk, hogyan segít legitimálni egyik-másik itteni tagpártunk az otthoni szélsőségeseket saját tagállamainkban.

Hirdetés(X)

 

Példaként sajnos országomat, Szlovákiát is felhozhatom. Ott az EPP egyik tagpártja, a Most-Híd és a szocialisták egyik tagpártja, a Smer állt össze koalícióba egy nacionalista párttal, a Szlovák Nemzeti Párttal. Ezt a koalíciót három évvel ezelőtt még Schultz akkori szocialista parlamenti elnök is megdicsérte. Az eredmény: a két, önmagában is problémás EPP és szocialista tagpárt teljesen hozzázüllött a nacionalista partnerhez. A korrupció erősödött az országban, sokak szerint ez tartja össze a koalíciót. A jogállamiság oda süllyedt, hogy újságírót gyilkoltak meg, s a főügyész, egy különleges ügyész és egy ügyvéd meggyilkolását is tervezték.

 

A polgárokat kiábrándítja, ha azt látják, hogy a hatalmon lévő pártok ilyen felelőtlenül politizálnak. Nem csodálkozhatunk tehát azon sem, hogy a közelmúltban megvalósult elnökválasztáson a 3. és a 4. helyezettek ultranacionalista, sőt helyenként fasisztoid nézeteket valló jelöltek lettek. Ráadásul a kormánykoalíció most egy olyan törvényt is elfogadott, amely tiltja más országok, így EU-tagállamok himnuszának eléneklését is rendezvényeken, s a tiltást megszegő jogi személyeket 7 ezer euróig terjedő bírsággal is sújthatja. Ezt a lépést a szabadságjogok példátlan megnyirbálásának tartom.

 

Tisztelt Európai Bizottság, kedves Timmermans úr, nagyon helytelen ilyenkor félrenézni, kettős mércét alkalmazni. Legyen ez mementó mindannyiunk számára, s ne csak álszent módon mutogassunk másokra, vegyük észre a saját felelősségünket is ezen a téren is – és cselekedjünk!”

 

– mondta többek között az MKP EP-képviselője.

 

Körkép.sk/Csáky Pál sajtóközleménye

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket

Megosztás