Csáky Strasbourgban: Szlovákia néhány vonatkozásban távol áll a jogállamiság követelményétől

2019. Már. 25. 21:48

Nyitókép: csakypal.eu

 

A máltai újságíró-gyilkossággal, valamint Ján Kuciak és menyasszonya megölésével kapcsolatban tartott hétfőn vitát az Európai Parlament. A vitában felszólalt Csáky Pál, az MKP EP-képviselője is.

 

(…)

 

„A polgárok túlnyomó többségét sokkolta a hír, hogy az országban akadtak olyanok, akik hidegvérrel meggyilkoltattak egy újságírót csak azért, mert az kényelmetlenné vált számukra. Az embereket még inkább sokkolták azok az információk, amelyek szerint az olasz maffia csápjai egész a miniszterelnöki hivatalig értek. Sőt, még megdöbbentőbbek voltak azok a rendőrségi vizsgálati eredmények, amelyek azt mutatták, hogy bizonyos, alvilággal összefonódott vállalkozók újabb gyilkosságokat készítettek elő. Egy ügyész, továbbá a legfőbb ügyész helyettese, valamint egy olyan ismert ügyvéd vált volna célponttá, aki korábban az igazságügyi miniszteri posztot is betöltötte”

 

– fogalmazott Csáky, aki döbbenetesnek tartja, hogy az országban olyan politikai légkör alakulhatott ki, amelyben egyesek úgy gondolták, mindezt megengedhetik maguknak.

 

„Nem értek egyet a szlovák kormánykoalíciót képviselő társaimmal, akik nem szeretnék, hogy ezt az ügyet az Európai Parlament napirenden tartsa. Ellenkezőleg, azt gondolom, hogy a szlovák kormány és a szlovák parlament is megérdemli, hogy az EP állandóan odafigyeljen a munkájukra, illetve az említett ügyek felderítésére”

 

– folytatta felszólalásában az MKP EP-képviselője (…).

 

„Szeretném felkérni az Európai Bizottságot, vizsgálja meg, hogy a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsának 2007-ben elfogadott határozata az ún. Beneš-dekrétumok ügyében összhangban van-e az Európai Unió alapját képező jogi dokumentumokkal, illetve azok szellemiségével.”

 

Csáky Pál sajtóközleménye

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket

Megosztás