Emil, Csanád
  • HUF: 349.17
  • USD: 1.11
  • 12 °C
  • 20 °C

Dag Daniš: Fico eltűnt

2020. máj. 22. 10:56

Nyitókép: TASR/Martin Baumann

 

A Smerben izzik a hangulat

 

Úgy tűnik, hogy nem Matovič-kormánya készül nagy tisztogatásokra, hanem inkább Fico. A Smerben a pártelnök és Pellegrini összecsapása várható. Majd a volt kormányfőnek és csoportjának távozása.

Hirdetés(x)

 

Fico néhány napja eltűnt. A párt képviselőinek egy része azt sem tudja hol van, mit csinál. Csupán feltételezésekbe bocsátkoznak.

 

Az egyik verzió szerint Fico taktikus módon háttérbe vonult, hogy a távolléte alatt a riválisai felfedjék a kártyáikat, és Fico ez idő alatt a háttérben felkészüljön a megmérettetésre. A kialakult „tandem“ kapcsolat választóvonalhoz ért: vagy Fico fejezi be pályafutását a pártvezetés élén, vagy Pellegrini és az emberei. A döntés a tisztújító kongresszus kezében van, amit Pellegrini olyannyira sürget.

 

Mivel a pártvezetésében Ficonak van többsége, ezért valószínű, hogy az ellenfelei játékát meg fogja tudni akadályozni, és megvárja a távozásukat. Esetleg néhány rebellist kihajít a pártból, mondván „csak ártanak a Smer érdekeinek“.

 

A pártszakadás elkerülhetetlenül a Smer gyengülését hozná magával. Fico szemszögéből azonban még mindig jobb szétszakítani a pártot, mint olyan embereket tolerálni a pártban, akik nyíltan a nyakának ugranak. Ilyen módon oldotta meg a problémákat Mečiar is a HZDS-ben. És így járt el Dzurinda is az SDKÚ-ban. Nincs okunk azt feltételezni, hogy Fico mindezt másképpen csinálná.

 

A Smer esetében ismét bebizonyosodott, hogy a „kormánypárt“ mintapéldája. Csak akkor volt működőképes és stabil, amikor hatalmon volt. Vagy akkor, amikor domináns befolyása volt a koalíción kívül – lásd „állam az államban“ a Radičová-kormány idején.

 

Most, hogy ellenzékben, perspektíva nélkül egyre mélyebbre süllyed, a fiatalabb elvtársak azonnal új hajó után néznek. Fico pedig készségesen segít nekik ebben.

 

(…)

 

Aktuality.sk, Týždeň v kocke Daga Daniša: Fico sa stratil

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket