Ambrus
  • HUF: 365.99
  • USD: 1.13
  • -3 °C
  • 3 °C

Dag Daniš: Matovič megsarcolná a koronaválság áldozatait

2021. nov. 23. 19:59

Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

Az “adóforradalom” legújabb epizódja 400 ezer egyéni vállalkozót érint. És a családjukat. Matovič rájött, hogy az egyéni vállalkozók kevesebbet vezetnek el az államkasszába, mint a munkaviszonyban lévők és a munkáltatók együtt (értelemszerű, hiszen nincs munkáltatójuk…). És úgy döntött, hogy ezt megváltoztatja, vagyis az egyéni vállalkozóknak jóval több adót és járulékot kellene fizetniük.

 

Matovič nyíltan kimondta, hogy ettől a lépéstől nem vár plusz bevételt az államkasszába. (…) Azt állítja, hogy neki az igazságosság a lényeg. Rendben. Akkor nézzük meg közelebbről ezt az igazságosságot.

 

Az állami járványintézkedések leginkább az apró vállalkozói egységeket, éttermeket, kiskereskedéseket, vendéglátókat és részben az építőipart sújtotta. Vagyis épp azokat az ágazatokat, ahol a legtöbb egyéni vállalkozó dolgozik: pincérek, fodrásznők, eladók, kézművesek…

 

Több tízezer egyéni vállalkozó volt kénytelen átmenetileg lehúzni a rolót, további több tízezer családjával együtt kénytelen hitelből élni. Abban a reményben, hogy az állam legalább majd részben kompenzálja veszteségeiket (…).

 

Az állam válasza: igen, gondolunk rátok, legfőbb ideje, hogy többet adózzatok. Ezt jelentette be a pénzügyminiszter az egyéni vállalkozóknak – az állami intézkedések legfőbb áldozatainak (…). Mivel Matovičot azért már ismerjük, vígan feltételezhetjük, hogy szándékait nem az elvszerűség, hanem a rosszindulat motiválja.

 

Matovič az egyéni vállalkozók kategóriája alatt nyilván két embercsoportot ért. Egyrészt az SaS választóit, másrészt az újságírókat, akik egyéni vállalkozóként számlázzák ki kiadójuknak szolgáltatásaikat. Végeredményben, a miniszter elismerte. Aki figyelmesen hallgatta őt, nem mulasztotta el, azok a vállalkozók bökik a csőrét, akik “ülnek és irkálnak”. (…)

 

Matovičcsal csak egyetlen dologban egyetérteni: ha valaki munkaviszonyban van, de hivatalosan egyéni vállalkozót játszik, azt rendezni kell. Mert az a szabályok kijátszása, az államkassza megrövidítése. Ugyanez érvényes azokra, akik kreatív könyvelést vezetnek, hogy elkerüljék az adó- és járulékfizetést.

 

De összehasonlítani a bevételeikből tisztességesen adót és járulékot fizető vállalkozókat a munkaviszonyban lévőkkel és az ő befizetéseiket az állam felé, nevetséges. És téves.

 

Nincs olyan alkalmazott, aki a fizetéséből nulla centnél többet fizetne az államnak. Minden adót és járulékot munkásai helyett a munkáltató könyvel el és fizet be. Ez az ő anyagi és adminisztrációs terhe. (…)

 

Postoj.sk, Matovič sa podujal doraziť obete krízy

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket