Dag Daniš: Naď megérdemli a legmagasabb állami kitüntetést. Az amerikait - Körkép.sk
Janka, Zsanett
    |    
HUF: 376.25
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Dag Daniš: Naď megérdemli a legmagasabb állami kitüntetést. Az amerikait

2023. márc. 24. 16:19

Nyitókép: TASR

 

  1. Naď szolgáló

 

Naď védelmi miniszter egy hete azzal dicsekedett, hogy nagylelkű, 900 millió eurós kártérítést kapunk a MiG-ek Ukrajnának való átadásáért. Hogy könnyebben elviseljük azt, hogy végérvényesen saját légvédelem nélkül maradtunk.

 

Az eredmény erősen parodisztikus.

 

Az amerikaiak Viper támadóhelikoptereket kínálnak nekünk, amelyekre egyáltalán nincs szükségünk. A 2035-ig tartó tervben ilyesmivel nem számoltunk (mivel már vettünk más amerikai helikoptereket, mégpedig Black Hawkot). És nem csak azt. Ráadásul több mint 300 milliót kell fizetnünk az amerikaiaknak azért, amitől meg akarnak szabadulni. Plusz adó és illeték.

 

Magyarán: a MiG-ekkel kapcsolatos túlbuzgóságért további százmilliókat fogunk fizetni olyasmiért, amit a szlovák hadsereg nem használ fel.

 

Az amerikaiak a tengerészgyalogosokra specializálódott Viperákat kínálják, egyszerű okból. Raktáron vannak. Pakisztánnak készültek, de a kapcsolatok megromlása után az üzlet bedőlt. A Viper támadóhelikopterek Kelet-Európa vazallus államaiba kerülnek. Csehországba és Szlovákiába.

 

Az Egyesült Államok indítékai érthetőek. Az amerikaiak kiváló üzletemberek. Ellentétben Naďgyal. Ő az amerikai kormány kiváló asszisztense Szlovákiában, aki az amerikai tengeralattjárók megvásárlását is aláírná. Állva és előrehajolva.

 

Végül is Naď indítékai is érthetőek. A politikába a Szlovák Társaság a Biztonságpolitikaért fegyveres lobbiszervezeten keresztül lépett be. Régebben az amerikai kormány, a brit kormány finanszírozta… És projektjeit a Bell fegyvergyártó cég is támogatta – a  Viper helikopterek gyártója.

 

Naď miniszterként tulajdonképpen csak azt folytatja, amit tanítottak neki. Az amerikai érdekekért lobbizik.

 

És közben úgy néz ki, mint az egyik leggyengébb védelmi miniszter. Fülét a telefonhoz tartva kész aláírni bármit, amit a mesterek mondanak neki. Függetlenül attól, hogy milyen költséggel járnak az adófizetők számára.

 

(…)

 

Štandard.sk, Dag Daniš: 7 dní v kocke: Naď si zaslúži najvyššie štátne vyznamenanie. Americké

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Nem érkezett még komment. Legyen az öné az első!

Szóljon hozzá!

Kövessen minket