Dag Daniš: Szlovákia kockázatos katonai politikája két atlantista talpnyaló pózolásának az eredménye - Körkép.sk
Janka, Zsanett
    |    
HUF: 376.25
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Dag Daniš: Szlovákia kockázatos katonai politikája két atlantista talpnyaló pózolásának az eredménye

2023. febr. 18. 11:29

Nyitókép: SITA/Jana Birošová

 

  1. Heger hadvezér

 

Az Ukrajnának szánt vadászrepülőgépekről szóló vita zajában elillant egy sokkal komolyabb téma is – a szlovák katonák esetleges Ukrajnába vezénylésének kérdése. Heger a parlamentben kijelentette, hogy nem fog habozni, ha a szövetségesek ilyen kéréssel állnak elő. „Persze, persze” – válaszolta Heger Uhrík európai parlamenti képviselő kérdésére.

 

A többi témában félénk és határozatlan Heger szavaiban két feltűnő dolog van. Az a bizonyosságot, amellyel válaszolt. És az érvelés. Heger kifejtette, hogy ha a NATO-szövetségesek csapatokat telepítenének Ukrajnába, Szlovákiának csatlakoznia kell, mert ez a szerződéses kötelezettségünk.

 

(…)

 

A miniszterelnök megfeledkezett arról, hogy Ukrajna nem NATO-tag. Sem a Szövetségnek, sem a szövetségeseknek, sem Szlovákiának nincs kötelezettsége belépni a konfliktusba.

 

(…)

 

Hegernek az a baja, hogy szolgalelkű. Mindig keres magának egy urat, akit szolgálhat. Három évig ő volt Igor Matovič szóvivője. Ma, amikor távozóban van OĽaNO-ból, Jaroslava Naď szóvivője lett. Az összes kockázattal együtt.

 

Heger szavai nemcsak azt bizonyítják, hogy tájékozatlan. Azt is megmutatják, hogy a hozzá hasonló emberek veszélyesek.

 

(…)

 

A hadsereg tartalékaiból kimerülő Ukrajna várhatóan még idén közvetlen katonai segítséget fog kérni szomszédaitól. Az amerikaiak, a franciák és a németek egyértelműen elutasítják a közvetlen katonai bevetést. A kockázatok elkerülése érdekében. Elképzelhető azonban, hogy Oroszország reakcióját a kelet-európai „hadvezérek” fogják próbára tenni.

 

Hasonló a helyzet az Ukrajnának szánt vadászgépekkel is. A nyugati hatalmak nemet mondtak. Stratégiailag, felelősségteljesen és némileg egoistán gondolkodnak. És érdeklődve figyelik, hogyan és milyen következményekkel indítja el a vadászgépek átadását Naď és Heger.

 

Rendkívül felelőtlen és veszélyes, hogy Szlovákia katonák vagy vadászgépek esetleges Ukrajnába vezénylésével az „erősek” frontvonalába tolja magát. Szlovákia egy kis sérülékeny állam, amely az S-300-as légvédelmi rendszerét is odaadta, kivonta a használatból a harci repülőgépeit, és teljesen függővé vált a külföldi segélyektől.

 

A legszomorúbb az, hogy ez a szlovák katonai politika nem a kormány stratégiai gondolkodásának eredménye. Nem. (…)

 

Szlovákia kockázatos katonai politikája két atlantista talpnyaló – Naď és titkára, Heger – pózolásának az eredménye. Nem volt mögötte több, nincs is. És nem is lesz.

 

Štandard.sk, Dag Daniš: 7 dní v kocke: Hegerove reči o slovenských vojakoch na Ukrajine sú nebezpečné

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Nem érkezett még komment. Legyen az öné az első!

Szóljon hozzá!

Kövessen minket