Dag Daniš: Zuzana Čaputová gyenge elnökként lépett hivatalba, és gyenge is maradt - Körkép.sk
Janka, Zsanett
    |    
HUF: 376.25
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Dag Daniš: Zuzana Čaputová gyenge elnökként lépett hivatalba, és gyenge is maradt

2023. márc. 06. 16:55

Nyitókép: Facebook/screenshot

 

Ha már a Markíza megrendelt egy felmérést az elnökválasztással kapcsolatban, vehette volna a fáradságot a pontos értelmezésére, ugyanis teljesen téves az az állítás, miszerint „a szlovákok tisztában vannak azzal, hogy kit akarnak elnöknek”.

 

A Testre szabva műsor számár készített Focus-felmérés egyáltalán nem sikerült olyan jól Zuzana Čaputová számára, mint ahogy azt a progresszív média és a Markíza televízió állítja. Spontán támogatottsága 18 százalékos. Annak, aki a kampány első körét kezdi, elég lenne. De egy jelenleg hivatalban lévő elnöknek ez szánalmasan kevés.

 

(…)

 

A számok arról tanúskodnak, hogy három hivatalban eltöltött év után Zuzana Čaputová nem volt túl meggyőző. Ott van, ahol 2019-ben volt, amikor intenzív (és rendkívül drága) kampányt indított.

 

(…)

 

Az elnök asszony támogatói bázisa nagyon „diétás“. Sőt, nagyon is. Čaputová elnök asszonynak jelenleg három előnye van. Nincsenek vetélytársai, akik kihívóként jelennének meg. (…) A médiától nagyon széles, bizonyos értelemben már kampánytámogatást kap. Három év alatt ugyanis egyetlen szembesítő vagy kritikus kérdést sem kapott az újságíróktól. És nincs vele szemben erős politikai ellenzék. Ebben az összefüggésben Čaputová nyilvános támogatottsága gyenge, mint a szalmaszál.

 

Végül is ez megfelel a 2019-es elnökválasztás eredményének, és az ő politikájának is, amely inkább atlantista (amerikai) érdekeket teljesít, mint hazai, szlovák érdekeket…

 

(…)

 

Zuzana Čaputová gyenge elnökként lépett hivatalba, és gyenge is maradt.

 

Mind az eltökéltsége, mind a retorikája egy atlantista (Amerikai-barát) biztonsági napirendre szűkült. Villámgyorsan aláírta a katonai megállapodást az Egyesült Államokkal. Sürgette Matovič miniszterelnök távozását, aki a világjárvány tetőpontján orosz oltóanyagot (kis mennyiségben) mert rendelni. Kötelező szezonális védőoltást követelt. Ma pedig Ukrajna NATO-csatlakozását, intenzív fegyverkezését és megkérdőjelezhető energetikai szankciókat hirdeti. Emellett csatlakozik az LMBTI aktivisták kampányaihoz. Amivel a társadalmat inkább provokálja, mintsem egyesíti …

 

Leegyszerűsítve: Čaputová ezekben a vitatott témákban nem képviseli a szlovák társadalmat – de még csak Európa érdekeit sem. Csatlakozott a radikalizálódott „héjákhoz” (először a pandémiás, most pedig a háborús héjákhoz). (…)

 

Arra a kérdésre, hogy a szlovákok kit szeretnének az elnöki posztban látni, kevésbé meggyőzőek az eredményei.

 

Az a hazai, szlovák lábnyom sem lesz túl meggyőző, ami megmarad utána a nemzeti történelemben.

 

(…)

 

Štandard.sk, Dag Daniš: Podpora prezidentky Čaputovej je chabá

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Nem érkezett még komment. Legyen az öné az első!

Szóljon hozzá!

Kövessen minket