Ferenc
  • HUF: 418.67
  • USD: 0.98
  • 8 °C
  • 20 °C

Demkó Attila: Ha leáll a gáz, Ukrajna fagy meg először

2022. Már. 29. 10:40

Kinek ártana a legtöbbet a gáz- és olajembargó? Alighanem annak az országnak, akit meg akarunk menteni: Ukrajnának.

 

Ukrajna hazai termelése elég nagy, több, mint a magyar tízszerese, de az országnak így is szüksége van nagyjából egyharmadnyi orosz importra. Most jön az orosz gáz, de ha európai gáz és olajembargó lenne, az pillanatok alatt leállna. Olyan forgatókönyvet ugyanis nehéz elképzelni, hogy az EU nem vesz orosz gázt, de Moszkva attól még ad Kijevnek.

 

Háború van, az is szinte csoda, hogy az ukrán vezetékrendszer működik. Furcsa háború ez. (…)

 

Ráadásul maga az ukrán termelés is rendkívül sebezhető. A földrajzi elhelyezkedését bemutató térképek eléggé ijesztőek. Az ukrán gáztermelés kilencven százaléka keleten van, vagy már orosz kézben, de mindenképpen az orosz légierő által könnyen elérhető területen. Ugyan Oroszország miért ne tenne meg mindent a gázmezők elfoglalására vagy megsemmisítésére?

 

Vlagyimir Putyinból ki nem nézi ki az elmúlt hónap után,

 

hogy kész Ukrajna teljes depopulációjára és egy sohasem látott menekülthullám Európára zúdítására 2022/23 telén? (…)

 

Visszatérve a gázra: a betárazás időszaka áprilisban kezdődik Ukrajnában is, akár néhány hónap kiesés is végzetes lehetne, ha a hazai termelés nagy részének elvesztésével is számolunk. Az ország a nyarat ugyan túlélné, de a telet nehezen. Nem orosz import maximum Horvátországon, majd Magyarországon át jöhet, illetve talán nyugatról Szlovákián át – de az aligha lesz, ha Európában sincs elég gáz.

 

Nem fog sem Zágráb, de Pozsony sem megfagyni Kijev helyett. Budapest sem, azok sem, akik most meleg lakásaikból hangosan követelőznek és erkölcsileg felsőbbrendűnek érzik magukat.

 

(…) A gázembargó tehát vélhetően végleg tönkretenné Ukrajnát. Felelőtlen erről beszélni, még ha jól esik is lázas arccal magyarázni, hogyan fizetnek meg az oroszok brutális háborújukért.

 

Ha leáll a gáz, jövő télen Ukrajna fagy meg először. Magyarországé, Németországé, Ausztriáé a felelős álláspont, a többieké a csordaszellem hajtotta érzelmi politizálás. Itt most 20-30 millió ember életéről van szó: ha nem lesz valamilyen kompromisszum és befagy a konfliktus, bibliai méretű katasztrófa várhat Ukrajnára.

 

(…)

 

Egyébként felhívnám mindenki figyelmét, Zelenszkij használja a „kompromisszum”  szót leggyakrabban, a nyugati, lengyel, balti drukkerek szótárában nincs benne. De nem is ők halnak meg most, vagy fagynak meg a jövő télen.

 

Mandiner.hu, Ha leáll a gáz, Ukrajna fagy meg először

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Bendegúz Ábrahám
2022. Már. 29. 20:33

Itt az újabb képmutatás. Embargó meg egyéb, de az ukránokat már nem zavarja az orosz eredetű kőolajból készült üzemanyag. De Szlovákiát sem: https://ma7.sk/gazdasag/a-kormany-811-000-euroert-vasarol-uzemanyagot-a-slovnafttol-ukrajna-szamara

Szóljon hozzá!

Kövessen minket