Géza
  • HUF: 359.63
  • USD: 1.22
  • 3 °C
  • 17 °C

Duray: Az MKP memorandumától nagyobb butaság nincs

2020. jún. 11. 14:42

(…)

 

Elküldték a francba Bugár Bélát a párt éléről, aki a felvidéki magyar politikai közélet elmúlt száz évének egyik legkártékonyabb szereplője volt, rosszabb, mint Dénes Ferenc, az ötvenes évek első felének legszemetebb szlovákiai magyarja.

 

Nem véletlenül volt rosszabb, hiszen politikai pályafutásának kezdetét még csak nem is elkötelezettségének, hanem a kommunista politikai rendőrség egyik korábbi ügynökének, Püspöki Nagy Péternek köszönheti, a folytatás pedig mindig valakinek az érdekében állt.

 

(…)

 

Bugárral még szlovák hastáncot is járattak egy szilveszteri műsorban 1997-ben. Ő pedig boldogan nyalta a hátsó felét a kenyéradóinak, hóna alatt érezve a felvidéki magyar milliomos, vagy milliókra vágyakozó támogatóinak a tenyerét. Ettől az embertől szabadult meg a Most-Híd, aki nélkül talán nem is létezne. De dicséretes, hogy megszabadult tőle.

 

(…)

Az elmúlt két hét másik meglepetése az volt, hogy Szlovákia miniszterelnöke meghívott száz szlovákiai magyar közéleti embert egy találkozóra, június 2-ára a Trianon 100 alkalmából. 

 

Annak ellenére, hogy a szlovák kormány miniszterelnöke az eddigi hagyományoktól eltérően, nem várt módon I. Károly, azaz Károly Róbert Anjou-házi királyunkhoz emelkedve egy térséginek is nevezhető találkozót kezdeményezett, a felvidéki magyar politikai gondolkodók vagy észbontók egy részének mégis más jutott az eszébe. A párbeszéd elfogadása helyett memorandumot, azaz egyoldalú beszédet szorgalmaztak. Ráadásul az 1861-es bécsi memorandum mintájára. Ettől nagyobb butaságot el sem tudok képzelni.

 

2020. június 2-a történelmi fordulópont lehetett volna a szlovák–magyar párbeszéd megkezdésére Szlovákiában. A Magyar Közösség Pártja ezt memorandummal vezeti be, ami nem a párbeszéd, hanem a jegyzék minősítésébe tartozik.

 

Ezen talán érdemes lenne elgondolkodnia az MKP-nak, hogy aki ennek a kezdeményezője volt, a továbbiakban ne befolyásolhassa „zseniális” ötleteivel a közéletünket.

 

(…)

 

Felvidék.ma: Duray Miklós – Trianon 100 – Felvidék 100

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Havril G.
2020. jún. 11. 15:43

Lett valami következménye a 10- bandája hülyeségének? Vagy továbbra is Csáky és Menyhárt az intellektuális etalon az MKP-ban?

Berlin
2020. jún. 11. 15:54

Elöljáróban annyit szeretnék tisztázni, hogy tisztelem Duray Miklóst. Egész politikai pályafutása alatt védelmeztem szóban a nemtelen támadásokkal szemben, amit elszenvedett. Most azonban nem értek egyet vele. Nem értem - a rá egyáltalán nem jellemző - naivitását, amit a szlovák kormányfő "történelmi fordulópontot" jelentő meghívása miatti lelkesedése szemléltet. Nem csalódott még elégszer? Öreg kakas ne lelkesedjen, ha a róka lakomára hívta a baromfiudvart! Gyanakodjon inkább! Ami pedig a szlovák miniszterelnök akciójának Károly Róbert királyunk visegrádi királytalálkozójával való történelmi összehasonlításának gondolatát illeti, az súlyos aránytévesztés. Akkor három király teremtett békét, nem pedig olcsó színházat játszottak. Egyébként pedig mitől is tekinthető Matovič találkozója "térséginek"? Azt kell gondolnom, Duray Miklós olyannyira elfásult a felvidéki magyar szabadság kivívatlansága miatt, hogy keserűségében rózsának nézi a kaktuszt.

B, Gy.
2020. jún. 11. 16:11

Mindenki tudja hogy a memorandum atadasa rosszul vegzodott .De ugy gondolom a politikaban nem lehet sertodesekkel mukodni. Ha Matovic atgondoltan kezelte volna es nem csinalt volna ekkora ugyet a sertodekenysegebol akkor nem igy allna a dolog.Mi lenne a vilagbam ha minden politikus ilyen stilisban intezne a vitas kerdeseket. Ezzel a csodalatos alakitassal a szlovakiai magyarok nyakaba zuditotta a szlovak nyuloletet. Ha igazan segiteni akarna akkor lehetett volna ezt a dolgot kicsit kozmetikazni nem pedig dramatizalni.Nem is biztos, hogy csak az idozites volt a roszz hanem a tartalom es ez a roszabb.Ha valaki segiteni akar nem a rosszat latja hanem a roszban is talal jot.

Borbély József
2020. jún. 11. 17:42

Berlin,tűpontos!

musztafa ibrahim
2020. jún. 11. 23:18

Berlin pont ellenkezőleg, a kis öreg véleménye megint csak mértékadó, s tovább lát az orránál. Látja, hogy eddig Szlovákia nem ezen az úton járt, meg látja a romániai viszonyokat is, meg Matovičtól sincs elájulva, de azt is tudja, hogy a kis hal is hal. Jelen esetben meg a legkártékonyabbról ír, meg az MKP butáiról, meg a zseniális ötleteikről, őket szapulja jogosan. Most azonban te nem értesz vele egyet?

    Berlin
    2020. jún. 12. 10:42

    Soha nem kételkedtem Duray Miklós mértékadó voltában. Abban nem értünk egyet, hogy Matovičcsal új időszak kezdődne ebben az országban. Ismerjük korábbi megnyilvánulásait a kettős állampolgársággal kapcsolatban, amikor kvázi a tulajdonának nevezett bennünket (nem adjuk a magyarjainkat!), most pedig a memorandum átadását követő hisztérikus nyilatkozata szemlélteti valódi gondolkodását. A szomorú centenáriumi meghívás egy szépségtapasz, semmi több. Ravaszkodás. "Elvettük mindeneteket, megértem, hogy nektek ez fáj, bocsi... De most már békéljetek meg vele!" Ez az üzenete. Olyan országban élünk, ahol a köztársasági elnök asszony és a miniszterelnök egymástól függetlenül utasít el egy olyan memorandumot, amit nem is olvasott! Nem tudják mi áll benne, de magyar kérés, ezért eleve elfogadhatatlan. És ezek még a szlovák politikai szféra demokratái! Nincsen miben bizakodnunk. Duray Miklósnak ezt tudnia kell! S ha tudja - mert tudja! - feleslegesen kelt a közvéleményben reményt.

Patus János
2020. jún. 12. 00:58

Duray Miklós álláspontja az ügyben szerintem megbízható tájékozódási pont. Nem ismerek senkit a szlovákiai magyar politikában, aki történelmi és aktuálpolitikai kontextusban tisztábban látna nála. Praktizáló politikusaink közül Berényi József megnyilatkozásait és magatartását találom a leghitelesebbnek, s ha jól értem, mind a jelenlegi szlovák, mind a magyarországi politikai elit méltányolja a személyiségét. Berényi beérett. Talán lehetne ambíciózusabb a szlovákiai magyar közéletben. A memorandumosok pedig, az "ügyvivők", kell, hogy egy szinttel visszalépjenek. Ez tisztesség és moralitás kérdése. (A pártvezetésen kívül is van élet.)

SZ. I.
2020. jún. 12. 09:29

Szerintem is egy Duray - Berényi tandem véleménye lehetne a kiindulási pont.

Palánkay Imre
2020. jún. 13. 18:21

A cím pontosan, és visszafogottan írja le a valóságot. Az MKP hívek megértik- e ugyan?

Szóljon hozzá!

Kövessen minket