Eduard Heger: Amerikában megtanultam, hogy az, akinek ellentétes véleménye van, nem ellenség

2021. ápr. 04. 21:55

Nyitókép: Profimedia

 

(…)

 

Amikor Igor Matovič megnyerte a választásokat és egyértelművé vált, hogy ő lesz a kormányfő, eljött a Cvernovkába a Denník N beszélgetőműsorába. Akkor azt kérdeztem tőle, meddig kell majd várnunk arra, amíg kormányellenes lapnak fogja titulálni a Denník N-t és szidni fogja az újságírókat. Önnek ez meddig fog tartani?

 

Nem ez az első napom a politikában és a Denník N által szervezett beszélgetéseken is részt vettem már a Cvernovkában. Én minden nézetet tiszteletben tartok, mert ez a demokrácia és a szabadság vívmánya. Úgy gondolom, hogy sokkal jobban meg kellene tanulnunk tiszteletben tartani a körülöttünk lévő emberek véleményét, meg kellene egymást tisztelnünk és sokkal többet kellene beszélgetnünk. Egy rövid ideig éltem Amerikában, és ott szereztem egy olyan tapasztalatot, ami nagyon megtetszett: attól, ha valakinek ellentétes véleménye van, még nem az ellenséged. Nálunk sokszor előfordul, hogy ha azt érezzük, más ellentétes véleményen van, mint mi, akkor rögtön harcolnunk kell ellene. A konstruktív beszélgetés arról szól, hogy meghallgatjuk egymás véleményét és kompromisszumot keresünk. A politika a lehetséges művészete, én pedig azon igyekszem, hogy emögött a legjobb dolgokat keressem meg a polgárok számára.

 

(…)

 

Mivel tudta Önt megnyerni Igor Matovič?

 

Több dologgal is. Ismert tény, hogy közel állok hozzá. 2015 februárjában ismertem meg, amikor lehetőségem volt megpályázni az OĽaNO menedzseri posztját. Különböző helyzeteket éltem meg vele, számomra ő egy olyan ember, aki egyszer sem adta fel az elveit. Rám nagyon erős hatással volt. Igor Matovič egy elvhű, igazságos, elszánt és kitartó ember. Mindig is nagyra értékeltem a maffia ellen folytatott kitartó harcát, amit nagy odaadással végzett a politikában, mindeközben nagy hangsúlyt fektetve a szakmaiságra és professzionalizmusra. A klubja képviselőjeként elmondhatom, hogy egyrészt mindig nagy szabadságot adott nekünk, másrészt viszont elvárta, hogy minőségi munkát tegyünk le az asztalra.

 

(…)

 

A médiában rengeteg cikk jelent meg arról, hogy a karrierje elején Juraj Drobával együtt a vodkabizniszben utazott. Milyen volt a kezdet?

 

Érdekes, de sokat tanultam belőle. Amerikai befektetők csoportjáról volt szó, nekik köszönhetően sokat megtanultam a nemzetközi üzletről, a befektetésekről, a vállalkozásokról, tudom, mi az a tőke, export, disztribúció. A tárgyalások keménységét illetően egy nagyon érdekes ágazatról van szó, és az amerikai piac is egy egészen más dolog. Nem lehet összehasonlítani a miénkkel, hiszen a legmagasabb paramétereket kell teljesíteni.

 

(…)

 

Hogyan lehet sikerre vinni egy karriert Amerikában?

 

Amerika egy olyan ország, amely mindenkit képes értékelni, aki dolgozik. Ebből a szempontból egy kompromisszummentes országról van szó. A paradox az, hogy rengeteg szlovákiai polgár sikeres tud lenni Amerikában, nagyon sok szlovák és cseh polgár sikersztorijával találkoztam. Beledobták őket a mély vízbe, de kemény munkával, jellemmel és kitartással a vállalkozásuk előrehaladt. Mindez teljes mértékben meggyőzött arról, hogy remek polgáraink vannak, akikben hihetetlen sok potenciál lakozik. Ezt a potenciál kell kihasználnunk Szlovákiában is, amihez egy jó kormányra van szükség.

 

(…)

 

Ott volt Igor Matovič mellett, amikor elveszítette a hatalmát. Milyen tanulságot vont le a kormányválságból?

 

(…) Kapcsolat- és kommunikáció-megelőzés. Kommunikálni és kölcsönösen tájékoztatni egymást. Amikor elmentem a képviselői klubokba az aláírásokért és bizalmat szavaztak nekem, akkor azt kértem, hogy bízzunk egymásban. Ha problémájuk van, akkor inkább mondják a szemembe a kemény kritikát, minthogy annak enyhébb változatát a médiából halljam vissza. Ebben többé-kevésbé megegyeztünk. (…) Az őszinte kommunikáció sokat segít, a minisztériumban a munkatársaim is meg tudják mondani, hogy nem félek a döntésektől, hiszen ez idő alatt is sok döntést hoztam meg.

 

(…)

 

Denník N, Nový premiér Eduard Heger: V Amerike som sa naučil, že ten, kto má opačný názor, nie je nepriateľ

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Nem érkezett még komment. Legyen az öné az első!

Szóljon hozzá!

Kövessen minket