František Mikloško: Nem a DCA-szerződés, hanem a drágulás robbanthat ki elégedetlenséget - Körkép.sk

František Mikloško: Nem a DCA-szerződés, hanem a drágulás robbanthat ki elégedetlenséget

2022. feb. 17. 15:02

(…) Európában fordulatot jelentő geopolitikai változásoknak vagyunk tanúi, ahol már csak a két nagyhatalom, Oroszország és Amerika rúghat labdába. Oroszország ma katonailag garantálja a békét és polgári nyugalmat Örményországban, Kazahsztánban és Fehéroroszországban, és geopolitikai értelemben sakkban tartja Ukrajnát. Amerika katonákkal és szerződésekkel nyomul előre, minél közelebb Oroszország határához. Az amerikaiak európai dominanciáját megerősítik Joe Biden szavai is, aki Olaf Scholzcal folytatott tárgyalását követően bejelentette, hogy ha Oroszország megtámadja Ukrajnát „az Északi Áramlat 2-t nem üzemelhetik be”, hozzátette, hogy „ígérem, hogy akkor lezárjuk”.

 

Reménykedhetünk, hogy végül nem tör ki háború a két szuperhatalom között, ugyanakkor a „hidegháború” nehéz időszaka elé nézünk, amelyben Szlovákiának nincs más lehetősége, mint a nyugati Szövetségesekkel tartani. Minden egyébnek nincs politikai realitása.

 

A Smer-SD, a parlamenten kívüli SNS és más pártok politikai versengése Szlovákia szuverenitásáért engem csodálattal tölt el. A Lisszaboni Szerződést, amely megfosztotta az EU tagállamokat a vétójogtól, Szlovákia 2008 áprilisában fogadta el a Smer-SNS-HZDS kormánykoalíció szavazataival. Miért nem szálltak síkra akkor Szlovákia szuverenitásának védelmében?

 

A 2012-2020 közötti, Smer-vezette kormányok idején lábbal tiporták a bíróságok, az ügyészségek és az ország biztonsági és gazdasági szuverenitását, olyan mértékben, amire nem volt példa. Akkor hogyan is védték meg ezek a politikusok Szlovákiát?

 

Szlovákia politikai fejlődésének a közeljövőben azonban más problémákkal kell majd megbirkóznia. Az árak minden történetet érintő emelkedése a lakosság számára egyre elviselhetetlenebb méreteket ölt. Ha a jelenlegi kormány nem próbálja meg enyhíteni az emberekre nehezedő nyomást, akkor nem az amerikaiakkal kötött védelmi megállapodás, hanem a puszta egzisztenciális problémák miatt robbannak majd ki elégedetlenségek az országban. És el tudjuk képzelni, ki állhat sikerrel majd a tömegek élére. Épp ezért, nem csak nemzetközi, de belpolitikai téren is nagyon nehéz időszak előtt állunk.

 

DennikN.sk, Nie zmluva s USA, ale rýchle zdražovanie môže vyvolať nepokoje

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Nem érkezett még komment. Legyen az öné az első!

Szóljon hozzá!

Kövessen minket