Ferenc
  • HUF: 418.67
  • USD: 0.98
  • 8 °C
  • 20 °C

George Friedman: A jogállamiság nem állítja meg a tankokat


Az Európai Bíróság a múlt héten úgy döntött, hogy Brüsszel visszatarthatja a támogatást a jogállamiságot megsértő tagállamoktól, ezzel elutasítva Magyarország és Lengyelország jogi kifogásait. (…)

 

Ami a lényeg, hogy a több mint egy éve függőben lévő döntést az Oroszország és Ukrajna közti összecsapás közepén tették, amikor Európának egységet kellene mutatni. (…)

 

Lengyelország és Magyarország része a Balti-tengertől a Fekete-tengerig tartó vonalnak, amely feltartóztathat minden Európát ért orosz támadást. Valószínűleg nem lesz ilyen támadás, de “valószínű” kifejezést nem tartja sokra a geopolitika.

 

Lengyelország őrzi az Észak-európai-síkságot, az invázió elsődleges útját, mindkét irányban. Lengyelország a DNS-ében hordozza az Oroszországtól való félelmet és az oroszokkal szembeni ellenállást. Nemrég 6 milliárd dollár értékben vásárolt amerikai tankokat. Ezek a tankok Németország és Fehéroroszország között fognak állni.

 

Az Európai Bíróság ítélete nemcsak felhatalmazást ad Brüsszelnek, hogy fontos forrásokat vonjon el Lengyelországtól, hanem jelzésértékkel is bír, miszerint az EU számára ez része a hétköznapi ügymenetnek: lehet, hogy Lengyelország az ősellenségével néz szembe, de az EU-nak esze ágában sincs elhalasztani az ítéletet. (…)

 

Magyarország stratégiailag nem olyan jelentős, mint Lengyelország, de Oroszországgal fenntartott viszonya jelenleg nem érdeke azoknak, akik szeretnének ellenállni egy esetleges támadásnak. Az EU-nak mindent meg kéne tennie azért, hogy Magyarországot kivonja az orosz kapcsolatokból és az európai rendszerbe sorolja be, de ehelyett a mostani pillanatot választotta, hogy megbüntesse Budapestet és a finanszírozás megnyirbálásával fenyegesse meg. (…) Ezzel a lépéssel az EU csökkentette annak esélyét, hogy Magyarországot visszarántsa a fősodorba.

 

Európa furcsa hely. Egyrészt, a magas rangú európai vezetők Németországban és Franciaországban az Egyesült Államok oldalára álltak a válságban. Mindkét ország tisztában van Európa keleti frontjának törékenységével, és megszilárdításának szükségességével.

 

Lengyelország és Magyarország a NATO tagja, ezért Lengyelországot minden szinten támogatni kell, Magyarországot pedig emlékeztetni a tagság előnyeire és kötelezettségeire.

 

Másrészt azonban, a releváns európai vezetők nyilatkozata, a NATO politikája és mozgósítása ellenére

 

az EU szemlátomást nem vesz tudomást a veszélyekről, és megengedte magának, hogy ebben a komoly helyzetben lépéseket tegyen a NATO két fontos tagja ellen (…).

 

A bíróságoknak néha figyelmen kívül kell hagyniuk, hogy mi történik körülöttük. (…) De vannak olyan helyzetek, amikor nem lehet hátat fordítani.

 

Ebben az esetben az óvatosság és a józan ész az ítélet elhalasztását diktálná, mert ellentétes a fontosabb érdekekkel. (…) Tudom, hogy az EU jogrendszere annyira tiszta, hogy Európa szükséglete meg sem fordul a fejükben. de tény, hogy ennyire nem tiszták és nem vakok. Volt benne valami rosszindulatú.

 

Nem az a lényeg, hogy Oroszország tettei valódiak-e vagy színleltek. A helyzet az, hogy 1991 óta Európában kialakult egy hiedelem, amely szerint Európát csak az amerikaiak túlzott félelmei fenyegetik, és a jogállamiság megállítja a tankokat. Ez kellemetlen az USA számára, és veszélyes Európa számára.

 

Valós veszélyek leselkednek Európára, amelyekről nem kell tudomást vennie, de nem kerülheti el őket. A jogállamiság nem győzi le a katonai erőt. (…)

 

A Lengyelország és Magyarország elleni ítélet egy olyan jogállamisági rendszerből és kormányzási formából fakad, amely vak mindenre, ami odakint leselkedik rá.

 

GeopoliticalFutures.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

B, Gy.
2022. feb. 24. 13:22

Brusszeli diktatura talcan kinalja az EU megosztottsagat.Eltunt a jozan esz.

Jani
2022. feb. 24. 13:49

Támogatást megvonni igen, de a tagsági díjat elfogadják ...

Szóljon hozzá!

Kövessen minket